Ενημέρωσε του πολιτικούς αρχηγούς για τον διορισμό Κουεγιάρ και τα επόμενα βήματα ο Πρόεδρος

Συνήλθε το πρωί της Δευτέρας το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά και τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ, ως νέας απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα επόμενα βήματα μετά και τη νέα εξέλιξη στο θέμα του Κυπριακού, με τα κόμματα να καταθέσουν τις δικές τους ιδέες ως προς τον τρόπο που θα μεταφερθούν τα μηνύματα στην Κολομβιανή διπλωμάτη. Παράλληλα έγινε ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη σύσκεψη «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα τον διορισμό της απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, για τον συντονισμό και τη στρατηγική για τα επόμενα βήματα και με την έλευση της στην Κύπρο, καθώς και για τη δική μας ακόμη πιο εποικοδομητική στάση ως προς τη δημιουργία προϋποθέσεων για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί σύμφωνα και με τη συμφωνημένη βάση λύσης, όπως αυτή προνοείται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ.

Ο πολύ χρήσιμος θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου αποδεικνύεται στην πράξη και ευελπιστούμε το επόμενο διάστημα οι επαφές της απεσταλμένης του ΓΓ να είναι εντατικές και εποικοδομητικές ως προς την καλλιέργεια ακόμη πιο θετικού κλίματος, και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις το συντομότερο δυνατόν για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς πότε θα έρθει στην Κύπρο η απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αναμένουμε ενημέρωση για το πρόγραμμα της άφιξης της και των επισκέψεων της».

Ερωτηθείς αν άκουσε εισηγήσεις των κομμάτων ο Πρόεδρος, ο Εκπρόσωπος είπε «βεβαίως, έχει γίνει μια ενδελεχής συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα επόμενα βήματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε και τα δεδομένα και τις δικές του σκέψεις και όλα τα μέλη τού Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν τις δικές τούς απόψεις και προβληματισμούς που προφανώς και λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη».

Σε ερώτηση ποια ήταν τα σημεία διαφωνίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή τη στιγμή διαφωνία δεν υπάρχει. Αυτό που μπορούμε να αναφέρουμε ως κοινή συνισταμένη είναι η κοινή πεποίθηση όλων μας ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την οριστική, βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς για το πακέτο μέτρων για τους Τουρκοκύπριους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα μέτρα έχουν ετοιμαστεί είναι πολύ συγκεκριμένα, έχει ετοιμαστεί ο τελικός κατάλογος, έχει συζητηθεί και αυτό σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τα ανακοινώσει την κατάλληλη χρονική στιγμή που ο ίδιος θα κρίνει ότι είναι η πιο χρήσιμη, πιο εποικοδομητική στιγμή για να ανακοινωθούν».

Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της Ομάδας Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σήμερα συζητήθηκε και αυτό το θέμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από όσες πολίτικες δυνάμεις δεν έχουν υποβάλει εισηγήσεις στον Πρόεδρο, να το πράξουν τις επόμενες μέρες, ώστε να ληφθούν υπόψη στον τελικό καταρτισμό του καταλόγου για την Ομάδα Κυπριακού».

Σε ερώτηση αν κατά τη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα σενάρια σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «προσερχόμαστε σε αυτή την περίοδο, μέσα από αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη, αλλά είμαστε την ίδια ώρα ρεαλιστές. Παραμένουμε ρεαλιστές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε μαζί με την πολιτική ηγεσία τα σενάρια, τα οποία, όπως είναι αυτονόητο, έχει επεξεργαστεί και ο ίδιος με τους συνεργάτες του. Έχει γίνει μια ανταλλαγή απόψεων. Προσερχόμαστε σε αυτή τη διαδικασία ελπίζοντας ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την αντίστοιχη πολιτική βούληση και εποικοδομητική στάση, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Την ίδια στιγμή, όμως, θα πρέπει να γίνει, και γίνεται η απαραίτητη προεργασία για όλα τα πιθανά σενάρια».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για σοβαρή κρίση στη νεκρή ζώνη με τις τουρκικές ενέργειες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μετά τα απαράδεκτα επεισόδια στην Πύλα, είναι και ο Άγιος Δομέτιος, τα επεισόδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, επεισόδια που σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να υποβαθμίσουμε. Τα παρακολουθούμε και πολύ στενά και με ανησυχία, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την ειρηνευτική δύναμη της οποίας οι όροι εντολής, όπως απορρέουν και από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, προνοούν τη διασφάλιση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης. Είναι κάτι το οποίο βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, αλλά και τους τελευταίους μήνες να εντείνεται ακόμη περισσότερο και είναι κάτι που έχει μεταφέρει και ο Πρόεδρος τόσο στον ΓΓ των ΗΕ όσο και στον κ. Στιούαρτ στη συνάντηση τους την περασμένη βδομάδα».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Τουρκία ξεφορτώνει πυροβόλα όπλα στο λιμάνι της Αμμοχώστου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε στενά τις όποιες εξελίξεις, έχουμε υπόψη μας διάφορα στοιχεία, πληροφορίες, τις οποίες και αξιολογούμε αλλά και προχωρούμε στις απαραίτητες ενέργειες».

