Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή

Κινητές μονάδες αφαλάτωσης που χωροθετήθηκαν στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου και επέκταση της δυναμικότητας των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης, περιλαμβάνει το πρόγραμμα δράσης προς αντιμετώπιση της λειψυδρίας, που θα κατατεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο τις επόμενες ημέρες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Γιώργος Καζαντζής.

Ο κ. Καζαντζής είπε επίσης ότι η κλιματική αλλαγή είναι η βάση στην οποία γίνεται ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός του ΤΑΥ και των υπολοίπων κυβερνητικών τμημάτων.  

Κάτω από 27% η πληρότητα των φραγμάτων, στη μέγιστη δυναμικότητα οι αφαλατώσεις

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την πληρότητα των φραγμάτων ανέφερε ότι είναι πολύ χαμηλή, κάτω από 27% και «όσο δεν έχουμε βροχοπτώσεις η πληρότητα θα μειώνεται διαρκώς».

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες αφαλάτωσης, ο κ. Αναπληρωτής Διευθυντής του ΤΑΥ είπε ότι εδώ και αρκετό καιρό οι πέντε μονάδες αφαλάτωσης που έχουμε λειτουργούν στη μέγιστη δυναμικότητα τους, παρατηρώντας ότι κατά καιρούς παρουσιάζονται κάποια προβλήματα, που είναι λογικό όταν κάποια μηχανική μονάδα λειτουργεί σε συνεχή βάση.

Σημείωσε ότι με την πολύ καλή συνεργασία με τους αναδόχους αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που ενσκήπτουν και «προχωράμε με αποτέλεσμα τουλάχιστον η ύδρευση να καλύπτεται μέχρι στιγμής 100%».

Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή, κατάληξη μετά από εις βάθος μελέτη

Ερωτηθείς εάν η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή είναι στα πλάνα προσφερόμενων λύσεων, είπε ότι «είναι κάτι ακόμη που συζητείται, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμα».

Διευκρινίζοντας ότι το πρόβλημα της τεχνολογίας αυτής είναι τα χαμηλά ποσοστά επιτυχίας, ωστόσο δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή με την ανομβρία, όλες οι λύσεις εξετάζονται σε συνεργασία με το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Ανέφερε επίσης ότι είναι μια τεχνολογία «την οποία την εξετάζουμε σε βάθος, που σε συνάρτηση με το κόστος θα διαφανεί εάν θα αποτελέσει μια λύση στην οποία θα προχωρήσει ή όχι».

Σε ερώτηση εάν η συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο των προμηνυμάτων της κλιματικής αλλαγής, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΤΑΥ, ανέφερε ότι σίγουρα η κλιματική αλλαγή είναι η βάση στην οποία γίνεται ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός του ΤΑΥ και των υπολοίπων κυβερνητικών τμημάτων.

Επεσήμανε περαιτέρω ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Πρόσθεσε ότι «σίγουρα δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι βιαστικά και θα είναι μία από τις λύσεις, στην οποία θα καταλήξουμε με πολλή προσοχή και μελέτη».

Ερωτηθείς αν στα μειονεκτήματα περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο να μην ελεγχθεί η τεχνητή βροχόπτωση και να καταλήξει σε πλημμύρες, ο κ. Καζαντζής αφού διευκρίνισε ότι δεν είναι ειδικός επί της μετεωρολογίας και απλά συλλέγει πληροφορίες, είπε πως θα μπορούσε να υπάρξει και τέτοιος κίνδυνος, αλλά ο βασικός κίνδυνος που ενδεχομένως να υπάρχει είναι εκείνος της τροποποίησης του κλίματος με τη δημιουργία χαλαζόπτωσης. Επανέλαβε ότι δεν είναι ειδικός προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση το Τμήμα Μετεωρολογίας είναι το πλέον κατάλληλο να προσφέρει εξειδικευμένη πληροφόρηση.   

Κινητές μονάδες αφαλάτωσης για Λεμεσό - Πάφο στις άμεσες δράσεις του προγράμματος

Αναφερόμενος σε δηλώσεις στις οποίες προέβη την Παρασκευή ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης σχετικά με την υδροδότηση της επαρχίας του, ο κ. Καζαντζής είπε ότι το ΤΑΥ «εργάζεται εδώ και μήνες για τον καταρτισμό προγράμματος δράσης προς αντιμετώπιση της λειψυδρίας, που θα κατατεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο τις επόμενες ημέρες».

Πρόσθεσε ότι το προς έγκριση πρόγραμμα περιλαμβάνει άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις, σημειώνοντας ότι στις άμεσες δράσεις, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται κινητές μονάδες αφαλάτωσης που χωροθετήθηκαν στις επαρχίες  Λεμεσού και Πάφου και επέκταση της δυναμικότητας των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης.

Συνεχίζοντας είπε πως ο υπό αναφορά σχεδιασμός του ΤΑΥ γνωστοποιήθηκε πρόσφατα στον ΕΟΑ Πάφου «και αντιλαμβάνομαι ότι απολαμβάνει της στήριξης του».

Επεσήμανε ακολούθως ότι για τη λειτουργία των μονάδων αυτών απαιτείται σειρά συνεργιών και νενομισμένων διαδικασιών, και το ΤΑΥ εργάζεται με στόχο να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό και σωστά.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση του καταρτισμού και της υλοποίησης του απαιτεί σκληρή δουλειά και αφοσίωση», συνέχισε προσθέτοντας πως «η οποιαδήποτε νέα υποδομή δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα οποιασδήποτε πίεσης, αλλά προϊόν σχεδιασμού και μελέτης, του ΤΑΥ βάσει οδηγιών της Υπουργού Γεωργίας».

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων υλοποιεί συνεχείς παρεμβάσεις και βελτιώσεις στα δίκτυα του στην επαρχία Πάφου με σκοπό την εξασφάλιση της υδροδότησης όλων των οικισμών, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επιβάλλει η συνεχιζόμενη ανομβρία και η έντονη τουριστική ανάπτυξη της επαρχίας, συμπλήρωσε.

Δειτε Επισης

Ψάχνουν λύσεις μέσω δυο νομοσχεδίων για την αδήλωτη εργασία-Ψηλά τα ποσοστά στην οικοδομική βιομηχανία
Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή
Δωρεάν φυτά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο δράσης «Πράσινη λεμονάδα»
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Μικρή η παραγωγή σταφιλιών λόγω ανομβρίας
Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»
Μαιευτική φροντίδα στο σπίτι για τις δικαιούχους του ΓεΣΥ-Μια επαγγελματική «αγκαλιά» σε μητέρα και νεογνό
Άδικη θεωρεί την ακύρωση εκλογής του ως κοινοτάρχη Άλασσας ο Σάββας Σάββα