Οι 77 ώρες της απόδρασης του «Κομμωτή» και ένα παραμύθι με λυπημένο τέλος που θα μείνει στην ιστορία

Αναμφίβολα, η απόδραση του ισοβίτη Θεόδωρου Θεοφάνους, γνωστού και ως «Κομμωτή», θα μείνει στην ιστορία, όχι τόσο για την έξυπνη στρατηγική και το πάνσοφο σχέδιο που χρησιμοποίησε για να αποδράσει από τη φύλαξη αστυνομικών της ΜΜΑΔ και δεσμοφυλάκων που είχαν την ευθύνη της επιτήρησής του στο πατρικό του σπίτι, όπου είχε μεταφερθεί για επίσκεψη, αλλά γιατί λόγω της απόδρασης καρατομήθηκαν Αρχηγός και Υπαρχηγός Αστυνομίας, όπως επίσης και ο αναπληρωτής διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών.

Τόσο ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου όσο και ο αναπληρωτής διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, Χάρης Φιλιππίδης, βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα στο μάτι του κυκλώνα, λόγω των χειρισμών που έγιναν και οδήγησαν στην απόδραση του ισοβίτη, ωστόσο ο Πρόεδρος εν τη σοφία του έκρινε ότι υπάρχουν ευθύνες και στον Υπαρχηγό της Δύναμης, τον οποίο επίσης έπαυσε.

Ο Πρόεδρος, ενημερωνόταν για τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση, από τη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν, αφού ήταν σε ανοιχτή γραμμή με Προεδρικό και υπουργό Δικαιοσύνης, εξού και έλαβε τις αποφάσεις του, κατά τη διάρκεια των 77 ωρών που κράτησε το θρίλερ, μέχρι τη σύλληψη του δραπέτη στην παραλιακή Λεμεσό.

Με το που πάτησε το πόδι του στην Κύπρο, 80 ώρες μετά την απόδραση και αφού πρώτα ενημερώθηκε ότι ο «Κομμωτής» τέθηκε εκ νέου υπό αστυνομική κράτηση, προχώρησε με την ανακοίνωση των αποφάσεών του, που έφεραν ανακατατάξεις στην ηγετική πυραμίδα της Αστυνομίας, όπως και αλλαγή στην ανώτατη βαθμίδα του Τμήματος Φυλακών.

18 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Θεοφάνους αιτείται άδεια στην Διεύθυνση των Φυλακών για να μεταβεί στην οικία του, στην οποία θα πραγματοποιείτο πάρτι. Την ίδια μέρα, η Επιτροπή Κατάταξης, που με βάση τον κανονισμό συμμετέχει ο Διευθυντής των Φυλακών, στην προκειμένη ο Χάρης Φιλιππίδης και η ανώτερη λειτουργός Μαρία Σιαηλή, εγκρίνουν την άδεια, ως επίσης και λίστα με 23 καλεσμένους. Μετά την έγκριση, ο ισοβίτης ενημερώνεται για το πράσινο φως που του έδωσε η Επιτροπή Κατάταξης.

Το ίδιο χρονικό διάστημα και μια εβδομάδα πριν την απόδραση, ο «Κομμωτής» τηλεφωνεί μέσω Instagram σε 26χρονο πρώην συγκρατούμενο του, που αποφυλακίστηκε στα τέλη Αυγούστου και του ζητά όπως είπε ο τελευταίος μετά τη σύλληψή του, να μεταβεί στα Χολέτρια, για να παραλάβει με το όχημα του τον ανιψιό του ισοβίτη, που θα έφτανε στο χωριό με λεωφορείο και θα του έλεγε πού να τον μεταφέρει.

Ο Θεοφάνους, έδωσε εξάλλου οδηγία στον 26χρονο, σύμφωνα πάντα με τον ισχυρισμό του τελευταίου, να περιμένει σε στάση λεωφορείων στον κύριο δρόμο στα Χολέτρια και πως το λεωφορείο θα έφτανε μεταξύ των ωρών 11:00-13:00.

26 Σεπτεμβρίου 2024

Στις 8:00 το πρωί, ο ισοβίτης παραλαμβάνεται από τις Κεντρικές Φυλακές με τη συνοδεία τεσσάρων δεσμοφυλάκων και τριών μελών της ΜΜΑΔ, με τελικό προορισμό το πατρικό του στα Χολέτρια.

Περίπου μιάμιση ώρα μετά, ο 26χρονος ξεκινά από το σπίτι του στη Λεμεσό, με όχημα τύπου Mercedes E200, χρώματος ασημί με φιμέ τζάμια, με προορισμό τα Χολέτρια.