Α. Δημητρίου: Tο μόνο σίγουρο είναι ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε

Το κυπριακό κράτος και η διαχείριση του είναι μια σοβαρή υπόθεση και μόνο ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται, είπε τη Δευτέρα η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, προσθέτοντας ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε».

Σε δηλώσεις της μετά το Εθνικό Συμβούλιο και αναφερόμενη στη συνεδρία του Σώματος, η κ. Δημητρίου είπε ότι στο επίκεντρο ήταν το Κυπριακό, σε συνάρτηση και με την επικείμενη κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με απώτερο στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με βάση το Συμφωνημένο Πλαίσιο που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

«Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι χρειάζεται σοβαρότητα και προσεκτικός χειρισμός, δεν πρέπει να αφήσουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρον κάθε νέα προοπτική σε σχέση βεβαίως και με τις προθέσεις της κα. Κουεγιάρ, ενώ μέσα από επισταμένες και συνεχείς προσπάθειες να επιδιώξουμε να εγκαταλειφθεί η στάση των ίσων αποστάσεων τόσο από τη διεθνή κοινότητα όσο βεβαίως και από τα Ηνωμένα Έθνη», σημείωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι συζήτησαν και τα όσα συμβαίνουν στη νεκρή ζώνη που είναι άκρως ανησυχητικά «και βεβαίως απότοκο της στασιμότητας στο Κυπριακό με καθαρή στόχευση - θα προσέθετα - εκ μέρους της Τουρκίας».

«Η προσπάθεια για ανατροπή των νέων τετελεσμένων που συνεχώς επιχειρεί η Τουρκία και η επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις και μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συλλογικές, συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και βεβαίως θα εμμένουμε στη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου σε τακτική βάση για ενημέρωση και διαμόρφωση στρατηγικής, ειδικά ενόψει όλων αυτών των σύνθετων πολιτικών εξελίξεων που επηρεάζουν και απαιτείται να διαχειριστούμε και να λάβουμε υπόψη», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, καμία αναβλητικότητα δεν χωράει, η κατάσταση επιβάλλει υπεύθυνους και αποτελεσματικούς χειρισμούς.

«Μια καλή προετοιμασία μπορεί ναι να δημιουργήσει μια νέα πρωτοβουλία και αυτό είναι το ζητούμενο τη δεδομένη στιγμή», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για την Ομάδα Κυπριακού και αν έδωσαν κάποια ονόματα, κάποιες εισηγήσεις, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι θα τα στείλουν και γραπτώς σήμερα και ήδη έχει ενημερώσει προφορικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφορικά με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ και αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στην αποστολή, η κ. Δημητρίου είπε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και πρόσθεσε ότι «εμάς μας ενδιαφέρει ότι επιτέλους έχουμε κάτι καινούργιο εκεί που δεν είχαμε τίποτα μετά από τόσα χρόνια στασιμότητας».

«Είναι κάτι το οποίο ήθελε η δική μας πλευρά. Είναι κάτι το οποίο θεωρούμε ότι θα ωφελήσει τον επιδιωκόμενο στόχο και για αυτό επαναλαμβάνω χρειάζεται σοβαρότητα και προσεκτικός χειρισμός για να μην αποβεί στο τέλος, αν θέλετε, ενάντια σε αυτό το στόχο, που θεωρώ ότι το συμμεριζόμαστε όλοι», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Πύλας, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι δεν μπορεί να πει κάτι περισσότερο από αυτά τα οποία γνωρίζουμε ήδη, προσθέτοντας όμως ότι τους ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση, ειδικά στην συγκεκριμένη περιοχή.

