Ελληνίδα επιστήμονας στις ΗΠΑ μιλά για τις απειλές συνωμοσιολόγων μετά τον τυφώνα Milton

Με κύμα θεωριών συνωμοσίας και απειλών έχουν βρεθεί αντιμέτωποι οι μετεωρολόγοι που παρακολουθούν την πορεία του τυφώνα Μίλτον, καθώς το ακραίο φαινόμενο έπληξε την Φλόριντα και προκάλεσε σοβαρές καταστροφές.

Ταυτόχρονα, η παραπληροφόρηση που έχει κατακλύσει τα κοινωνικά δίκτυα έχει καταστήσει ακόμα πιο δύσκολο το έργο των ειδικών και των αρχών να συντονίσουν τις επιχειρήσεις αρωγής.

Η επίθεση στους συνωμοσιολόγους εντάθηκε μετά την καταστροφική πορεία του τυφώνα Έλεν που είχε προηγηθεί δύο εβδομάδες πριν, πλήττοντας έξι πολιτείες και αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες νεκρούς. Με τον Μίλτον να ακολουθεί, το φαινόμενο της παραπληροφόρησης πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις, πυροδοτώντας επικίνδυνες αντιδράσεις.

Θεωρίες συνωμοσίας για «τεχνητούς τυφώνες» και απειλές θανάτου

Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που οι ίδιοι οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι δέχονται απειλές θανάτου και κατηγορίες ότι ελέγχουν ή δημιουργούν τους τυφώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βίντεο από drone δείχνει την καταστροφή από τον τυφώνα Milton στη Φλόριντα-Συγκλονιστικές επιχειρήσεις διάσωσης

Μία από τις κύριες στόχοι αυτών των επιθέσεων είναι η μετεωρολόγος Κέιτ Νικολάου, η οποία δήλωσε στον Guardian ότι οι συνάδελφοί της και εκείνη έχουν λάβει πλήθος μηνυμάτων που τους κατηγορούν για "τυφώνες κατηγορίας 6" (κατηγορία που δεν υπάρχει), για «δημιουργία» και «κατεύθυνση» των τυφώνων, καθώς και για καταστροφή του εξοπλισμού ραντάρ.

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ καταιγίδα να συγκεντρώνει τόση παραπληροφόρηση», δήλωσε η Νικολάου. «Αναγκαζόμαστε να διαχειριζόμαστε συνεχώς τη διάδοση ψευδών ειδήσεων».

Ανάρτηση της Κέιτ Νικολάου, στην οποία δηλώνει την ελληνική της καταγωγή

Μάλιστα, ένα από τα μηνύματα που έλαβε έλεγε: «Σταματήστε την αναπνοή αυτών που τους δημιουργούν και των συνεργατών τους». Η ίδια απάντησε: «Το να σκοτώσετε τους μετεωρολόγους δεν θα σταματήσει τους τυφώνες».

Επιπλέον, έχει λάβει πολλά μηνύματα που την κατηγορούν πως οι μετεωρολόγοι είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο του καιρού και της έχουν πει να «σκάσει» και να «καθίσει ήσυχα», ενώ κάποιοι απειλούν να καταστρέψουν τα συστήματα ραντάρ Doppler, πιστεύοντας ότι είναι υπεύθυνα για τον «έλεγχο του καιρού».

Όπως δήλωσε η Νικολάου, «είναι πολύ κουραστικό να το διαχειρίζεσαι αυτό και τρώει πολύ χρόνο από την εργασία και την προσωπική ζωή μας».

Επικίνδυνες φήμες και θεωρίες συνωμοσίας

Η παραπληροφόρηση ξεκίνησε πριν ακόμα ο Μίλτον φτάσει στη Φλόριντα και εντάθηκε με τη βοήθεια πολιτικών προσώπων. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως και οι υποστηρικτές του, συνέβαλαν στη διάδοση φημών, όπως ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (FEMA) έχει εξαντλήσει τα οικονομικά αποθέματα για τους επιζώντες των τυφώνων, επειδή τα κονδύλια αυτά διοχετεύτηκαν σε παράνομους μετανάστες.

