Αντίστροφη μέτρηση για να ανάψουν τα έξυπνα φώτα στη Λευκωσία-Πότε και με ποιο τρόπο θα λειτουργήσουν

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα πρώτα έξυπνα φώτα στη Λευκωσία, σε μία προσπάθεια διαχείρισης του έντονης κυκλοφοριακής κίνησης στην περιοχή, πριν από το άνοιγμα του πολυκαταστήματος «Jumbo».

Συγκεκριμένα, τα πρώτα φώτα έχουν τοποθετηθεί στο μεγάλο κυκλικό κόμβο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσία και προ ημερών, πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες δοκιμές από πλευράς Τμήματος Δημοσίων Έργων και όλα είναι έτοιμα για τη λειτουργία τους. Η ενεργοποίηση τους, ωστόσο, θα πρέπει να γίνει παρουσία της Αστυνομίας, ώστε σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την τροχαία κίνηση, να μπορεί να παρέμβει.

Μιλώντας στον REPORTER ο εκτελεστικός μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Έργων και Συγκοινωνιολόγος, Μιχάλης Καραντάνος, σημείωσε ότι μέχρι την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες για την εγκατάσταση της απαραίτητης σήμανσης (γραμμών στο οδόστρωμα, πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων κ.ά.) στον κυκλικό κόμβο, ενώ παράλληλα, όπως ανέφερε, εκτελούνται οι απαραίτητες ηλεκτρολογικές εργασίες και οι έλεγχοι στα φανάρια.

«Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε τα φώτα τροχαίας να τεθούν σε λειτουργία εντός των επόμενων ημερών, νοουμένου ότι ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες και έλεγχοι. Με την έναρξη λειτουργίας τους θα ξεκινήσει η διαδικασία παραμετροποίησης/επαλήθευσης του συστήματος (validation) και της ενδελεχούς ρύθμισης (tuning) του, με στόχο τη βέλτιστη προσαρμογή του, σε πραγματικό χρόνο, στις επιτόπου κυκλοφοριακές συνθήκες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ούτε φέτος έγινε κίνηση για την... κίνηση των σχολείων-Ανορθογραφίες και χάος στους δρόμους

Ερωτηθείς για το ποιες ώρες και για πόσο χρονικό διάστημα θα λειτουργούν, ο κ. Καραντάνος διευκρίνισε πως από την εμπεριστατωμένη κυκλοφοριακή μελέτη «μικροπροσομοίωσης» που έχει εκπονηθεί από εξειδικευμένους ιδιώτες μελετητές συγκοινωνιολόγους, διαφάνηκε ότι η βέλτιστη λύση προκύπτει με την λειτουργία φωτεινής σηματοδότησης μόνο σε περιόδους αιχμής, όπου παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία, δηλαδή την πρωινή, μεσημβρινή-απογευματινή αιχμή τις καθημερινές ημέρες και την πρωινή-μεσημβρινή αιχμή του Σαββάτου. Οι ακριβείς/τελικές ώρες λειτουργίας τους θα προσαρμοστούν κατά τις πρώτες μέρες λειτουργίας του συστήματος επιτόπου, ανάλογα και με τα επίπεδα και τις συνθήκες της κυκλοφορίας.

Σημείωσε παράλληλα πως η πιο πάνω μελέτη, χρησιμοποίησε πραγματικά κυκλοφοριακά δεδομένα που συλλέχθηκαν επί τόπου στον κόμβο πριν την εγκατάσταση των φώτων τροχαίας, καθώς και εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά την επιπρόσθετη κυκλοφορία που θα επιφέρει η επικείμενη λειτουργία συγκεκριμένου εμπορικού υπερκαταστήματος, το οποίο εξασφάλισε πολεοδομική άδεια και πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει στην περιοχή, περίπου 800μ βόρεια από τον κυκλικό κόμβο.

Γιατί στο συγκεκριμένο σημείο

Για το λόγο για τον οποίο επιλέγηκε ο κυκλικός κόμβος του Γενικού Νοσοκομείο Λευκωσίας ως σημείο για να τοποθετηθούν τα πρώτα έξυπνα φώτα στη Λευκωσία, ο κ. Καραντάνος εξήγησε πως η κυκλοφορία στον συγκεκριμένο κόμβο, ήδη παρουσιάζει ανισορροπίες στην κατανομή της στο παρόν στάδιο κατά τις ώρες αιχμής.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τον ανατολικό κλάδο από το Γέρι - Λεωφόρο Νίκανδρου Παπαμηνά, ο κ. Καραντάνος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο σημείο έχει σημαντικά χαμηλότερη κυκλοφορία σε σύγκριση με τον νότιο-Λεωφόρο Λεμεσού, ενώ εκτιμάται ότι θα προστεθούν στον κόμβο και επιπρόσθετες οχηματικές κινήσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω της λειτουργίας του εμπορικού υπερκαταστήματος που έχει αδειοδοτηθεί.

«Η εμπεριστατωμένη κυκλοφοριακή μελέτη «μικροπροσομοίωσης» που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της αίτησης της πιο πάνω ιδιωτικής ανάπτυξης για εξασφάλιση Πολεοδομικής Άδειας και η οποία αξιολογήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, κατέδειξε ότι η εγκατάσταση ευφυούς συστήματος σηματοδότησης σε δύο από τους τέσσερις κλάδους του συγκεκριμένου κυκλικού κόμβου, κατά τις προαναφερθείσες περιόδους αιχμής, αυξάνουν την κυκλοφοριακή ικανότητα του κόμβου και μειώνουν τις καθυστερήσεις και τις ουρές, σε σύγκριση με την εναλλακτική λύση να παρέμενε η υφιστάμενη κατάσταση», εξήγησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μέχρι το 2025 έξυπνα φώτα σε όλη την Κύπρο-Σκέψεις για επέκταση του ωραρίου στο δημόσιο

Επίσης ο κ. Καραντάνος σημείωσε πως η εκπόνηση όλων των κυκλοφοριακών μελετών, τις οποίες το Τμήμα Δημοσίων Έργων αξιολόγησε ενδελεχώς, η ετοιμασία των σχεδίων καθώς και η υλοποίηση όλων των εργασιών (εγκατάσταση φώτων τροχαίας και υποδομών, εργασίες πολιτικής μηχανικής, σήμανση κ.λπ.), έχει αναληφθεί εξολοκλήρου από εργολάβο και υπεργολάβους που έχει διορίσει ο επιχειρηματίας της εμπορικής ανάπτυξης που πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα.

«Ο επιχειρηματίας του συγκεκριμένου υπερκαταστήματος έχει επίσης αναλάβει το κόστος και την εκπόνηση των μελετών, καθώς και της κατασκευής και άλλων μέτρων αναβάθμισης του οδικού δικτύου που έχουν απαιτηθεί από το Τμήμα Δημοσίων έργων μετά από την ενδελεχή αξιολόγηση των μελετών που υποβλήθηκαν, όπως διαπλάτυνση για παροχή επιπρόσθετων λωρίδων κυκλοφορίας με παραχώρηση γης/ρυμοτομίας από το τεμάχιο του αιτητή, κατασκευή κτιστής κεντρικής διαχωριστικής νησίδας, δημιουργία νέας φωτοελεγχόμενης διάβασης πεζών, εγκατάσταση φώτων τροχαίας στη συμβολή των οδών Λεμεσού με την οδό Φυτωρίου, μελλοντική κατασκευή πεζογέφυρας, ενώ έχουν τεθεί και συγκεκριμένοι όροι στην πολεοδομική άδεια που σχετίζονται με τη λειτουργία της ανάπτυξης (ωράριο λειτουργίας, διαχείριση των χώρων στάθμευσης κ.ά.). Το Τμήμα δεν συνεισφέρει οικονομικά στα έργα αυτά, αλλά έχει προσφέρει την απαραίτητη καθοδήγηση στο στάδιο ετοιμασίας και ελέγχου των σχετικών μελετών και ιδιαίτερα τη Μελέτη Εκτίμησης Κυκλοφοριακών Επιπτώσεων, ώστε να καθοριστούν τα μέτρα και τα έργα που υλοποιεί ο ιδιώτης. Επιτηρεί επίσης τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, μέχρι το σύστημα να τεθεί σε λειτουργία».

Πώς ακριβώς λειτουργούν

Ερωτηθείς για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα συγκεκριμένα φώτα στη Λευκωσία, ο κ. Καραντάνος διευκρίνισε πως στον συγκεκριμένο κυκλικό κόμβο, φώτα τροχαίας έχουν εγκατασταθεί και θα λειτουργούν στον δυτικό κλάδο (Λεωφόρο Καλαμών) και στον ανατολικό κλάδο (Λεωφόρο Νίκανδρου Παπαμηνά), καθώς και στα αντίστοιχα σημεία στο κυκλικό τμήμα του κόμβου. Οι υπόλοιποι κλάδοι (Λεωφόρος Λεμεσού από Λατσιά και Λεωφ. Λεμεσού από Γενικό Νοσοκομείο) θα συνεχίσουν να λειτουργούν με προτεραιότητα, ως η υφιστάμενη κατάσταση.

«Τα φώτα τροχαίας θα λειτουργούν μόνο τις προαναφερθείσες περιόδους της ημέρας και μετά το πέρας της κάθε αιχμής θα τίθενται αυτόματα εκτός λειτουργίας. Όταν τα φώτα τροχαίας είναι σβηστά, θα υπάρχει ειδική σήμανση (μεταβλητό μήνυμα σε οθόνη) δίπλα από το φανάρι που θα πληροφορεί τους οδηγούς ότι τα φώτα τροχαίας είναι εκτός λειτουργίας (σβηστά). Όταν τα φώτα τροχαίας είναι εκτός λειτουργίας, θα ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που ίσχυαν μέχρι σήμερα, δηλαδή παραχώρηση προτεραιότητας στην κυκλοφορία που βρίσκεται εντός του κυκλικού κόμβου», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Επεισοδιακή σύλληψη 22χρονου στη Λάρνακα-Εντοπίστηκε με 11 κιλά κάνναβης
Αντίστροφη μέτρηση για να ανάψουν τα έξυπνα φώτα στη Λευκωσία-Πότε και με ποιο τρόπο θα λειτουργήσουν
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για την ρατσιστική επίθεση στη Λεμεσό-Στους πέντε το σύνολο
Στο κελί για οκτώμιση χρόνια 28χρονος για εμπορία ναρκωτικών
Στο κελί για έξι ημέρες οι οχτώ που συνελήφθησαν για τρομοκρατία
Νέα απάτη σε βάρος της Αστυνομίας-Καλούν πολίτες μέσω WhatsApp για να αποσπάσουν χρήματα
Έσβησε ο 41χρονος Γιώργος Κοντεάτης, καταλείπει δύο παιδιά-Υπόθεση αφύσικου θανάτου διερευνά η Αστυνομία
Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα για έπαιζαν παράνομα τζόγο-Κατασχέθηκαν δώδεκα υπολογιστές
Γενικός Εισαγγελέας για παύση Οδυσσέα: Σεβαστά τα όσα ακούμε, αλλά θα πρέπει κάποιος να διαβάσει την απόφαση
Χτυπήθηκε την ώρα που αθλείτο ο άτυχος 31χρονος-Είχε κάνει χρήση κάνναβης ο οδηγός του οχήματος