«Είναι μια ρευστή κατάσταση, την οποία παρακολουθούμε, και αναμένουμε ότι θα πρέπει να τύχει άμεσου και πολύ προσεκτικού χειρισμού» είπε και αναφέρθηκε στην στόχευση της Τουρκίας όσον αφορά την νεκρή ζώνη και τη διαφοροποίηση αλλαγή του στάτους κβο «ειδικά με ό,τι έγινε και στην Πύλα και στον Άγιο Δομέτιο». «Για αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι με κανένα τρόπο δεν μπορεί να αλλάξει το στάτους κβο, αυτό θα είναι και επικίνδυνο και καταστροφικό», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα αν συμφωνεί με την Κυβέρνηση ότι αυτές οι διπλωματικές προσπάθειες μπορούν να αλλάξουν την τακτική της Τουρκίας, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «είναι η μοναδική οδός - τουλάχιστον για εμάς - η διπλωματία».

«Δεν υπάρχει κανένας άλλος εφικτός τρόπος. Προσεκτικές κινήσεις και κυρίως ενημέρωση για το τι τεκταίνεται ειδικά στη δική μας πλευρά, γιατί οι παραβιάσεις ή παρανομίες του διεθνούς δικαίου ή των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ως τέτοιο θέμα πρέπει να αντιμετωπίζεται και όχι ως απλά ένα θέμα που αφορά είτε την Λευκωσία είτε την κυπριακή Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Σ. Στεφάνου: Το Κυπριακό στο μακροβιότερο αδιέξοδο που βρέθηκε ποτέ

Το Κυπριακό βρίσκεται στο μακροβιότερο αδιέξοδο, που βρέθηκε ποτέ, από το 2017 μέχρι και σήμερα, δήλωσε τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος ανέφερε πως είναι φανερό ότι η παρέλευση του χρόνου, χωρίς λύση, ευνοεί τους σχεδιασμούς της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε πως «αυτή την περίοδο του αδιεξόδου η Τουρκία την αξιοποιεί, για να δημιουργεί νέα διχοτομικά τετελεσμένα επί του εδάφους, ενώ οι προσδοκίες είναι πάρα πολύ χαμηλές», για να προσθέσει πως «είναι γι’ αυτό που εμείς ανεξαρτήτως των χαμηλών προσδοκιών θα πρέπει να εργαστούμε, έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες, να δημιουργηθούν δυναμικές, για να διαρρηχθεί το αδιέξοδο και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν, το 2017».

Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ με αφορμή το σκηνικό το ΑΚΕΛ επανακατάθεσε τις δικές τους προτάσεις και τις σκέψεις, οι οποίες συμπυκνώνονται σε τέσσερα βασικά σημεία.

Είπε συγκεκριμένα πως «πρώτον ενόψει της μετακίνησης της τουρκικής πλευράς από τη συμφωνημένη βάση λύσης της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας στη λύση δύο κρατών, η δική μας η πλευρά με κάθε ευκαιρία ξεκάθαρα πρέπει να συνεχίσει να υπερασπίζεται τη λύση Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Αναφερόμενος στο δεύτερο σημείο των προτάσεων του κόμματός του, ο κ. Στεφάνου είπε πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά χωρίς αμφισημίες, χωρίς αστερίσκους και παρενθέσεις, θα πρέπει να διατυπώνει τη θέση της για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και να εκφράζουμε την ετοιμότητα μας για διαπραγμάτευση στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες».

«Τρίτον», σημείωσε, «η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να διαμορφώσει και να εξαγγείλει συγκεκριμένη θετική ατζέντα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ασφαλώς τα ευρωτουρκικά αποτελούν ένα πεδίο για ανάπτυξη θετικής ατζέντας, αλλά δεν επαρκεί για να δημιουργήσει τη δυναμική που χρειάζεται να δημιουργηθεί για να επανέλθουμε στις διαπραγματεύσεις».

Εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτή τη θετική ατζέντα «θα πρέπει να ενταχθούν και τα ενεργειακά ζητήματα της περιοχή και της Κύπρου», σημειώνοντας πως γι’ αυτό το θέμα το ΑΚΕΛ «έχει επιδώσει συγκεκριμένη πρόταση από τον Δεκέμβριο του 2020».

Σε σχέση με το τέταρτο σημείο που συμπυκνώνουν οι προτάσεις ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος είπε ότι έχει να κάνει με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, λέγοντας ότι επανέλαβαν τη θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «μονομερώς θα πρέπει να εξαγγείλει μέτρα στήριξης προς την τ/κ κοινότητα».

