Πώς βρέθηκαν στην πόρτα εξόδου οι τέσσερις υπουργοί-Οι αστοχίες που έβαλαν πίεση στην Κυβέρνηση

Πάνω κάτω, τα ονόματα των υπουργών που περιλαμβάνονταν στη λίστα του ανασχηματισμού που ανακοίνωσε την Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος στην κατάσταση όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μετά την δήλωση του που ανέφερε πως προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πριν την συμπλήρωση των 18 μηνών, ήταν αναμενόμενες. Και αυτό διότι, κατά τη διάρκεια της δεκάμηνης θητείας τους οι απερχόμενοι υπουργοί, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επικρίσεων σε σχέση με χειρισμούς που έκαναν ή ακόμη που δεν έκαναν, κάποιους από τους οποίους είχαν αρνητικό αντίκτυπο και στην Κυβέρνηση.

Αναμφίβολα στο επίκεντρο βρέθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, η οποία ανέλαβε μια θέση εκτός των πλαισίων της, αφού από διεθνολόγος βρέθηκε να χειρίζεται θέματα που αφορούν την Αστυνομία, τις Φυλακές και τη Δικαιοσύνη, χωρίς να έχει το απαιτούμενο υπόβαθρο, εξού και εξαρχής, αρκετοί ήταν αυτοί που θεώρησαν πως ρίχθηκε σε βαθιά και αχαρτογράφητα για την ίδια νερά.

Η Άννα Προκοπίου, είχε να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα, σε μια περίοδο που οι Φυλακές και η Αστυνομία αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα, τα οποία αναδεικνύουν πρώτα τα μέλη που υπηρετούν στις δύο υπηρεσίες, ενώ σε ότι αφορά την Αστυνομία, για μια σειρά από λόγους, συχνά πυκνά βρίσκεται στο μάτι του Κυκλώνα, ειδικότερα για χειρισμούς που αφορούν πολύκροτες υποθέσεις άλλα, επιχειρησιακά λάθη αλλά και εσωτερικά προβλήματα.

Ωστόσο, αυτό που έσφιξε τον κλοιό στην Άννα Προκοπίου, είναι το φιάσκο που εκτυλίχθηκε σε Χλώρακα και Λεμεσό, με τα επεισόδια από κουκουλοφόρους που έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και κατέστρεψαν περιουσίες, ενώ η ίδια, μαζί με τον Αρχηγό Αστυνομίας, με τον οποίο θα έλεγε κανείς πως είχε ταυτιστεί πλήρως με τις θέσεις του, χωρίς να κρατήσει τις απαιτούμενες αποστάσεις ως πολιτική προϊστάμενη, είχε συναντηθεί και διαβουλευόταν με τον καταζητούμενο Σύρο, που λίγο νωρίτερα απειλούσε να γυρίσει την Πάφο ανάποδα.

Στην σκιά των επεισοδίων, που η συντριπτική πλειοψηφία ζητούσε την παραίτηση τόσο της υπουργού Δικαιοσύνης όσο και του Αρχηγού της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε αδειάσει τόσο την Άννα Προκοπίου όσο και τον Στέλιο Παπαθεοδώρου, λέγοντας τους χαρακτηριστικά πως αδυνατούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν για αυτή τη δήλωση, που κάποιοι ανέμεναν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, την ώρα που είχε διαρρεύσει από το Προεδρικό, πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης ψάχνει για αντικαταστάτες, πράγμα το οποίο δεν κατέστη δυνατό.

Ωστόσο, βάζοντας στο ζύγι όλα τα δεδομένα, το όνομα της Άννας Προκοπίου, συμπεριλήφθηκε σε αυτά που αντικαθίστανται, χωρίς βέβαια να έχει προκαλέσει έκπληξη. Όπως έκπληξη, δεν έχει προκαλέσει, ούτε το όνομα της υπουργού Υγείας, Πόπης Καννάρη, γύρω από την οποία είχε αναπτυχθεί παραφιλολογία, έπειτα και από την διαμάχη της με την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη.

Οι σχέσεις των δύο, οι οποίες είχαν προηγούμενα για τη θέση του Γενικού Διευθυντή, για την οποία είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο, χαρακτηρίζονταν από πολλούς συγκρουσιακές κατά τη δεκάμηνη θητεία της Πόπης Καννάρη. Ωστόσο, η οριστική ρήξη ήρθε μετά τους ισχυρισμούς στα social media περί πλαστών πτυχίων από την Χριστίνα Γιαννάκη, με την υπουργό Υγείας να αποστέλλει επιστολή στην Γενική Διευθύντρια, ζητώντας εξουσιοδότηση προκειμένου να αποταθεί στα πανεπιστήμια που φοίτησε η Γιαννάκη, για να επιβεβαιώσουν την γνησιότητα την γνησιότητα των πτυχίων της. Επιπρόσθετα, αυτό που προκάλεσε ακόμη περισσότερες αντιδράσεις, ήταν η εισήγηση της Πόπης Καννάρη, να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στα αγγλικά, ώστε να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν οι ισχυρισμοί πως η Γενική Διευθύντρια δεν γνωρίζει την αγγλική γλώσσα, όπως προνοείται.

Η όλη κατάσταση μεταξύ Καννάρη και Γιαννάκη, είχε χτυπήσει καμπανάκι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να δοθεί τέλος, ενώ οι πληροφορίες ήθελαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη να μην ήταν ικανοποιημένος, με τους χειρισμούς της υπουργού Υγείας.

Δεδομένου της «εμπόλεμης ζώνης» που επικρατούσε στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα Υπουργεία, καθώς έχει να διαχειριστεί σοβαρά και ευαίσθητα θέματα για τα οποία χρειάζεται συνεργασία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να αντικαταστήσει την Πόπη Καννάρη, σε μια προσπάθεια να ομαλοποιήσει την κατάσταση.

Στη λίστα των αποχωρήσαντων υπουργών περιλαμβάνεται και ο Πέτρος Ξενοφώντος, ο οποίος αποχωρεί από το Υπουργείο Γεωργίας, στη σκιά των όσων τραγελαφικών, συνέβησαν το τελευταίο διάστημα σε σχέση με την ανάπτυξη του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα. Ο υπουργός με τη στάση του, ενδεχομένως και με την απάθεια που προσέγγιζε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, έθεσε εαυτόν εκτός Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως ενώ αρχικά δήλωνε τον Νοέμβριο ότι δεν φαίνεται να έγινε κάτι που να ξεφεύγει από τη μελέτη, τελικά υιοθέτησε το πόρισμα, που εντόπισε πράγματα και θαύματα σε σχέση με παρανομίες και παρεκκλίσεις από το σχέδιο που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί. Το συγκεκριμένο πόρισμα, που τελικά παρουσιάστηκε από τον υπουργό ως ανακοίνωση του Υπουργείου, άφηνε εκτεθειμένες τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Και παρόλαυτα ο υπουργός αν και το υιοθέτησε, δεν έλαβε κανένα απολύτως διοικητικό ή άλλο μέτρο για να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες για το φιάσκο.

Αυτοί ήταν οι λόγοι που λίγο πολύ οι τρεις υπουργοί βρέθηκαν εκτός Κυβέρνησης, χωρίς αυτό να προκαλεί έκπληξη σχεδόν σε κανένα. Αντίθετα η περίπτωση του Μιχάλη Γιωργάλλα μοιάζει να είναι κάπως διαφορετική, αφού ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας, δεν πρωταγωνίστησε σε καμία υπόθεση που απασχόλησε τα μέσα ή την κοινή γνώμη. Αντιθέτως, η παρουσία του ήταν ιδιαίτερα λειψή, που σε συνδυασμό με την περιορισμένη αποτελεσματικότητα των ενεργειών του, σε μια σειρά από κρίσιμης στρατηγικής σημασίας ζητήματα, φαίνεται πως οδήγησαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, στην απόφαση να τον απομακρύνει και να διορίσει στη θέση του ένα πρόσωπο, με σαφώς μεγαλύτερη εμπειρία, άνθρωπο του στενού του περιβάλλοντος και της εμπιστοσύνης του.

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Προκαλούν τα κατεχόμενα-«Αδικία και ιστορικό λάθος η ένταξη Κύπρου στην ΕΕ»
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Συναντήθηκε με Μπορέλ η Ολγκίν-Έλαβε πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις συνομιλίες για Κυπριακό