ΒΙΝΤΕΟ: Δεύτερη νύχτα κόλασης στο Ξυλόκαστρο-Σε δύο μέτωπα συνεχίζεται η μάχη

Με ένα πύρινο μέτωπο που έφτασε σε μήκος έως και τα 32 χιλιόμετρα είναι αντιμέτωπος για τρίτη ημέρα σήμερα ο νομός Κορινθίας με τη φωτιά να καταστρέφει δασικές εκτάσεις και να προκαλεί ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.

Η μάχη των πυροσβεστών με τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο συνεχίζεται σε δύο μέτωπα, με το ένα εξ αυτών να βρίσκεται κοντά στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, η κυκλοφορία στην οποία έχει διακοπεί από χθες το βράδυ.

Στο σημείο επιχειρούν 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Στα Ροζενά μετέβη και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος προήδρευσε σύσκεψης στο κινητό κέντρο «Όλυμπος» της Πυροσβεστικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τραγωδία από τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο-Βρέθηκαν δύο απανθρακωμένες σοροί

Οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από τα Τρίκαλα Κορινθίας πέρασαν μια νύχτα αγωνίας, καθώς οι φλόγες κατευθύνονταν επικίνδυνα προς το ορεινό χωριό.

Η πυρκαγιά, που ξεκίνησε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά, παραμένει ανεξέλεγκτη για τριτη συνεχή ημέρα, αφήνοντας πίσω της δυο νεκρούς, καμένα δάση, καλλιέργειες και υποδομές. Το μέτωπο συνεχίζει να κινείται με αμείωτη ένταση προς τα Τρίκαλα Κορινθίας, ενώ νέες εστίες καταγράφονται προς το Ξανθοχώρι και τις Βρυσούλες.

Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος, περιέγραψε την κατάσταση ως «τραγική», με πολλές ενεργές εστίες φωτιάς να κατακαίουν μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής.

Αργά χθες τη νύχτα οι κάτοικοι των Τρικάλων Κορινθίας, βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν, πέρασαν την νύχτα με κομμένη την ανάσα. «Όλο το βράδυ προσευχόμασταν να μην φυσήξει», αναφέρει κάτοικος της περιοχής στο protothema.gr. «Οι φλόγες ήταν ορατές και κατευθύνονταν προς το χωριό μας. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, μόνο να ελπίζουμε ότι ο άνεμος δεν θα ενισχυθεί και θα μας αφήσει λίγο χρόνο». Η απειλή για το τουριστικό ορεινό χωριό των Τρικάλων είναι σοβαρή, με τις αρχές και τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Παράλληλα, ο δήμαρχος σημειώνει ότι η κατάσταση σε πολλά χωριά της περιοχής είναι απελπιστική, με κατοίκους και πυροσβέστες να δίνουν μάχες με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στους οικισμούς. Οι αρχές αγωνίζονται να αποτρέψουν την εξάπλωση της φωτιάς στις περιοχές Καρυά και Τρίκαλα, όπου η πυρκαγιά δεν έχει φτάσει ακόμα, αλλά ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος.

Όσον αφορά τις ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες, ενώ πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές. Το πέρασμα της φωτιάς από τον Δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, με την ιστορική εκκλησία της Παναγίας των Καταφυγίων στη Ζάχολη να καίγεται ολοσχερώς.

Η νύχτα που πέρασε άφησε ανεξίτηλα σημάδια στον νομό Κορινθίας, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης, μαζί με τους κατοίκους, προετοιμάζονται για μια νέα δύσκολη ημέρα. Το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής είναι ήδη ανυπολόγιστο, ενώ ο κίνδυνος για νέες αναζωπυρώσεις παραμένει υψηλός.

Ο δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης με ανακοίνωσή του ενημέρωσε ότι, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά, όλα τα σχολεία του δήμου θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Τρίτη .

«Η ασφάλεια των μαθητών και των κατοίκων είναι απόλυτη προτεραιότητά μας, και παρακαλούμε όλους τους γονείς και τους κηδεμόνες να ενημερώνονται τακτικά από τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Δήμου για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις. Ευχαριστούμε για την κατανόηση και παραμένουμε στη διάθεσή σας. Μείνετε ασφαλείς» τονίζει ο δήμος.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε χθες, Κυριακή, το πρωί σε δασική έκταση με πυκνή βλάστηση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, ενώ δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους οι κάτοικοι έξι χωριών.

Δύο άνδρες ηλικίας 35 και 40 ετών έχασαν τη ζωή τους όταν τους κύκλωσε η φωτιά κοντά στο χωριό Ελληνικό στο Ξυλόκαστρο την ώρα που, το βράδυ της Κυριακής, προσπαθούσαν να φτάσουν στο μαντρί ενός φίλου τους. Σύμφωνα με όσα είπε ο αντιπεριφερειάρχης Κορίνθου, Αναστάσιος Γκιόλης, στο Action 24, ο ένας από τους δύο ήταν πατέρας τριών παιδιών ενώ ο δεύτερος θα αποκτούσε σε λίγους μήνες το τρίτο του τέκνο.

«Ήταν ξεχωριστά παιδιά που με αγάπη για τους συγχωριανούς, έτρεξαν να βοηθήσουν» πρόσθεσε ο κ. Γκιόλης ο οποίος κατάγεται από το ίδιο χωριό με τους δύο άτυχους άνδρες.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Δεύτερη νύχτα κόλασης στο Ξυλόκαστρο-Σε δύο μέτωπα συνεχίζεται η μάχη
Έντονη αναστάτωση στη Σητεία-Άντρας βγήκε από το σπίτι του και έριξε 12 άσκοπα μπαλωθιές
Τραγωδία από τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο-Βρέθηκαν δύο απανθρακωμένες σοροί
Εκτός ελέγχου φωτιά στην Ελλάδα-Το πύρινο μέτωπο φτάνει τα 10 χιλιόμετρα
Βγήκαν τα όπλα για προσωπικές διαφορές στην Ελλάδα-Ένας τραυματίας, αναζητείται ο δράστης
Ερωτήματα για τη σεξουαλική κακοποίηση πεντάχρονου-«Γονείς θυτών προσπάθησαν να προκαλέσουν»
Σοκάρουν οι διάλογοι για τον ξυλοδαρμό της 14χρονης-«Το ευχαριστήθηκα... και καλά της κάναμε»
To χρονικό του εγκλήματος στην Κέρκυρα-Τι είπε η 49χρονη που σκότωσε τον σύζυγό της
Σοκαριστικό περιστατικό στην Κρήτη-Ηλικιωμένος με αλυσοπρίονο κυνήγησε δικαστικό επιμελητή
Στον Εισαγγελέα o Παλαιοχριστιανός-«Δεν άρπαξε το βρέφος, του ανήκει»