Αναφορά Μητσοτάκη στη στρατηγική συνεργασία ΕΕ με Ιορδανία-«Το Κυπριακό βρήκε θέση στη διακήρυξη της MED9»

Στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και τη μετανάστευση, τις περιφερειακές εξελίξεις και στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους ηγέτες της MED9 που μετείχαν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στην Πάφο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη στρατηγικής συνεργασίας της ΕΕ με την Ιορδανία, μια χώρα που χρήζει περισσότερης ευρωπαϊκής στήριξης.

Όσον αφορά στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κρίση δυστυχώς κλιμακώνεται, μια κλιμάκωση που δοκιμάζει και τον λαό του Λιβάνου. Γι' αυτό απηύθυνε έκκληση για εκεχειρία τόσο στον Λίβανο όσο και στη Γάζα, όπου η ανθρωπιστική καταστροφή έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις. «Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ καθώς συμβάλλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης και αυξάνουν τους κινδύνους στην περιφερειακή σταθερότητα. Άπό την άλλη πλευρά όμως καλούμε κι εμείς σε συγκράτηση, ετσι ώστε ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί σε νέα Γάζα, θα είναι μια μεγάλη, νέα αθρωπιστική τραγωδία που η ευρύτερη περιοχή δεν την αντέχει», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 11ης Συνόδου των ΜED9 στην Πάφο

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και τη μετανάστευση, ενώ αναγνωρίστηκε το γεγονός ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης, κατά συνέπεια ο συντονισμός μας για την αντιμετώπιση των φαινομένων είναι ακόμη πιο επιβεβλημένος.

Επίσης, υπήρχε ευκαιρία να συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο Κυπριακό, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που το ζήτημα βρήκε θέση στη διακήρυξη. Επίσης, καλωσόρισε την άτυπη τριμερή συνάντηση υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ και εξέφρασε την προσδοκία να φέρει η συνάντηση την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα θα είναι αρωγός στις προσπάθειες της Κύπρου να υπάρξει λύση μετά από 50 χρόνια.

Η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος πραγματοποιείται στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της ανησυχίας για περαιτέρω κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Παρόντες, πέραν του οικοδεσπότη Νίκου Χριστοδουλίδη και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο, ο Κροάτης Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Μαλτέζος Ρόμπερτ Αμπέλα και ο Σλοβένος Ρόμπερτ Γκολόμπ.

Το «παρών» δίνει επίσης η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, με δεδομένο ότι θα συζητηθούν και οι σχέσει Ε.Ε.-Ιορδανίας.

Πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Μεθυσμένος αστυνομικός στη Ζάμπια άφησε ελεύθερους 13 κρατούμενους για να κάνουν Πρωτοχρονιά
Οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν εκτοξευτήρες ρουκετών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο
Με τη Δημοκρατική Αλλαγή επιστρέφει στην πολιτική ο Χρίστος Κληρίδης-Εξήγγειλε πολιτική κίνηση απέναντι «στη μετριότητα»
Στο ΕΔΔΑ προσφεύγει υποψήφιος στις προεδρικές Ρουμανίας κατά ακύρωσης α' γύρου
Ανατροπή στην υπόθεση της Νέας Ορλεάνης από το FBI-«Μοναχικός λύκος» ο δράστης, καμία σχέση με την έκρηξη στο Λας Βέγκας
Οι δώδεκα μέρες που αποκάλυψαν νέα «μετάλλαξη» της τρομοκρατίας-Τα κοινά στοιχεία των δραστών σε Μαγδεμβούργο, Νέα Ορλεάνη και Λας Βέγκας
Ποια ήταν τα θύματα της επίθεσης στη Νέα Ορλεάνη-Νέοι, φοιτητές και εργαζόμενοι ανάμεσα στους νεκρούς
Πρόωρες «εκλογές» στα κατεχόμενα ζητά ο ηγέτης του ΡΤΚ
Βλέπει φαντάσματα ο Τατάρ-Κατηγορεί την ε/κ πλευρά για «επιθετικές κινήσεις»
Απαγόρευση εξόδου από τη Νότια Κορέα για τον CEO της Jeju Air-Έφοδος των Αρχών στα γραφεία της εταιρείας