Αίτημα σε ΠτΔ από δύο υποψηφίους για ΕΔΑΔ για νέα διαδικασία-Ζητά έρευνα για διαρροή ο Κληρίδης

Υποβλήθηκε από δύο υποψήφιους, για το θέμα του διορισμού Κύπριου δικαστή στο ΕΔΑΔ, μέσω του δικηγόρου τους Δρ. Χρίστου Κληρίδη, αίτημα στον ΠτΔ και στον ΥΠΕΞ όπως λάβει χώρα καινούρια εγχώρια διαδικασία, με νέο Συμβουλευτικό Σώμα Επιλογής υποψηφίων, η οποία να μην προεδρεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση ο κ. Κληρίδης, σε σχέση με το θέμα της διαδικασίας διορισμού Κύπριου δικαστή στο ΕΔΑΔ, "μετά την επιστροφή του καταλόγου που απέστειλε η Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τις διαρροές απορρήτων της εθνικής διαδικασίας και την έντονη πολιτικοποίηση του θέματος, έχει υποβληθεί από 2 υποψήφιους, μέσω του δικηγόρου τους Δρ. Χρίστου Κληρίδη, αίτημα στον ΠτΔ και στον ΥΠΕΞ όπως λάβει χώρα καινούρια εγχώρια διαδικασία, με νέο Συμβουλευτικό Σώμα Επιλογής υποψηφίων, η οποία να μην προεδρεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών (μη αρμόδιο για θέματα δικαιοσύνης)".

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, αναφέρει, "έχει αποκαλυφθεί μέσα από διαρροή πρακτικών στον Τύπο η εγχώρια κατάταξη των υποψηφίων, κάτι που δεν πρέπει να γνωρίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης, για σκοπούς ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μελέτη της απόφασης του ΕΔΑΔ για αιτητές ασύλου ζήτησε ο ΠτΔ-«Γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά

Απλή αντικατάσταση υποψηφίων στον επιστραφέντα κατάλογο, προσθέτει, καταλήγει σε δημόσια έκθεση συγκεκριμένων υποψηφίων, σε αντίθεση με τη βούληση των αρμόδιων οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, να μην κατονομαστούν ή φωτογραφηθούν ακατάλληλες υποψηφιότητες.

Επίσης, αναφέρει ότι επιβάλλεται ενδελεχής έρευνα και αξιολόγηση των προσόντων των υποψηφίων, μεταξύ των οποίων η έρευνα του προσόντος της γνώσης του κυπριακού νομικού συστήματος, αλλά και νέα σύνθεση του Σώματος Επιλογής, η οποία, με βάση τα πρότυπα των βρετανικών και γαλλικών εγχώριων διαδικασιών, είναι ορθό να προεδρεύεται από προσωπικότητα με δικαστική πείρα. Πρόκειται για δικαστικό διορισμό στον οποίον δεν πρέπει ούτε να υπάρχει, ούτε να αντανακλάται, υπερβολική ανάμειξη της εκτελεστικής εξουσίας, συνεχίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταδίκης ΚΔ από ΕΔΑΔ-Παραβιάσεις σε υπόθεση γονικής επιμέλειας

Επιπρόσθετα, μέλος του Σώματος Επιλογής, έχει στο μεταξύ καταστεί σύμβουλος κόμματος και δεν μπορεί να θεωρείται ως ανεξάρτητη προσωπικότητα και να συνεχίσει να συμμετέχει στην Επιτροπή.

Τέλος, αναφέρει ότι για σκοπούς αντικειμενικής αμεροληψίας και αποφυγής αρνητικών εντυπώσεων, το Σώμα Επιλογής πρέπει να στελεχώνουν προσωπικότητες, μη σχετιζόμενες μεταξύ τους ή με υποψήφιους, οργανικά, εργασιακά, φιλικά ή άλλως πως. Σύμφωνα με τις αρχές του ΣτΕ (βλ. Ψήφισμα 1646/09), πρέπει να υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση από γυναίκες στο Σώμα Επιλογής (στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν μόνο 1 σε 8 μέλη), σημειώνει.

Το αίτημα υποβάλλεται για να εξασφαλιστεί το νομότυπο και το αδιάβλητο της διαδικασίας, ώστε να αποφευχθεί η δεύτερη στη σειρά απόρριψη καταλόγου υποψηφίων από το Συμβούλιο της Ευρώπης, καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΠτΔ σε MED9-«H ΕΕ οφείλει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή»
Ισχυρή στήριξη από Κίνα για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό
Αίτημα σε ΠτΔ από δύο υποψηφίους για ΕΔΑΔ για νέα διαδικασία-Ζητά έρευνα για διαρροή ο Κληρίδης
Τετραμερή συνάντηση Κύπρου-ΕΕ-Ιταλίας-Ιορδανίας με επίκεντρο τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές
Άκουσε τα παράπονα για την οδική ασφάλεια των ηλικιωμένων ο Δίπλαρος
Συντονισμός ομάδας Κυπριακού ενόψει Νέας Υόρκης-«Εποικοδομητικό και γόνιμο πνεύμα»
Συζήτησαν για πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης Πρόεδρος και Βασιλιάς της Ιορδανίας
Εξήρε την ανθρωπιστική βοήθεια της Κύπρου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε Γάζα και Λίβανο
Διαβεβαιώσεις ΠτΔ για αλληλεγγύη της Κύπρου στα κράτη της περιοχής-«Γεφυροποιός ρόλος ειρήνης και σταθερότητας»
LIVE: Αυτή είναι η Διακήρυξη της 11ης Συνόδου Κορυφής των MED9 στην Πάφο