Ο απόηχος των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και σε ποιο βαθμό επηρεάζεται η Κύπρος

Με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να μοιάζει με καζάνι που βράζει, η στάση που κρατάει τον τελευταίο ένα χρόνο η Κύπρος στην κρίση αυτή, είναι από την μία συντηρητική, αφού οι τοποθετήσεις για τις ενέργειες του Ισραήλ γίνονται σε ευθυγράμμιση με την θέση της ΕΕ, ωστόσο από την άλλη, θεωρείται αρκετά ενεργή, καθώς συμβάλει στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας με το σχέδιο Αμάλθεια, καταφέρνοντας έτσι να μεταφέρει στην Λωρίδα της Γάζας είδη πρώτης ανάγκης.

Τα μέτωπα ωστόσο του Ισραήλ είναι αρκετά και ειδικά μετά τον θάνατο του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλαβ, αλλά και τις απειλές που εξαπέλυσε η τρομοκρατική οργάνωση για ετοιμότητα σε μία χερσαία εισβολή στο Ισραήλ. Συνεπώς, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα για εάν επηρεάζεται η Κύπρος από τις εξελίξεις και σε πιο βαθμό.

Μιλώντας στον REPORTER, ο διεθνολόγος και διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρήστος Ιακώβου, εξήγησε πως ο λόγος που το Ισραήλ έχει τόσα πολλά ανοικτά μέτωπα, είναι επειδή πρόκειται για μία περίπτωση σύγκρουσης, στην οποία ένα κράτος ασχολείται με μη κρατικούς δρώντες, δηλαδή με οργανώσεις οι οποίες έχουν μετεξελιχθεί σε μικρούς στρατούς.

Οπότε, όπως αναφέρει, «ο μεγάλος αντίπαλος του Ισραήλ αυτή τη στιγμή, το Ιράν, δεν έχει την πρόθεση ή ακόμα και την δυνατότητα να πάει σε ένα γενικευμένο πόλεμο κάτι το οποίο ανοίγει διάφορα μέτωπα, μέσω των πληρεξούσιων του, είτε με την Χαμάς, είτε με την Χεζμπολάχ, είτε με τους Χούθι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμη για μια ισραηλινή χερσαία εισβολή η Χεζμπολάχ-«Η ομάδα συνεχίζει την πορεία της»

Ερωτηθείς εάν αναμένεται πιο έντονη κλιμάκωση της κατάστασης, μετά και τα τελευταία γεγονότα, ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως μία γενική κλιμάκωση θα επέλθει εάν υπάρξει διακρατικός πόλεμος, δηλαδή το Ισραήλ να ανοίξει μέτωπο με άλλο κράτος, όπως για παράδειγμα με το Ιράν.

«Ωστόσο, υπάρχει μία επανάληψη του όλου σκηνικού που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή σύγκρουση του Ισραήλ με αυτές τις οργανώσεις. Όμως σε αυτή την φάση που βρισκόμαστε, ούτε το Ισραήλ θέλει να πάει σε μία γενικευμένη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, ούτε η Χεζμπολάχ με το Ισραήλ. Οπότε η κάθε πλευρά έχει πολύ περιορισμένους στόχους να υλοποιήσει μέσα από αυτή τη σύγκρουση, κάτι το οποίο βάζει όρια τα οποία δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε μία πρόβλεψη ότι θα υπάρξει ανάλογη με αυτή του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς».

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, για το αν θα επηρεαστεί η Κύπρος από αυτές, ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε πως δεν αλλάξει τίποτε σε σχέση με αυτό που επικρατεί αυτή τη στιγμή.

Όπως εξήγησε, «η Κύπρος δεν τάχθηκε ανοικτά υπέρ είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς, όμως η στρατηγική σύγκλιση με το Ισραήλ σε διάφορους τομείς, δεν αναμένεται να επηρεαστεί ή να επηρεάσει την Κύπρο δεδομένου ότι αυτή η σύγκρουση δεν αλλάζει το γεωπολιτικό πλαίσιο. Μόνο σε περίπτωση που έχουμε ανατροπή του γεωπολιτικού πλαισίου, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για επηρεασμό της Κύπρου. Τίποτα το ουσιαστικό δεν αλλάξει σε σχέση με αυτό το οποίο υφίσταται αυτή την στιγμή».

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι αυτήν την περίοδο πραγματοποιείται μία στρατιωτική συνεκπαίδευση, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και αν αυτή καταδεικνύει συγκεκριμένη στάση από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε πως αυτό που δείχνει ουσιαστικά είναι πως έχει αρχίσει να εμβαθύνεται η συμμετοχή της Κύπρου σε αυτό το δυτικό υποσύστημα ασφάλειας, το οποίο έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες