Διαβουλεύσεις Τατάρ ενόψει Νέας Υόρκης-«Μια συμφωνία χωρίς στρατιώτες και εγγυήσεις θα ήταν τρέλα»

Διαβουλεύσεις πριν την μετάβασή του στην Νέα Υόρκη διεξάγει ο Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», είχε συνάντηση με τους Τ/κ πρώην διαπραγματευτές, Εργκιούν Ολγκούν και Οσμάν Ερτούγ και τον γγ και «βουλευτή» του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου.

Προστίθεται ότι «αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με την προληπτική πολιτική που διεξάγεται». Στην συνάντηση παρόντες ήταν ο ειδικός εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Γκιουνές Ονάρ, ο Χουσεϊν Ισικσάλ, σύμβουλος διεθνών σχέσεων και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας και ο υπεύθυνος διεθνούς Τύπου, Κερέμ Χασέρ.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τατάρ θα αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη την Δευτέρα το πρωί κι αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις.

Είναι εγγενή, κατοχυρωμένα δικαιώματα η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ και προφανώς απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση διερωτήθηκε: «Τι εννοείς, η πολιτική δύο κρατών είναι μάταιη; Αυτοί που το λένε αυτό δεν ξέρουν το δίκαιο, και ούτε έχουν συνείδηση. Δεν έχουν κανένα σεβασμό για τον αγώνα».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης μιλούσε σε τελετή μνήμης διοικητών της ΤΜΤ όπου επανέλαβε πως ο Τούρκος Πρόεδρος και φέτος στην ΓΣ των ΗΕ είπε ότι «η ύπαρξη δύο ίσων κρατών πρέπει να γίνει αποδεκτή γιατί, παρά την καλή θέληση των Τ/κ, η άλλη πλευρά έχει πάντα μια άτεγκτη στάση». Ανάφερε επίσης ότι οι Τ/κ είναι «ουσιώδες στοιχείο της Κύπρου».

Επικρίνοντας τις συμφωνίες που έκαναν οι Ελληνοκύπριοι για λογαριασμό ολόκληρης της Κύπρου, αγνοώντας, όπως υποστήριξε, τα δικαιώματα των Τ/κ, ο κ. Τατάρ είπε ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά ομοσπονδία σημαίνει ότι η πλειοψηφία κυβερνά τη μειονότητα.

Η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, έχει 3800 χλμ εδάφους και «ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο τουρκικό κράτος έχει θαλάσσιες δικαιοδοσίες, χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και εναέριο χώρο». Όταν όλα αυτά αξιολογηθούν, είπε, «μια συμφωνία χωρίς στρατιώτες και εγγυήσεις θα ήταν τρέλα». Και όλα αυτά, υποστήριξε, αποδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι «ένα ανεξάρτητο τουρκικό κράτος στην ανατολική Μεσόγειο».

«Υπάρχουν δύο κράτη, δύο λαοί, δύο δημοκρατίες στην Κύπρο. Από εδώ και στο εξής, θα ήταν μεγάλη προδοσία να αφήσουμε στο έλεος ολόκληρο τον αγώνα μας για ανεξαρτησία και ελευθερία», ισχυρίστηκε.

Είναι, συνέχισε, ο «εκλεγμένος πρόεδρος αυτής της χώρας» και αυτοί που στο παρασκήνιο στην Νέα Υόρκη έκαναν διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία, δεν εκπροσωπούν τον τ/κ «λαό», έκαναν μεγάλο λάθος, «αυτό ήταν προδοσία». Ως κάποιος, είπε, που εξελέγη «πρόεδρος» και έλαβε την στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, πιστεύει ότι όλοι πρέπει να αντιδράσουν σε μια τέτοια συμπεριφορά (ΣΣ εννοεί έναντι του ΡΤΚ).

Τα δημοσιεύματα στον Τουρκοκυπριακό Τύπο

Με τίτλο «Ώρα για νέα λύση στην Κύπρο», η τουρκική Μιλλιέτ, γράφει σήμερα για το επικείμενο άτυπο δείπνο στην Νέα Υόρκη μεταξύ των δύο ηγετών και τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Η Τουρκία και η «τδβκ», γράφει η εφημερίδα, επαναλαμβάνουν επίμονα το ίδιο μήνυμα για το Κυπριακό εδώ και λίγο καιρό: «Οι διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές εδώ και 50 χρόνια, αλλά δεν έχει επιτευχθεί λύση. Επομένως, η τουρκική πλευρά δεν θα το ξαναεπιχειρήσει. Η λύση, είτε θα είναι στη βάση ότι υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο κράτη στην Κύπρο, είτε δεν θα υπάρξει. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της τδβκ (ΣΣ: εννοεί τον Ερσίν Τατάρ) θα εξηγήσει ξανά αυτή την προσέγγιση στο δείπνο».

Διερωτάται εάν ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης θα επαναλάβει στο δείπνο την απάντηση που είχε δώσει τους περασμένους μήνες ως προς το «όραμα λύσης δύο κρατών», πως ‘κανείς, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων, δεν αποδέχθηκε την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960’. «Διότι η δήλωση αυτή θεωρήθηκε στην Άγκυρα ως παραδοχή πως η ίδρυση του συνεταιρικού κράτους δεν ήταν επιθυμητή από την ε/κ πλευρά, ούτε τότε που αυτό ιδρύθηκε».

Το δημοσίευμα επικαλείται διπλωματικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες δημοσκοπήσεις στην ε/κ πλευρά δείχνουν πως οι περισσότεροι Ε/κ πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν είναι ειλικρινής όταν λέει ότι θέλει να λύσει το Κυπριακό. «Επιπλέον, έρευνες αποκαλύπτουν ότι το ποσοστό των Ελληνοκυπρίων που θέλουν ένα ενιαίο κράτος, δηλαδή εκείνων που θέλουν ο νότος να αφομοιώσει με κάποιο τρόπο τους Τουρκοκύπριους, είναι υψηλότερο από το ποσοστό εκείνων που θέλουν μια ομοσπονδιακή λύση. Πηγές σημειώνουν ότι το συμπέρασμα από αυτό είναι ότι ο ε/κ λαός ως επί το πλείστον δεν θέλει πλέον μια λύση με βάση την ομοσπονδία».

Επικαλούμενη τις πηγές της, η εφημερίδα εφιστά την προσοχή στις προσπάθειες της ε/κ πλευράς να αυξήσει την πίεση και την «απομόνωση» στους Τ/κ, όπως γράφει, προσθέτοντας ότι «καταβάλλουν προσπάθειες για να εκφοβίσουν τους λεγόμενους ‘μελλοντικούς εταίρους’ τους. Για το σκοπό αυτό αξιοποιούνται όλες οι ευκαιρίες που προσφέρει η αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα και η ένταξη στην ΕΕ».

«Έτσι λοιπόν, η εμπιστοσύνη της τ/κ πλευράς τόσο στους Ελληνοκύπριους όσο και στην ΕΕ μειώνεται μέρα με τη μέρα. Είναι έτσι εδώ και δεκαετίες. Πώς θα δημιουργηθεί μια ομοσπονδία χωρίς αμοιβαία εμπιστοσύνη, που είναι το βασικότερο στοιχείο της κοινής ζωής; Υπάρχει ένα ρητό: ‘Δεν μπορεί κάτι να γίνει με το ζόρι’», υποστηρίζει.

Σύμφωνα με πηγές, συνεχίζει, η τ/κ πλευρά δεν απέφυγε ποτέ μια συνάντηση, αλλά δεν θεωρεί ότι έχει νόημα να γίνει μια συνάντηση μόνο και μόνο για να γίνει. «Είναι πλέον καιρός να μιλήσουμε για νέα πράγματα». Αναφέρεται ότι όταν οι Ελληνοκύπριοι νιώσουν έτοιμοι να μιλήσουν για μοντέλο λύσης εκτός ομοσπονδίας, τότε οι δύο μητέρες πατρίδες και οι δύο πλευρές στο νησί μπορούν να συναντηθούν σε μια φόρμουλα 4+1 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και να συζητήσουν για την επίλυση του Κυπριακού. Ωστόσο, όσο επιμένουν στην ομοσπονδία, δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Διαβουλεύσεις Τατάρ ενόψει Νέας Υόρκης-«Μια συμφωνία χωρίς στρατιώτες και εγγυήσεις θα ήταν τρέλα»
Ενισχυμένος πάει ο ΠτΔ στη ΝΥ-«Η Ε/κ πλευρά προσέρχεται στη συνάντηση με πολύ εποικοδομητική διάθεση»
Η χώρα του «ως πάρατζει», οι ενέργειες κατόπιν επικρίσεων και η ατιμωρησία
Στο τρίγωνο Λονδίνου-Νέας Υόρκης-Βρυξελλών μεταφέρεται άμεσα και έμμεσα το Κυπριακό
Αυτή είναι η ώρα διεξαγωγής του άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη
Η έκπληξη Φον ντερ Λάιεν στον ΠτΔ, οι θερμοί εναγκαλισμοί και το παραστράτημα Χριστοδουλίδη
Να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων που χρησιμοποιούνται στον Λίβανο και τη Γάζα, ζήτησε από την Κύπρο ο Μακρόν
Αναφορά Μητσοτάκη στη στρατηγική συνεργασία ΕΕ με Ιορδανία-«Το Κυπριακό βρήκε θέση στη διακήρυξη της MED9»
Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου των MED9-«Κρίσιμη η συνεισφορά της Τουρκίας στην επανέναρξη των συνομιλιών»
ΠτΔ σε MED9-«H ΕΕ οφείλει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή»