Συνάντηση Γιόχανσον με Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη στην Αθήνα

Συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον είχαν, τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η συνάντηση της κ. Γιόχανσον με τον κ. Μητσοτάκη έγινε στο Υπουργείο Μετανάστευσης, όπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός προλόγισε την εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης».

Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί μια «ευρωπαϊκή λύση στη μείωση των μεταναστευτικών ροών», υποστηρίζοντας ότι «δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα αλλά κανόνες, ανθρωπιά δίπλα στην ευταξία».

Αποτιμώντας την μεταναστευτική πολιτική της χώρας κατά το έτος που ολοκληρώθηκε, εκτίμησε ότι επρόκειτο για μια επιτυχημένη πολιτική, η οποία χαρακτηρίστηκε από μειωμένες μεταναστευτικές αφίξεις, οι οποίες, όπως εκτίμησε, οφείλονται και στην καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία τους τελευταίους μήνες.

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόσφατη ευρωπαϊκή συμφωνία για το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αποκτούμε έναν θεσμοθετημένο μηχανισμό αλληλεγγύης αλλά και μια νομική βάση κατά της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από άλλες χώρες».

Νωρίτερα, την Ευρωπαία Επίτροπο υποδέχθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οι συνομιλίες εστιάστηκαν στις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες, αλλά και στην κρίση στη Γάζα και στις δυνητικές επιπτώσεις της στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Γεραπετρίτης συνεχάρη την Επίτροπο για την επιτυχή προώθηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και αναφέρθηκε στην πολύ εποικοδομητική συνεργασία, όπως είπε, μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακόμη, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την κ. Γιόχανσον για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την ευχαρίστησε για τη συμβολή στην προώθηση του πιλοτικού σχήματος, σύμφωνα με το οποίο Τούρκοι επισκέπτες θα μπορούν να επισκέπτονται δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με απλουστευμένες διαδικασίες.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Γιόχανσον αναφέρθηκε στη βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη «θετική αντανάκλαση που αυτή έχει στον έλεγχο των συνόρων και στην κοινή συνεργασία για την αποτροπή μεταναστευτικών ροών», όπως αναφέρει η ενημέρωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.  

Τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών, όσο και η Επίτροπος αναφέρθηκαν «στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 2019 στις συνθήκες κράτησης μεταναστών, στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου αλλά και στον ρόλο της Ελλάδας στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αμφότεροι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις δυνητικές διαχυτικές επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή και συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης έτσι ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να αποτραπεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση που θα μπορούσε να προκαλέσει προσφυγικές μετακινήσεις.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εν προκειμένω στην επικείμενη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο, στη Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία και στην ανάγκη συντονισμού των διπλωματικών προσπαθειών όλων των πλευρών για την αποτροπή μιας ευρύτερης περιφερειακής ανάφλεξης.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ-«Οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν παγκόσμιες λύσεις»
Συνελήφθη 41χρονος που πριν από 10 χρόνια είχε πυροβολήσει κατά αστυνομικών με καλάσνικοφ κατά τη διάρκεια καταδίωξης
Πώς έστησαν την αδιανόητη τηλεφωνική απάτη με θύμα τον 13χρονο-«Η μάνα σου τραυμάτισε ένα κορίτσι»
Στις 24 Νοεμβρίου η εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ
Σουβλάκι μόνο για λίγους-Θα «φλερτάρει» με τα 5 ευρώ μετά τις αυξήσεις «φωτιά»
Τραγωδία στα Τρίκαλα-Νεκρός 51χρονος που έπεσε με το ΙΧ του σε γκρεμό 100 μέτρων
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Νέο ισραηλινό κύμα επιθέσεων κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
Τραγωδία στη Νάξο-Ηλικιωμένη πνίγηκε στην παραλία του Αγίου Γεωργίου
Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