Σειρά κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της πετροχημικής βιομηχανίας του Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν μια σειρά κυρώσεων σε βάρος της πετροχημικής βιομηχανίας του Ιράν «σε απάντηση για την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, της δεύτερης άμεσης επίθεσης φέτος».

Οι κυρώσεις στοχεύουν το σύνολο του τομέα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, αφορούν περίπου 20 πλοία και εταιρείες εγκατεστημένες στο εξωτερικό που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στη μεταφορά πετρελαίου και πετροχημικών ιρανικών προϊόντων. Οι εταιρείες αυτές εδρεύουν κατά κύριο λόγο στην Κίνα, όμως μεταξύ τους υπάρχουν δύο που έχουν την έδρα τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μία στη Λιβερία.

Επίσης, στοχοποιούνται οι ιδιοκτήτριες εταιρείες των πλοίων, που είναι εγκατεστημένες κυρίως στον Παναμά, τη Μαλαισία και τα Νησιά Μάρσαλ.

Η απόφαση αυτή «ελήφθη σε συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους (των ΗΠΑ), πολλοί εκ των οποίων θα ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες τα δικά τους μέτρα», υπογράμμισε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο τελευταίος είχε συμφωνήσει στις 2 Οκτωβρίου, στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τους ομολόγους του της G7, να επιβάλει νέες κυρώσεις στο Ιράν.

Η Ουάσινγκτον θέλει να εντείνει την οικονομική πίεση στην Τεχεράνη και «να περιορίσει τη δυνατότητα του καθεστώτος να συγκεντρώνει τα αναγκαία έσοδα για να αποσταθεροποιεί την περιοχή και να επιτίθεται σε εταίρους των ΗΠΑ».

Με τις κυρώσεις παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι εταιρείες οι οποίες μπήκαν στο στόχαστρο οι ΗΠΑ. Απαγορεύεται επίσης στις εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ ή σε Αμερικανούς πολίτες να συναλλάσσονται με αυτές. Θα περιπλέξουν έτσι τις εμπορικές συναλλαγές των εν λόγω εταιρειών, καθώς περιορίζεται η δυνατότητά τους να χρησιμοποιούν δολάρια.

ΔΙΑΝΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς στη Βοστώνη-Έξι τραυματίες
Θανατική ποινή για τον Λουίτζι Μαντζιόνε ζητά η Γενική Εισαγγελέας των ΗΠΑ
Η Κομισιόν σχεδιάζει να κάνει «ευρωπαϊκό FBI» τη Europol και να ενισχύσει τον ρόλο της Frontex
Η Μάνταλεϊ ήταν η «πόλη του χρυσού» στη Μιανμάρ-Πλέον κυριαρχεί η μυρωδιά του θανάτου
Εν ψυχρώ δολοφονία 21χρονης φοιτήτριας στην Ιταλία-Δράστης 27χρονος συμφοιτητής της
ΒΙΝΤΕΟ: Τεράστια πυρκαγιά έπειτα από έκρηξη αγωγού φυσικού αερίου στη Μαλαισία
ΒΙΝΤΕΟ: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στην πόλη Ναγκόγια, επτά οι τραυματίες
Δασμό 20% στις εισαγωγές προτείνουν συνεργάτες του Τραμπ-Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση
ΒΙΝΤΕΟ: Συναγερμός για ηφαίστειο στην Ισλανδία-Ρέει μάγμα, πιθανή ηφαιστειακή έκρηξη
Η Ευρώπη σε νέα εποχή-Γαλλία και Γερμανία πρωταγωνιστούν στον στρατιωτικό επανεξοπλισμό