Λήγει στις 16 Ιανουαρίου η διαβούλευση για σχέδιο χορηγιών για φωτοβολταϊκά σε κατοικίες

Διαβούλευση για το νέο «Σχέδιο Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας σε κατοικίες 2024-2025», το οποίο θα εφαρμοστεί από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞ.Ε πραγματοποιεί το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής γραπτών σχολίων στο πλαίσιο της διαβούλευσης είναι η 16/01/2024 μέχρι τις 09:00.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, τα σχόλια επί του Σχεδίου μπορούν να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση gtsiamettis@meci.gov.cy και sioannou@meci.gov.cy.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότιι το προτεινόμενο Σχέδιο Χορηγιών προνοεί για επιχορήγηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος ή/και θερμομόνωση οροφής σε υφιστάμενες κατοικίες.

Προστίθεται ότι το Σχέδιο προβλέπει χορηγίες για κατηγορία Α1: ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ – ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ με χορηγία €375 ανά kW και μέγιστο ποσό χορηγίας €1.500 (4kW) – 50% αύξηση για ορεινές περιοχές, Κατηγορία Α2: ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ – ΕΥΑΛΩΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ με χορηγία €1.250 ανά kW και μέγιστο ποσό χορηγίας €6.250 (5kW), Κατηγορία Α3: ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ με χορηγία €250 ανά kW και μέγιστο ποσό χορηγίας €1.000 (4kW) και επιπρόσθετα αποπληρωμή επένδυσης €1.000 ανά kW με μέγιστο «ποσό αποπληρωμής»: €4.000 (4kW), Κατηγορία Β1: ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΟΡΟΦΗΣ – ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ με χορηγία 50% και μέγιστο ποσό χορηγίας €2.500 ή/και €25,00 ανά τ.μ. – 50% αύξηση για ορεινές περιοχές, Κατηγορία Β2: ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΟΡΟΦΗΣ – ΕΥΑΛΩΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ με χορηγία 75%και μέγιστο ποσό χορηγίας€3.750 ή €37,50 ανά τ.μ.

Ακόμη επισημαίνεται πως σε σχέση με το αντίστοιχο Σχέδιο Χορηγιών που είχε εφαρμοστεί το 2022-2023, στο προτεινόμενο Σχέδιο Χορηγιών έχει δημιουργηθεί η κατηγορία ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ με δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος απο πολίτες που δεν διαθέτουν το αρχικό κεφάλαιο, δημιουργήθηκε ειδική κατηγορία θερμομόνωσης οροφής για ευάλωτα νοικοκυριά, με αυξημένη χορηγία, έγινε τροποποίηση της διαδικασίας υλοποίησης και υποβολής αίτησης και μειώθηκε η γραφειοκρατία για τους αιτητές, με σημαντική μείωση των δικαιολογητικών και στοιχείων που θα πρέπει να υποβάλουν.

Όπως αναφέρεται, η ενημέρωση για υλοποίηση της επένδυσης θα αποστέλλεται από τους εγκαταστάτες,  οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να γίνουν από εμπορευόμενους, εγγεγραμμένους στον κατάλογο «ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΟΜΕΝΩΝ». Ακόμη το Υπουργείο σημειώνει ότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι αιτητές κατά την υλοποίηση της επένδυσης.

Επίσης διευκρινίζει πως όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι θα λαμβάνουν προέγκριση πριν την υλοποίηση της επένδυσης, διαδικασία που διασφαλίζει για τον αιτητή τη δυνατότητα επιχορήγησης, σημαντική επίσπευση του χρόνου καταβολής της χορηγίας και για τον φορέα υλοποίησης μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου.

Τονίζει τέλος ότι το προσχέδιο είναι αποκλειστικά για σκοπούς διαβούλευσης και πιθανόν να τροποποιηθεί πριν την τελική του έγκριση και εφαρμογή.

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο