Αναμένει στο ακουστικό η Λευκωσία για επίσημη ενημέρωση από ΗΕ για την ημερομηνία συνάντησης

Αναμένεται η επίσημη ενημέρωση από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών για την ακριβή ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της  Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε την Τρίτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μετά την στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Λετυμπιώτης κληθείς να σχολιάσει την αποδοχή της πρότασης από πλευράς του κ. Τατάρ για άτυπη τριμερή συνάντηση είπε ότι «οι συγκλίνουσες πληροφορίες που είχαμε τις τελευταίες ημέρες και κατά την παραμονή μας στη Νέα Υόρκη ήταν ότι θα πραγματοποιείτο αυτή η κοινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Τατάρ στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης τον Οκτώβριο επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη

Πρόσθεσε ότι «αυτή η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών -την οποία εμείς χαιρετίσαμε από την πρώτη στιγμή, αλλά και συνδράμαμε μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών-, θεωρούμε ότι είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα. Είμαστε σε επαφή. Αναμένουμε την επίσημη ενημέρωση από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών για την ακριβή ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί αυτή η κοινή συνάντηση».

Δήλωσε ακόμη ότι «εμείς έχουμε απαντήσει από την πρώτη στιγμή θετικά δίνοντας και τις ημερομηνίες εντός Οκτωβρίου, που το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, επιτρέπει να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση και είμαστε στη διάθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ όποτε και όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, να πραγματοποιηθεί».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και στην ορθότητα των θέσεών μας και στην επιχειρηματολογία μας, αλλά και στο πλαίσιο όπως το καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ακριβώς είναι αυτό το πλαίσιο που και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, -όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε κατά την διάρκεια επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη- ακριβώς θέτουν αυτό το πλαίσιο, ως το πλαίσιο που μπορεί να επιλύσει το Κυπριακό και να απαντήσει σε όλες τις ανησυχίες τόσο των Ελληνοκυπρίων συμπατριωτών μας  όσο και των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαίωσε το «ναι» στο ανεπίσημο δείπνο με Χριστοδουλίδη ο Τατάρ

Σε ερώτηση για την εμμονή του κ. Τατάρ σε λύση δύο κρατών, ο κ. Λευτυμπιώτης είπε ότι αφενός δεν είναι μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις που μπορεί να προκύψει η όποια επιθυμητή πρόοδος στο Κυπριακό και κατά δεύτερον ότι «είναι αποσαφηνισμένο -όχι μόνο από εμάς ως Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, από όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών, ότι το πλαίσιο είναι καθορισμένο και είναι αυτό που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

«Προσερχόμαστε με πλήρη επίγνωση των θέσεων μας με μια εποικοδομητική στάση και σε αυτή τη συνάντηση ακριβώς μέσα από τον διάλογο να μπορέσει να επιτευχθεί και η πρόοδος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου», κατέληξε ο κ. Λετυμπιώτης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ορατό το ενδεχόμενο για τριμερή τον Οκτώβριο-«Η δική μας βούληση είναι δεδομένη»

Δειτε Επισης

Συγχαρητήρια μηνύματα Προέδρων από άλλες χώρες για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας
Αναμένει στο ακουστικό η Λευκωσία για επίσημη ενημέρωση από ΗΕ για την ημερομηνία συνάντησης
Το μήνυμα του ΠτΔ για την ημέρα ανεξαρτησίας-«Στόχος η ενίσχυση της υπόστασης της Δημοκρατίας»
Τα κόμματα τιμούν την επέτειο της Ανεξαρτησίας-«Ένα ορόσημο χάραξης πορείας για καλύτερο μέλλον»
Κατέθεσαν στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα ΠτΔ και Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η Κύπρος τιμά τα 64 χρόνια από την ημέρα ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της
Ο απόηχος των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και σε ποιο βαθμό επηρεάζεται η Κύπρος
Ερχιουμάν: Η επιλογή είναι μεταξύ ομοσπονδίας και αδιεξόδου, όχι λύσης δύο κρατών
Τέλη Νοεμβρίου η δεύτερη διακυβερνητική σύνοδος Κύπρου και Ελλάδας
Συνεχίζουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση επαναβεβαίωσε η ΠτΔ στα εγκαίνια έκθεσης στην Αθήνα