Η ρητορική αυτή δεν έμεινε μόνο στα λόγια. Σε πλατφόρμες όπως το TikTok, το Facebook και το X (πρώην Twitter), κυκλοφόρησαν βίντεο που προτρέπουν στη βία κατά των εργαζομένων της FEMA, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να τους συλλάβουν, να τους δείρουν ή να τους κρεμάσουν επί τόπου».

Επιπλέον, πολιτικοί όπως η Marjorie Taylor Greene, βουλευτής των Ρεπουμπλικανών και σύμμαχος του Τραμπ, συνέβαλαν στη διάδοση θεωριών συνωμοσίας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ελέγχει τον καιρό. «Ναι, μπορούν να ελέγξουν τον καιρό», έγραψε χαρακτηριστικά στο X.

Η κατάσταση αυτή ανάγκασε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να λάβει θέση, κατηγορώντας τον Τραμπ για «καταιγισμό ψεμάτων» και προτρέποντάς τον «να ασχοληθεί με κάτι σοβαρό».

Κίνδυνοι για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις διάσωσης

Η παραπληροφόρηση αυτή έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην αντίδραση των αρχών και στις επιχειρήσεις διάσωσης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της FEMA, η διάδοση ψευδών ειδήσεων καθιστά δύσκολο το έργο τους και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις επίσημες αρχές.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να καθυστερήσουν ή να εμποδίσουν τις προσπάθειες διάσωσης, αφού οι πολίτες είτε δεν ακολουθούν τις οδηγίες είτε στρέφονται εναντίον των εργαζομένων στην αρωγή.

Ανησυχητική αύξηση των ψευδών ειδήσεων

Η έκταση του φαινομένου είναι τόσο μεγάλη, που η Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου (ISD) ανέφερε ότι λιγότερες από τρεις δεκάδες ψευδείς αναρτήσεις έχουν προβληθεί περισσότερες από 160 εκατομμύρια φορές στην πλατφόρμα X. Πολλές από αυτές τις αναρτήσεις προέρχονται από λογαριασμούς που υποστηρίζουν ανοιχτά τον Ντόναλντ Τραμπ, μετατρέποντας την παραπληροφόρηση για τους τυφώνες σε ένα εργαλείο πολιτικής προπαγάνδας.

Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να υπονομεύσει όχι μόνο την εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αλλά και τη συνολική αντίληψη του κοινού για την αλήθεια και την πραγματικότητα, ειδικά ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Ζελένσκι για συνάντηση με Πάπα-Κεντρικό θέμα η επιστροφή συμπατριωτών μας που βρίσκονται σε αιχμαλωσία
Ελληνίδα επιστήμονας στις ΗΠΑ μιλά για τις απειλές συνωμοσιολόγων μετά τον τυφώνα Milton
40 νέες καταγγελίες κατά του Μοχάμεντ αλ Φαγέντ, μεταξύ άλλων για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς
Νεαρή γέννησε την ώρα του τυφώνα Μίλτον-«Είναι ένα μωρό θαύμα»
Κόλαση φωτιάς μετά από έκρηξη σε πλοίο μεταφοράς πετρελαίου στη Βαλτική
Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατηγορεί το Ισραήλ ο ΟΗΕ-«Συντονισμένη πολιτική καταστροφής»
ΒΙΝΤΕΟ: Διέσωσαν άνδρα που παρασύρθηκε εν μέσω του τυφώνα Μίλτον στον ωκεανό και ήταν πάνω σε καταψύκτη
Απονεμήθηκε στην ιαπωνική οργάνωση κατά των πυρηνικών όπλων Nihon Hidankyo το Νόμπελ Ειρήνης
Βίντεο από drone δείχνει την καταστροφή από τον τυφώνα Milton στη Φλόριντα-Συγκλονιστικές επιχειρήσεις διάσωσης
Ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον θέσης Κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Λίβανο