Γύρω στις 10:15, περνά από την σήραγγα προς Πάφο και στις 10:43 φθάνει έξω από το Δημοτικό Σχολείο Χολέτριων, το οποίο είναι σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του Θεοφάνους.

Στις 11:00 ακριβώς, ο ισοβίτης φθάνει στην οικία του και του αφαιρούνται οι χειροπέδες, ενώ οι σούβλες γυρίζουν και η μπύρα ρέει άφθονη. Μεταξύ των ωρών 10:40 με 11:30, ο Θεοφάνους καλεί μέσω Instagram, τον 26χρονο, λέγοντάς του ότι σε 15 με 20 λεπτά θα έφτανε στο σημείο ανιψιός του, που θα παραλάμβανε.

Στις 11:40, σύμφωνα με μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, ο 26χρονος φίλος του Θεοφάνους, όπως ανέφερε μετά τη σύλληψή του στους ανακριτές της υπόθεσης, βλέπει τον ισοβίτη να τον πλησιάζει πεζός και να μπαίνει στο όχημά του, λέγοντάς του, «φύε, φύε».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μαρτυρία της Αστυνομίας, όπως τέθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, είναι ότι ο ισοβίτης στις 12:05 διέλαθε της προσοχής των μελών της Αστυνομίας.

Η αντίστροφη μέτρηση

Αυτή ήταν και η στιγμή που αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση των 80 ωρών για Αρχηγό, Υπαρχηγό και αναπληρωτή διευθυντή των Φυλακών, μέχρι τη στιγμή της παύσης τους.

Μετά την απόδραση, μεταξύ 11:40 με 12:05, πολίτης που κατευθυνόταν με το όχημα του προς το χωριό Χολέτρια, είδε τον Θεοφάνους να βρίσκεται στην μέση του δρόμου και να της κάνει σήμα με το χέρι του για να προχωρήσει, ενώ στην αριστερή πλευρά του δρόμου ήταν σταθμευμένο το Mercedes. Επίσης, δεύτερος πολίτης, είδε τον Θεοφάνους να εισέρχεται στα πίσω καθίσματα του Mercedes, το οποίο βρισκόταν σταματημένο στην αριστερή άκρη του δρόμου.

Το επόμενο στίγμα του «Κομμωτή», δίδεται - σύμφωνα με τον 26χρονο συλληφθέντα - όταν εξέρχεται από το όχημα του, μετά την έξοδο του Ύψωνα, απ’ όπου διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Η διαδρομή Χολέτρια-Ύψωνας έχει διάρκεια 34 λεπτών.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, συλλαμβάνεται ο 68χρονος πατέρας του Θεοφάνους και ένας 43χρονος φίλος του.

27 Σεπτεμβρίου

Το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Δικαιοσύνης καλεί εκτάκτως στο γραφείο του τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον αναπληρωτή διευθυντή. Ο Χάρης Φιλιππίδης, φθάνει γύρω στις 11:00 στο Υπουργείο, ενώ περίπου είκοσι λεπτά αργότερα στο σημείο μεταβαίνει και ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου. Με την πάροδο περίπου μισής ώρας, ο κ. Παπαθεοδώρου αναχωρεί από το Υπουργείο, ενώ ο αναπληρωτής διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, παραμένει στο γραφείο του Μάριου Χαρτσιώτη για άλλη μισή ώρα.

Αμέσως μετά, το Υπουργείο εκδίδει ανακοίνωση, ενημερώνοντας επίσημα για τη διαθεσιμότητα των τριών μελών της ΜΜΑΔ και των τεσσάρων δεσμοφυλάκων, ενώ στην ανακοίνωση σημειώνεται εμφατικά ότι «στο παρόν στάδιο πρωταρχικός στόχος είναι η σύλληψη του ισοβίτη».

Την ίδια μέρα, οδηγούνται ενώπιον Δικαστηρίου ο πατέρας και ο φίλος του Θεοφάνους, με τους δικηγόρους τους να φέρουν ένσταση στην κράτησή και το Δικαστήριο να επιφυλάσσει την απόφασή του για την επόμενη μέρα. Παράλληλα, η Αστυνομία προχωρεί το απόγευμα στη σύλληψη του 26χρονου, που μέχρι σήμερα τελεί υπό κράτηση, αλλά και του πατέρα του, ο οποίος μέχρι το βράδυ αφήνεται ελεύθερος, καθότι εναντίον του δεν προέκυψε οτιδήποτε.

Στο μέτωπο των ερευνών, το βράδυ της ίδιας μέρας, η Αστυνομία στη βάση συγκεκριμένων πληροφοριών, εστιάζει τις έρευνές της στη Λεμεσό και επιχειρεί για σύλληψη του «Κομμωτή», χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

28 Σεπτεμβρίου

Το πρωί της επόμενης μέρας, οι έρευνες συνεχίζονται, χωρίς οποιοδήποτε αποτέλεσμα, ενώ το Δικαστήριο Πάφου, αποφασίζει να αφήσει ελεύθερους τον πατέρα του Θεοφάνους και τον 43χρονο φίλο του, αφού σύμφωνα με την απόφαση οι μαρτυρίες της Αστυνομίας χαρακτηρίστηκαν ως «απογυμνωμένες». Μάλιστα, στην απόφαση αναφερόταν πως με βάση τα όσα παρουσιάστηκαν από την πλευρά της (σ.σ. Αστυνομίας), δεν δημιουργούν εύλογη υπόνοια σύνδεσης των υπόπτων με την απόδραση του ισοβίτη. Την ίδια ώρα, το Δικαστήριο αποφασίζει την οκταήμερη κράτηση του 26χρονου που παραδέχθηκε ότι μετέφερε τον «Κομμωτή», από τα Χολέτρια στη Λεμεσό.

Παράλληλα, φουντώνουν οι πληροφορίες γύρω από το ενδεχόμενο αλλαγών στις τάξεις Αστυνομίας και Κεντρικών Φυλακών, οι οποίες ωστόσο όπως διαμήνυαν πηγές προσκείμενες στο Προεδρικό, θα λαμβάνονταν μετά την επιστροφή του Προέδρου στην Κύπρο.

29 Σεπτεμβρίου 224

Το πρωί της Κυριακής, 29 Σεπτεμβρίου, στη βάση νέων πληροφοριών, η Αστυνομία διενεργεί εξετάσεις στην επαρχία Λευκωσίας, χωρίς αποτέλεσμα.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, λαμβάνεται νέα πληροφορία, πως ο δραπέτης βρισκόταν στην παραλιακή περιοχή Λεμεσού και πως θεάθηκε σε περίπτερο. Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες αφού επιβεβαιώνουν μέσω κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης ότι το πρόσωπο που είδε πολίτης ήταν ο Θεοφάνους, κλήθηκαν ενισχύσεις στην περιοχή.

Στις 17:15, ο Θεοφάνους εντοπίστηκε στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού και συνελήφθη.

Στις 20:37, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, με ανάρτησή του στο «Χ», ενημερώνει για την απόφαση του Προέδρου να παύσει τον Αρχηγό και Υπαρχηγό Αστυνομίας, τοποθετώντας στη θέση τους, Θεμιστό Αρναούτη και Πανίκο Σταύρου αντίστοιχα, ως επίσης και για τις οδηγίες που δόθηκαν στον υπουργό Δικαιοσύνης Μάριο Χαρτσιώτη, ώστε να τερματίσει τον διορισμό του Χάρη Φιλιππίδη από τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών και στη θέση του να τοποθετηθεί ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έφτασε στη Λάρνακα φορτωμένος με 24 κιλά κάνναβης-Χειροπέδες σε 27χρονο
Αυτοί οι δρόμοι επηρεάζονται από την στρατιωτική παρέλαση-Τα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας
Επεισοδιακή καταδίωξη 50χρονου με ρίψη πυροβολισμών-Παρέσυρε μοτοσικλετιστή, προσέκρουσε σε οχήματα
Το δικαίωμα παύσης Αρχηγού από ΠτΔ μέσα από δικαστικές αποφάσεις-Το ελεύθερο πεδίο και το κριτήριο της εικόνας
Έργα και Ημέραι του Στέλιου Παπαθεοδώρου-Από το Parody account, στην έξαρση του εγκλήματος και τις αποδράσεις
Οι 77 ώρες της απόδρασης του «Κομμωτή» και ένα παραμύθι με λυπημένο τέλος που θα μείνει στην ιστορία
Κατασχέθηκαν 80 κιλά κάνναβη και χιλιάδες ευρώ-Χειροπέδες σε 28χρονο (pics)
Ποσότητα καπνικών προϊόντων κατασχέθηκε στις Αγγλισίδες
Καθίζηση οδοστρώματος στον δρόμο Λεμεσού-Πλατρών λόγω διαρροής νερού
Έκαναν πίσω για τη διαμαρτυρία οι δεσμοφύλακες-Θα έχουν συνάντηση με Χαρτσιώτη