Παίρνει σάρκα και οστά η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Πάφου

Χαιρετίζει τα εγκαίνια της Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, που θα γίνουν στις 10:00 σήμερα Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πάφου Δρ. Λάκης Γιουκκάς.

Η νέα Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, αποτελεί επέκταση του κρατικού νοσηλευτηρίου, σύμφωνα με τον Δρα Γιουκκά.

Ο Δρ. Γιουκκάς δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η κατασκευή της νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης του ΓΝ Πάφου έγινε βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών και έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει μέχρι και 27 σταθμούς αιμοκάθαρσης αναλόγως και με τις ανάγκες της Επαρχίας Πάφου.

Εκτός, είπε, από την κανονική Μονάδα Αιμοκάθαρσης, η νέα Μονάδα διαθέτει ξεχωριστή Μονάδα Αιμοκάθαρσης για τους οροθετικούς ασθενείς (φορείς Ηπατίτιδας Β) το λεγόμενο yellow unit που βρίσκεται στο 2ο όροφο, το οποίο μέχρι σήμερα, όπως είπε, δεν διαθέταν και ασθενείς από την Πάφο μετέβαιναν τρεις φορές την εβδομάδα στη Λευκωσία και υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση.

Επιπρόσθετα, σημείωσε, έγινε μέριμνα για την κατασκευή ξεχωριστής Μονάδας για ασθενείς με λοιμώδη νοσήματα όπως π.χ. COVID– 19. Στο κτίριο, όπως ανέφερε, στεγάζονται στο ισόγειο τα εξωτερικά νεφρολογικά ιατρεία, διατίθεται Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας με τέσσερα κρεβάτια, θάλαμος για μικρές επεμβάσεις και υπάρχει και θάλαμος για περιτοναϊκή κάθαρση που αποτελεί ένα άλλο είδος θεραπείας αποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας.

Ακόμη, το νέο κτίριο φιλοξενεί και μια μικρή βιβλιοθήκη που θα χρησιμοποιείται ως αίθουσα συνεδριάσεων. Στο 3ο όροφο λειτουργεί το μηχανοστάσιο, συμπλήρωσε ο Δρ. Γιουκκάς.

Οι ανάγκες της επαρχίας Πάφου με αυτή τη Μονάδα είναι εξασφαλισμένες για τουλάχιστον 15 χρόνια βάσει του προγραμματισμού που έγινε, κατέληξε ο Δρ. Γιουκκάς.

Σημειώνεται ότι η ανέγερση και ο εξοπλισμός της υπερσύγχρονης μονάδας, συνολικού κόστους 5 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το ταμείο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και από εθνικούς πόρους.

Η μονάδα στεγάζεται σε ολοκαίνουργιο κτίριο εμβαδού 1,300 τετραγωνικών μέτρων. Είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και στελεχώνεται από εξειδικευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του οργανισμού κρατικών υπηρεσιών υγείας.

Τέθηκε σε λειτουργία τον Οκτώβριο του ’23 και παρέχει σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη υψηλής ποιότητας, ανέφερε. Η μονάδα είναι η μοναδική στην Πάφο και εξυπηρετεί όλους τους νεφροπαθείς της επαρχίας Πάφου, αλλά και τους νεφροπαθείς επισκέπτες από άλλες επαρχίες και το εξωτερικό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Το Βόρειο Σέλας ορατό από την Κύπρο- Καταγράφηκε από κάμερα
LIVE: Η καρδιά των περιφερειακών εξελίξεων κτυπά στην Κύπρο-Στην Πάφο οι MED9
Παίρνει σάρκα και οστά η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Πάφου
Παρουσιάζεται σήμερα η πρόοδος του πρώτου Κυπριακού δορυφόρου-«Είναι απλά μια αρχή»
Αίθριος ο καιρός με την θερμοκρασία να ανέρχεται στους 31 βαθμούς-Έρχονται βροχές από την άλλη εβδομάδα
«Χειρόφρενο» για το Pame Express η έλλειψη οδηγών, προαναγγέλλει όμως και άλλα δρομολόγια το Υπουργείο
Θετικά μεν μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια αλλά ζητά και άλλα ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Στο επίκεντρο των περιφερειακών εξελίξεων η Κύπρος-Συνέρχονται στην Πάφο οι MED9
Ένας τυχερός στο Τζόκερ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Επέκρινε συμπεριφορά ασφαλιστικών και τραπεζών η ΕΚΥΣΥ σε συνεδρία στη Βουλή