Εκτιμήσεις για αύξηση κρουσμάτων σε δύο εβδομάδες, διαφωνούν για εμβολιασμούς σε φαρμακεία οι ειδικοί

Ολοένα και μεγαλύτερη είναι μέρα με τη μέρα η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει πάρει την ανιούσα, αποτέλεσμα και των συνευρέσεων που υπήρξαν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, με τους ειδικούς ωστόσο να καθησυχάζουν και να συστήνουν τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας.

Αξιοσημείωτο επίσης, είναι το γεγονός πως δεν υπάρχουν σκέψεις στην παρούσα φάση για λήψη επιπρόσθετων και αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, ενώ ταυτόχρονα, η εκτίμηση που υπάρχει, είναι ότι η κορύφωση της έξαρσης, θα παρατηρηθεί στις επόμενες δυο εβδομάδες, κάτι που αναμένεται να αντιμετωπιστεί με τη διασπορά της απλής γρίπης.

Όπως εξήγησε στον REPORTER, o Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας , δρ. Πέτρος Καραγιάννης, «λόγω της έξαρσης που είχαμε προ των Χριστουγέννων και λόγω των συνευρέσεων που υπήρξαν κατά τη διάρκεια των εορτών, αυτή τη στιγμή βλέπουμε την επίπτωση στον αριθμό των κρουσμάτων, όχι μόνο όσων νοσούν με κορωνοϊό, αλλά και με την απλή γρίπη και άλλες ιογενείς λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού συστήματος. Υπήρξε μια αισθητή αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων COVID την περασμένη βδομάδα και είναι επόμενο ότι αυτό θα είχε αντίκτυπο και στα μικρά παιδιά και στους έφηβους γενικά που επέστρεψαν τη Δευτέρα στα σχολεία».

Σημειώνεται ότι μεγάλη μερίδα πολιτών, όπως και μαθητών, δεν επέστρεψε από τη Δευτέρα σε κανονικούς ρυθμούς διότι νοσούν είτε με κορωνοϊό, είτε με γρίπη, με τον δρ. Καραγιάννη να αναφέρει ότι, «καλώς παρέμειναν μακριά όσοι νοσούσαν και είναι κάτι που δείχνει υπευθυνότητα, σε μια προσπάθεια να λειτουργήσουν τα σχολεία όσο πιο ομαλά γίνεται».

Πάντως, αυτό που ξεκαθάρισε το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης, είναι ότι δεν αναμένεται λήψη επιπρόσθετων μέτρων, για να τονίσει ότι, «τις επόμενες μια με δυο βδομάδες θα έχει κορυφωθεί η παρούσα έξαρση και αν αρχίσει η γρίπη θα καταστείλει κάπως τον κορωνοϊό και θα αρχίσει η γρίπη να ανεβαίνει. Επομένως δεν πρέπει να ανησυχούμε, αλλά οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας, σε μια προσπάθεια που γίνεται για να περιορίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων όσο το δυνατό περισσότερο γίνεται».

Όσον αφορά τη νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης της νόσου, ο δρ. Καραγιάννης, ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για την επόμενη συνεδρίαση, μιας και η Κυβέρνηση προχώρησε σε ανασχηματισμό και πλέον καθήκοντα υπουργού Υγείας, εκτελεί ο Μιχάλης Δαμιανού στη θέση της Πόπης Κανάρη. «Δεν έχουμε καθορίσει ημερομηνία για την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, αλλά απ’ ότι αντιλαμβάνομαι μετά και την αποχώρηση της υπουργού Υγείας, τότε πρέπει να αναμένουμε τι θα αποφασίσει ο νέος υπουργός».

Όσον αφορά την εισήγηση του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την παροχή της υπηρεσίας εμβολιασμού από τα φαρμακεία, ο δρ. Καραγιάννης, εξέφρασε τη διαφωνία του εξηγώντας ότι, «επειδή το εμβόλιο mRNA πρέπει να κρατείται στην κατάψυξη σε ειδικές θερμοκρασίες, δεν γνωρίζω εάν τα φαρμακεία έχουν αυτή τη δυνατότητα να εμβολιάζουν πολίτες. Εάν όχι, τότε δεν μπορούν να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια. Από την άλλη μεριά φυσικά, πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη ζήτηση, καθώς όταν ξεπαγώσει μια φιάλη που φθάνει για έξι εμβόλια και χρησιμοποιηθεί για μια δόση, δεν μπορούμε να πετάμε το υπόλοιπο που είναι για ακόμη πέντε εμβόλια».

Υπενθυμίζεται ότι στα μέτρα που λήφθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο Υγείας, είναι η επίδειξη αρνητικού τεστ σε όσους επισκέπτονται οίκους ευγηρίας, νοσηλευτήρια, εξωτερικά ιατρεία, οδοντιατρεία, κλειστές δομές και χώρους φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων, όπως επίσης και η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εργαζόμενους καθώς και για επισκέπτες οίκων ευγηρίας και άλλων δομών φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων.

Επίσης, σύσταση των ειδικών, είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας για όλα τα θετικά κρούσματα σε όλους τους χώρους που διακινούνται και οι εμβολιασμοί στους εργαζόμενους και στους ενοίκους των οίκων ευγηρίας και άλλων δομών φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων.

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα