Ενισχυμένος πάει ο ΠτΔ στη ΝΥ-«Η Ε/κ πλευρά προσέρχεται στη συνάντηση με πολύ εποικοδομητική διάθεση»

Ενισχυμένος τόσο στο εσωτερικό, όσο και ως προς το διπλωματικό αποτύπωμα που πλέον διαθέτει Κύπρος, προσέρχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην άτυπη τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης, δήλωσε το Σάββατο στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Συμπλήρωσε ότι η «ε/κ πλευρά προσέρχεται στη συνάντηση με πολύ εποικοδομητική διάθεση αλλά και μια εποικοδομητική περιβάλλουσα αντίληψη ότι οι εν λόγω εξελίξεις μπορούν να συμβάλουν, αν υπάρχει πολιτική βούληση από την άλλη πλευρά, στο να υπάρξει πρόοδος».

Κληθείς να προβεί σε μια πρώτη αποτίμηση των εργασιών της συνόδου MED9 που ολοκληρώθηκε χθες στην Πάφο, είπε ότι τόσο επί της ουσίας όσο και από την κοινή διακήρυξη των ηγετών διεφάνη ότι ήταν «μια πολύ επιτυχημένη σύνοδος, έχοντας θίξει επίκαιρα ζητήματα και ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβάνοντας επίσης πολύ σαφείς αναφορές στο Κυπριακό, δίνοντας με σαφήνεια το στίγμα και την κατεύθυνση που η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί στις προσπάθειές μας για επίλυση του Κυπριακού, και υπό το πρίσμα των ευρωτουρκικών εντός του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου, με τη χαρακτηριστική αναφορά ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα».

«Ένα ακόμη πολύ θετικό στοιχείο που συνέβαλε στην επιτυχία της Συνόδου ήταν η παρουσία του Βασιλιά της Ιορδανίας σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και τον ρόλο που η Ιορδανία διαδραματίζει στην περιοχή διαχρονικά», ανέφερε στη συνέχεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο τρίγωνο Λονδίνου-Νέας Υόρκης-Βρυξελλών μεταφέρεται άμεσα και έμμεσα το Κυπριακό

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι συζητήσεις ήταν πολύ χρήσιμες ως προς τη σχέση που πρέπει να έχει η ΕΕ με την Ιορδανία, η οποία, όπως είπε, «έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστος εταίρος και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και ως προς την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις κοινές ανησυχίες για την αποκλιμάκωση της κρίσης και το πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνδράμει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας». 

Ερωτηθείς αν από τις επαφές μεταξύ των ηγετών προέκυψαν πρωτοβουλίες που ενδεχομένως να αναληφθούν το προσεχές διάστημα, ο κ. Λετυμπιώτης στάθηκε αρχικά στη διμερή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, η οποία μεταξύ άλλων αφορούσε και στον συντονισμό ενόψει της προσεχούς τριμερούς συνόδου Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας τον προσεχή Νοέμβριο.

Χαρακτήρισε επίσης ως πολύ σημαντική την τετραμερή συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ιταλία και την Ιορδανία με θέμα συζήτησης το μεταναστευτικό, ένα θέμα το οποίο, όπως είπε, «αποτελεί προτεραιότητα και για τις τρεις χώρες, ιδιαίτερα δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή».

Προσέθεσε πως κατά τη συνάντηση «αναδείχθηκε η ανάγκη για συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να καθοριστεί μια κοινή ανάγνωση και κοινή γραμμή αντιμετώπισης του ζητήματος, για την υιοθέτηση μιας, μέσα από συγκεκριμένα βήματα, σταδιακής προσέγγισης». 

Σχετικά με το πρόγραμμα των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη εβδομάδα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναχωρεί τη Δευτέρα το πρωί για το Λονδίνο όπου θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ το απόγευμα της ίδιας ημέρα, για να αναχωρήσει ακολούθως τη Δευτέρα το βράδυ από το Λονδίνο για Νέα Υόρκη, όπου την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Την Τρίτη το βράδυ θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου και θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για το αποτέλεσμα της συνάντησης, συμπλήρωσε σχετικά.

«Ο Πρόεδρος προσέρχεται στη συνάντηση ενισχυμένος και στο εσωτερικό, έχοντας τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, αλλά και ενισχυμένος ως προς το διπλωματικό αποτύπωμα που έχει πλέον η Κύπρος, και μέσα από τη διακήρυξη και τις δηλώσεις των 9 μεσογειακών κρατών, αλλά και μετά τις δηλώσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ», σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας ότι η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του ΗΒ, χώρας με ρόλο "penholder" στο Συμβούλιο Ασφαλείας και μίας εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων, είναι σχετική, καλύπτοντας όλο το φάσμα των δυνατών επαφών.

«Προσερχόμαστε με μια πολύ εποικοδομητική διάθεση αλλά και μια εποικοδομητική περιβάλλουσα αντίληψη ότι μπορούν να συμβάλουν όλα τα παραπάνω, αν υπάρχει πολιτική βούληση από την άλλη πλευρά, στο να υπάρξει πρόοδος», κατέληξε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»