Στην επάρκεια κρύβεται η ουσία... Θέλουμε ειδικό κανονισμό για την φρούρηση κατάδικου και όχι της... σούβλας;

Ανέκαθεν, μετά από μια αστοχία ή αποτυχία, ακολουθούν εξαγγελίες και διαβεβαίωσες, που στόχο έχουν - πέραν της δημιουργίας εντυπώσεων - να αλλάξουν τα κακώς έχοντα. Ειδικότερα στις περιπτώσεις, που ολόκληρο το σύστημα γελοιοποιείται αλλά ουδείς είναι έτοιμος να παραδεχθεί, πως αιτία αυτής της γελιοποίησης είναι ανεπάρκεια και η ανικανότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν έκλεισε το κεφάλαιο ευθύνες στις Κεντρικές-Στο κάδρο ανώτερη λειτουργός και υπεύθυνος ασφάλειας για την άδεια

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την απόδραση του ισοβίτη, Θεόδωρου Θεοφάνους, υπήρξε αυτή η παραδοχή, εξού και ακολούθησε η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να καρατομήσει τον αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών, ο οποίος στο μεταξύ διορίστηκε επί διακυβέρνησης του, αλλά και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, το βιογραφικό του οποίου ήταν ήδη αρκετά βεβαρημένο, αφού στην τετραετή θητεία του καταγράφηκαν διάφορες αστοχίες που έθεσαν σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια.

Μετά την κίνηση του Προέδρου, ακολούθησαν εξαγγελίες από πλευράς υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε πως «πρόθεση είναι άμεσα και ήδη άρχισε η επεξεργασία σχετικού νομοσχεδίου ή τροποποίηση υφιστάμενης νομοθεσίας, για τη δημιουργία πρωτοκόλλου, ώστε να αναθεωρηθούν όλες οι μέχρι σήμερα διαδικασίες, προκειμένου να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στις Κεντρικές Φυλακές, μαζί με όλα τα άλλα μέτρα που θα ληφθούν».

Καταρχάς θα πρέπει να αναφερθεί πως οι Κεντρικές Φυλακές τείνουν να μετατραπούν σε παιχνίδι Big Brother. Και αυτό διότι, σε μόλις 21 μήνες, είναι ο τρίτος αναπληρωτής Διευθυντής που διορίζεται, μετά την αποχώρηση της Άννας Αριστοτέλους που κρατούσε τα ηνία για οκτώ χρόνια και κατατάσσεται στους μακροβιότερους Διευθυντές του Σωφρονιστικού Ιδρύματος. Γίνεται εύκολα αντιληπτό σε οποιοδήποτε, πως πρόκειται για μια καυτή θέση σε ένα νευραλγικό πόστο, το κενό του οποίου εδώ και ενάμιση χρόνο καλείται να καλύψει αστυνομικός, χωρίς όμως μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, αν λάβει κανείς υπόψη την συχνότητα των αποχωρήσεων. Κάτι, που επιβεβαιώνει και πάλι τις αστοχίες της Αστυνομίας, η οποία ήταν αυτή που πολεμούσε τις φυλακές και ήθελε να περάσουν στα χέρια της. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος και λαμβάνοντας υπόψη τα όσα καταγράφονται, πέραν των διαδοχικών ποινικών υποθέσεων που καταγράφηκαν σε αυτούς τους 21 μήνες με την εμπλοκή των Φυλακών, υπάρχει πλέον η παραδοχή πως επί εποχής Αστυνομίας απέδρασε ένας ισοβίτης, με αυτό τον τρόπο, ξεγυμνώνοντας τα πολυδιαφημιζόμενα αυξημένα μέτρα και τους ελέγχους, που παρουσιάζονταν ως επιτυχίες, χωρίς να υπάρχει προβληματισμός για τον εκτροχιασμό της κατάστασης.

Πίσω από την απόδραση του «Κομμωτή», κρύβονται μια σειρά από άλλες καταστάσεις εντός του Σωφρονιστικού Ιδρύματος, οι οποίες άρχισαν να γίνονται γνωστές, ως ένα βαθμό. Ήταν εξάλλου αυτές οι καταστάσεις που έστρωσαν το χαλί στον ισοβίτη για να υλοποιήσει το σχέδιο απόδρασης του, γελοιοποιώντας Κεντρικές Φυλακές και Αστυνομία.

Οι καταστάσεις αυτές, δεν έχουν να κάνουν με τα πρωτόκολλα αλλά με καταστάσεις, που αν δεν αλλάξουν, πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια γεγονότα αλλά και τεκμηριωμένες αποκαλύψεις (σ.σ εξάλλου υπάρχουν κλειστά κυκλώματα στις Φυλακές) που θα φέρει άπαντες προ των ευθυνών τους.

Καταρχάς, θα πρέπει να αναφερθεί πως πρωτόκολλα υπάρχουν. Στην βάση αυτών των πρωτοκόλλων, τα οποία κατέχει ο REPORTER, έγιναν χιλιάδες μεταφορές κρατουμένων, χωρίς ωστόσο να καταγραφεί οποιαδήποτε απόδραση, με τον ισοβίτη ωστόσο να σπάζει το μοτίβο. Τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα, προνοούσαν την παρουσία το πολύ τριών ατόμων, κατά την επίσκεψη του κρατούμενου, αφού εγκρινόταν από την Επιτροπή Κατάταξης και αφού πρώτα αυτά τα άτομα ελέγχονταν. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, αξιολογώντας τους κινδύνους, υπήρχαν επιπρόσθετες οδηγίες για λήψη επιπρόσθετων μέτρων, δηλαδή ο κρατούμενος να ήταν δεμένος με δεσμοφύλακα, ενώ ο κρατούμενος τύγχανε ενημέρωσης την τελευταία στιγμή.

Αυτά τα πρωτόκολλα, άλλαξαν τους τελευταίους 21 μήνες, και σύμφωνα με στοιχεία, αυξήθηκε ο αριθμός των προσώπων που επιτρεπόταν να βρίσκονται κατά τη διάρκεια επίσκεψης ενός κατάδικου.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του «Κομμωτή», που όπως ανέφερε η ίδια η Αστυνομία ενώπιον του Δικαστηρίου, είχε εγκριθεί από την Διεύθυνση των Φυλακών, λίστα με 23 άτομα.

Το ζητούμενο όμως, δεν είναι τα πρωτόκολλα. Η ουσία είναι στην επάρκεια και στην τήρηση των κανονισμών και των πρωτοκόλλων, που ήδη υπάρχουν και δεν είναι κάτι που τώρα θα δημιουργηθεί. Εκτός και αν εννοούμε πως θα δημιουργήσουμε πρωτόκολλα που θα αναφέρουν πως ο δεσμοφύλακες έχει την ευθύνη του κρατούμενου και όχι της σούβλας, αν λείψουν οι μπίρες, να μην μεταβεί ο κρατούμενος στην αποθήκη μόνος του αλλά με δεσμοφύλακα, κτλ.

Είναι αντιληπτό σε όλους, πως οι Φυλακές είναι ένα νευραλγικό Τμήμα, με ευαισθησίες, ιδιαιτερότητες και χρειάζεται συγκεκριμένη πολιτική και προσέγγιση. Τα μέλη που εργάζονται στη Φυλακή, σύμφωνα με τους κανονισμούς, εκτελούν «καθήκοντα που αφορούν την ασφαλή φρούρηση καταδίκων και υποδίκων». Δεν χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις, για να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε ποια είναι τα αυτονόητα καθήκοντα των εργαζομένων στις Κεντρικές.

Συνεπώς, η ουσία στρέφεται στην επάρκεια, αν και στην εξίσωση μπαίνουν και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα (σ.σ γενικά ομιλούντες) η διαφθορά. Για παράδειγμα, αν αυτοί που εγκρίνουν τις άδειες δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν τους κινδύνους και τα δεδομένα για την κάθε περίπτωση, τότε το πρόβλημα δεν είναι στα πρωτόκολλα. Αν οι αρμόδιοι εγκρίνουν λίστες καλεσμένων, χωρίς να ελέγχουν τους καλεσμένους και ποιοι είναι αυτοί, επίσης δεν είναι θέμα πρωτοκόλλων. Αν οι δεσμοφύλακες που συνοδεύουν ένα κατάδικο δεν μπορούν να αντιληφθούν πως η έγνοια τους θα πρέπει είναι η φρούρηση του κρατούμενου και δεν πρέπει να απορροφούνται στις σούβλες, τις μπίρες ή σε οτιδήποτε άλλο, τότε επίσης δεν είναι θέμα πρωτοκόλλων.

Όλα αυτά, είναι θέμα επάρκειας και ικανότητας, αλλά και θέμα αντίληψης των καθηκόντων του κάθε ενός. Και οι άνθρωποι που χειρίζονται τέτοιες καταστάσεις, υποχρεωτικά πρέπει να είναι επαρκείς για αυτά τα καθήκοντα, σε διαφορετική περίπτωση δεν πρέπει να διερωτάται κανείς πώς απέδρασε ένας ισοβίτης. Και σίγουρα, υπάρχουν ικανοί εργαζόμενοι στις Φυλακές, το θέμα είναι πώς τους αξιολογείς και με ποια κριτήρια τους αξιοποιείς, ώστε να εκτελούν αμερόληπτα τα καθήκοντα τους, χωρίς προσωπικά συμφέροντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πήγαν για μαλλί και βγήκαν όλοι... κουρεμένοι από τον Πρόεδρο-Μοίρασε ισότιμα ευθύνες, δεν έκανε εκπτώσεις

Δειτε Επισης

Στην πρίζα ξανά οι Κεντρικές Φυλακές-Χάθηκε ασύρματος από την πτέρυγα υψίστης ασφαλείας
Η στιγμή της σύλληψης Καραχάν και Τάττη-«Η ελευθερία της έκφρασης δέχεται απανωτά κτυπήματα» (pics)
Έκανε σύντομο απολογισμό και έθεσε νέους στόχους στο διάγγελμά του για την Ανεξαρτησία ο ΠτΔ
Το Ισραήλ πιστεύει ότι πρόλαβε σχέδιο εισβολής της Χεζμπολάχ με κωδική ονομασία «Κατακτήστε τη Γαλιλαία»
Στις 12 Νοεμβρίου η δίκη για την κακοποίηση του πεντάχρονου από συνομήλικούς του
Στην επάρκεια κρύβεται η ουσία... Θέλουμε ειδικό κανονισμό για την φρούρηση κατάδικου και όχι της... σούβλας;
Σε πολύ στενό συντονισμό Κύπρος και εταίροι για τον GSI και το έργο στο «Αφροδίτη»
Κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς οι δύο που συνελήφθησαν στην παρέλαση
Ξεκαθαρίζει για τον τερματισμό των μέτρων στήριξης η Κυβέρνηση-«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει»
Πραγματικός στόχος του Ισραήλ είναι το Ιράν και η αναμόρφωση όλης της Μέσης Ανατολής