Δεν αποφάσισαν για έφεση ακόμη οι μοναχοί-Ανησυχία ακόμη και για αύξηση της ποινής

Η απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου πάρθηκε, ωστόσο, δεν αποκλείεται η εκκλησιαστική πτυχή του σκανδάλου της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ να έχει και συνέχεια. Και αυτό διότι, η πλευρά των μοναχών δεν έχει πάρει την οριστική της απόφαση κατά πόσο θα ασκήσει έφεση, την ίδια ώρα που εκφράζεται ανησυχία, μήπως η ποινή αντί να μειωθεί στο εφετείο, αυξηθεί.

Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας, οι καταδικασθέντες μοναχοί έχουν το δικαίωμα εντός δεκαπέντε ημερών από την ημέρα που τους επιδοθεί η απόφαση να προχωρήσουν σε έφεση, ενώ ο δικηγόρος των μοναχών Αναστάσιος Βαβούσκος, σε τοποθέτηση του στον REPORTER, ξεκαθάρισε ότι η προθεσμία για έφεση δεν λήγει στις 16 Οκτωβρίου, καθώς ακόμη δεν έχουν λάβει την απόφαση.

Επιπρόσθετα, ο κ. Βαβούσκος, επεσήμανε πως αναμένει να μελετήσει το λεκτικό της απόφασης, σχολιάζοντας ότι, «οικονομικό σκάνδαλο δεν υπήρχε, ηθικό σκάνδαλο δεν υπήρχε, περιμένω να δω γιατί τους καταδίκασαν», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το Συνοδικό Δικαστήριο δεν έπρεπε να εκδώσει το ανακοινωθέν, καθώς όπως ανέφερε, «πρώτα εκδίδεται η απόφαση και μετά το ανακοινωθέν». Παράλληλα, εξέφρασε την απορία πώς κατέληξαν σε απόφαση χωρίς να κατατεθεί η απολογία τους ενώπιον των Συνοδικών, η οποία όπως υποστηρίζει, δεν αναγνώστηκε καν στην ολότητα της.

Πλέον οι μοναχοί δεν έχουν πολλές επιλογές στα χέρια τους πέραν της έφεσης, η οποία αν τελικά υποβληθεί, θα κινηθεί στα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν ως η υπερασπιστική γραμμή των μοναχών, όπως αυτά παρουσιάστηκαν και ενώπιον των Συνοδικών. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ενδεχομένως να γίνει αναφορά και σε άλλα σημεία, όπως ότι δεν κατατέθηκε η απολογία των μοναχών στο Συνοδικό, ενώ αν φθάσουν στο εφετείο θα θέσουν ξανά επί τάπητος το ζήτημα με τα βίντεο, καθώς η πλευρά των μοναχών εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι τα βίντεο δεν ήταν αυθεντικά.

Αν τελικά ασκηθεί το δικαίωμα της έφεσης από τους μοναχούς, θα επιχειρήσουν να μαζέψουν όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία να μειώνουν την ποινή από την καθαίρεση στην αργία, αν και θεωρείται εξαιρετικά απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να μειωθεί η ποινή που επιβλήθηκε στους ρασοφόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον των μοναχών, αυτό που τους δημιουργεί ανησυχία είναι πως μετά την επιβολή της ποινής προχώρησαν σε δηλώσεις, μέσα από τις οποίες κατήγγειλαν και άλλα σκάνδαλα, στρέφοντας τα πυρά τους τόσο προς τον Μητροπολίτη Ταμασού, όσο και προς την κεφαλή της Εκκλησίας της Κύπρου, με τις αναφορές τους να προκαλούν δυσαρέσκεια στους Συνοδικούς. Επί της ουσίας, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον των καθαιρεμένων μοναχών, η ανησυχία τους εδράζεται στο γεγονός ότι η Ιερά Σύνοδος σε περίπτωση έφεσης, ενδεχομένως λόγω της δυσαρέσκειας από τις δηλώσεις, να προχωρήσει σε πιο αυστηρές ποινές.

Στο μέτωπο των ποινικών, οι δυο καθαιρεμένοι Αρχιμανδρίτες κάθισαν για πρώτη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου, έχοντας στην πλάτη τους συνολικά 24 κατηγορίες. Κατά την πρώτη δικάσιμο, η διαδικασία αναβλήθηκε και ως εκ τούτου οι Νεκτάριος και Πορφύριος θα κληθούν να απαντήσουν στις σε βάρος τους κατηγορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 22χρονο στη Λεμεσό-Εντοπίστηκαν στην κατοχή του από χάπια έκσταση μέχρι και κοκαΐνη
Δεν αποφάσισαν για έφεση ακόμη οι μοναχοί-Ανησυχία ακόμη και για αύξηση της ποινής
Ώρες αγωνιάς για τον 31χρονο Μάριο-Δεν έδωσε σημεία ζωή τις τελευταίες τέσσερις ημέρες
Οικογένεια μεταναστών και ένας ασυνόδευτος ανήλικος εντοπίστηκαν στην Αθηένου-Μεταφέρθηκαν στο Πουρνάρα
Σε επικοινωνία με Interpol και Europol η Αστυνομία για τους συλληφθέντες για τρομοκρατία
Επεισοδιακή σύλληψη 22χρονου στη Λάρνακα-Εντοπίστηκε με 11 κιλά κάνναβης
Αντίστροφη μέτρηση για να ανάψουν τα έξυπνα φώτα στη Λευκωσία-Πότε και με ποιο τρόπο θα λειτουργήσουν
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για την ρατσιστική επίθεση στη Λεμεσό-Στους πέντε το σύνολο
Στο κελί για οκτώμιση χρόνια 28χρονος για εμπορία ναρκωτικών
Στο κελί για έξι ημέρες οι οχτώ που συνελήφθησαν για τρομοκρατία