Χριστοδουλίδης: Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο παραμένουν ανεκπλήρωτη υπόσχεση
20:34 - 09 Ιανουαρίου 2024
Τη δέσμευσή του να κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για τη επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για λύση του Κυπριακού, επανέλαβε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Κυπρίους «παραμένουν μια ανεκπλήρωτη υπόσχεση».
«Σήμερα είναι μια συγκλονιστική και ζοφερή υπενθύμιση ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο παραμένουν μια τραγικά ανεκπλήρωτη υπόσχεση για όλους τους Κύπριους, ως αποτέλεσμα της κατοχής και της παράνομης εισβολής στην Τουρκία το 1974, σε μια συνεχή και επίμονη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου», τόνισε ο Πρόεδρος σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για τον εορτασμό της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος του ΟΗΕ Κύπρου.
Όπως υπογράμμισε, «οι Κύπριοι, Ε/κ και Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, αξίζουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες όπως όλοι οι Ευρωπαίοι».
Τόνισε πως σε μια εποχή που η ειρήνη στην περιοχή μας συνιστά ένα επείγον κάλεσμα για όλους μας και μια υπενθύμιση ότι δεν υπάρχουν παγωμένες διενέξεις, η ειρήνη στην Κύπρο θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης σε περιοχή και ένα κόσμο που την χρειάζεται άμεσα.
Τα Ηνωμένα Έθνη πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπερασπιζόμενα τις αρχές του Χάρτη τους και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν ένα κρίσιμο ρόλο στη διευκόλυνση των προσπαθειών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η Κύπρος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας με μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σε αυτό το ζήτημα, είπε, τα Ηνωμένα Έθνη, η Χάρτα τους και η Παγκόσμια Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «παραμένουν τα πιο ουσιαστικά εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας για να επανενώσουμε τη χώρα, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε σε αυτό το σημείο τη δέσμευσή του να λάβει όλα τα απαραίτητα βήματα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων «έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να απολαύσουμε μια ευημερούσα και ενωμένη Κύπρο».
«Είμαι βέβαιος ότι τα Ηνωμένα Έθνη, και μέσω των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ, καθώς και με τη νεοδιορισθείσα προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θα συνεχίσουν να είναι οι εταίροι μας για ειρήνη και για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κύπριους», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Χρίστος Θεοδούλου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου και Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών, τόνισε πως από την εποχή της ανεξαρτησίας της Κύπρου, τα Ηνωμένα Έθνη και οι αρχές τους «ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής της πολιτικής».
Επέκρινε την Τουρκία, λέγοντας ότι η στάση της θυμίζει τον 19ο αιώνα και τη διπλωματία των κανονιοφόρων, για να προσθέσει ότι «είναι καιρός οι μεγάλες δυνάμεις να διακρίνουν τα μακροχρόνια συμφέροντά τους και να παρέμβουν».
Όπως είπε, παρόλο που από το 1945 και την ίδρυση του ΟΗΕ δεν ξέσπασε ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, ο κόσμος δεν είναι και ειρηνικός και αναφέρθηκε στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
«Το πρόβλημα χιλιάδων προσφύγων που εγκαταλείπουν την περιοχή είναι πλέον ένα παγκόσμιο και όχι μόνο ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα», κατέληξε.