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε ή να δημιουργήσουμε καλύτερα ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν τους φυσικούς μας συμμάχους στην προσπάθεια για να λύσουμε το Κυπριακό, να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και να επανενωθεί ο τόπος και ο λαός», είπε.

Πρόσθεσε, επίσης, πως το ΑΚΕΛ θα καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ολοκληρωμένο γραπτό έγγραφο, που θα περιλαμβάνει τα τέσσερα σημεία, αλλά σημείωσε πως θα επεκταθούν και σε διάφορα άλλα ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με το σκηνικό στο Κυπριακό.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Ομάδα Κυπριακού, ο κ. Στεφάνου είπε ότι σήμερα είχαν ζητηθεί διευκρινήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφορικά στο ρόλο της Ομάδας Κυπριακού, για να σημειώσει πως το κόμμα του έχει πάρει κάποιες απαντήσεις.

«Εντός των επόμενων ημερών», είπε, «θα απαντήσουμε στον Πρόεδρο αν και κατά πόσον το ΑΚΕΛ θα αποστείλει συγκεκριμένα ονόματα».

Ν. Παπαδόπουλος: Εξαιρετικά θετικός ο διορισμός απεσταλμένης

Ως εξαιρετικά θετική εξέλιξη χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ από τον ΓΓ του ΟΗΕ ως προσωπική του απεσταλμένη, καθώς «μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας, αυτή τη στιγμή καταγράφεται μια κινητικότητα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Μετά από το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι δεν υποτιμούν τις δυσκολίες που θα βρει μπροστά της η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ ενόψει της «γνωστής και διαφαινόμενης τουρκικής άρνησης κι αδιαλλαξίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει με κάθε τρόπο ν’ αλλάξει η βάση διαπραγμάτευσης του Κυπριακού». Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ν’ αποδεχθούμε κάτι τέτοιο, πρόσθεσε. Η δική μας πλευρά πρέπει να παραμείνει δεσμευμένη στα ψηφίσματα των ΗΕ, στο συμφωνημένο πλαίσιο, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. «Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχθούμε το πάγιο αίτημα της Τουρκίας, να χαρίσουμε εμείς ουσία για να συνεχίσει η διαδικασία».

Κάτι τέτοιο «όχι μόνο θα είναι ατυχές διαδικαστικά, αλλά είναι και πάρα πολύ παράλογο να ζητεί η τουρκική πλευρά να ζητεί υποχωρήσεις πριν καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», συνέχισε.

Ευχόμαστε, είπε, πραγματικά ότι αυτός ο διορισμός θα δώσει ένα έναυσμα στις προσπάθειές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε αυτό που ευχόμαστε όλοι μας, μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού.

M. Σιζόπουλος: Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί η προσωπική απεσταλμένη ΓΓ ΟΗΕ

Εκ του αποτελέσματος των πράξεων της θα κριθεί η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, δήλωσε την Δευτέρα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σημειώνοντας πως «ελπίζουμε ότι η κ. Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα ανταποκριθεί στις ευθύνες και στα καθήκοντά της στη βάση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου».

«Ως εκ τούτου θα κριθεί από το αποτέλεσμα των πράξεων της και κατά πόσον αυτή η πράξη ή ενέργειά της θα είναι θετική και πόσο θα είναι αποδοτική», είπε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Πρόσθεσε ότι «τo πιο σημαντικό από όλα είναι ότι θα πρέπει οι δικοί μας χειρισμοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί έτσι ώστε μέσα από αυτή τη διαδικασία να μην μπορέσει η τουρκική πλευρά να κατοχυρώσει πρόσθετα πολιτικά κεκτημένα».

Επίσης, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, «το Κυπριακό δεν πρέπει να διολισθήσει με οποιονδήποτε τρόπο είτε σε θέματα που αφορούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είτε ενδεχομένως ενεργειακής ρύθμισης αλλά περισσότερο θα πρέπει πια να αντιμετωπισθεί ως ένα διεθνές θέμα συνεχιζόμενης εισβολής και παράνομης κατοχής και εποικισμού στα κατεχόμενα».

Μ. Καρογιάν: Περίοδος χαμηλών προσδοκιών

Είναι περίοδος χαμηλών προσδοκιών στο Κυπριακό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης - Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν, μετά το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ενημερώθηκαν, όπως είπε, ενδελεχώς, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για το σκηνικό, όπως διαμορφώνεται, μετά και τον διορισμό της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, τον οποίο χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη, σημειώνοντας πως δεν είναι ωστόσο το τέλος του δρόμου.

"Χρειάζεται να γίνουν αρκετά πράγματα", ανέφερε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να ληφθούν πρωτοβουλίες από πλευράς μας, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την ΕΕ. «Είναι περίοδος χαμηλών προσδοκιών για το Κυπριακό κι αυτό δεν είναι ασύνδετο με το τί συμβαίνει γεωπολιτικά, τί συμβαίνει με τους βασικούς παίκτες του διεθνούς συστήματος και ταυτόχρονα  τις αλλαγές που διαδραματίζονται η μια μετά την άλλη, με ραγδαίους ρυθμούς», ανέφερε.

Σε αυτό το σκηνικό, συνέχισε, η ε/κ πλευρά πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες έτσι που να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ν’ ανοίξει ο δρόμος για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. «Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, ανηφορικός είναι ο δρόμος. Όμως χρειάζεται συνέπεια, χρειάζονται συνεννοήσεις, χρειάζεται σωστή και ορθολογική ανάλυση των δεδομένων, διασύνδεση του Κυπριακού με στοχεύσεις και μεθοδεύσεις ισχυρών παικτών του διεθνούς συστήματος. Χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση του πως η Τουρκία συμπεριφέρεται», σημείωσε.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι θα αποστείλει έγγραφο εκ μέρους της ΔΗΠΑ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη γεωπολιτική διάσταση και το Κυπριακό, τη μεγάλη κόντρα μεταξύ των υπερδυνάμεων: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, την κατάσταση στην περιοχή και τί πρέπει η πλευρά μας με καλή προετοιμασία, στοχευμένα κι επεξεργασία δεδομένων να κάνει για να προχωρήσει ώστε να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες που θα είναι υποβοηθητικές προς αυτήν. «Υπάρχει πρόσφορο έδαφος, αρκεί να το αξιοποιήσουμε», επεσήμανε.

Κ. Τσιμίλλης: Η χρονιά ξεκινά με ένα μισάνοικτο παράθυρο ευκαιρίας

Η χρονιά ξεκινά με ένα μισάνοικτο παράθυρο ευκαιρίας, δήλωσε, μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Αντιπρόεδρος Α’ του Κινήματος Οικολόγων  - Συνεργασία Πολιτών, Κυριάκος Τσιμίλλης.

«Είναι μια χρονιά που σηματοδοτεί τη συμπλήρωση μισού αιώνα κατοχής. Είμαστε σε ένα συνεχιζόμενο status quo που κανείς δεν το αποδέχεται. Δεν είναι στατικό αυτό το status quo", ανέφερε.

Ένας συνεχιζόμενος εποικισμός, με δημογραφική αλλοίωση, συνεχιζόμενη ισλαμοποίηση, συνεχιζόμενη στρατικοποίηση, με ξεπούλημα των κατεχόμενων περιουσιών σε ξένους ή σφετερισμό τους από μη δικαιούχους και οι πρόσφατες εξελίξεις , με τη σύλληψη Τουρκοκύπριου στην Ιταλία, μάς θυμίζουν πόσα κάναμε και κυρίως πόσα δεν κάναμε για αυτό το θέμα, του ξεπουλήματος περιουσιών και του εποικισμού, πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «η χρονιά ξεκινά πάντως με ένα μισάνοικτο παράθυρο ευκαιρίας».

«Ο διορισμός της απεσταλμένης του ΓΓ και η προσδοκία επανέναρξης ενός διαλόγου με πολλά ερωτηματικά και έγνοιες - και ορθά είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόλις χθες σε δηλώσεις του, όλοι θα κριθούμε στο τραπέζι του διαλόγου. Το ερώτημα όμως και η έγνοια είναι πως θα φτάσουμε εκεί, γιατί η τουρκική πλευρά μιλά για τα δύο κράτη" ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η τουρκική πλευρά αυτό προβάλλει ως στόχο. "Προβάλλει την κυριαρχική ισότητα. Τέτοιες πτυχές που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και ουδόλως να τεθούν στο τραπέζι», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την ομάδα Κυπριακού, ο κ. Τσιμίλλης είπε ότι έχουν προτείνει ονόματα, προσθέτοντας ότι θεωρούν πως στο πλαίσιο αυτής είναι και μια παλιά και επαναλαμβανόμενη εισήγηση των Οικολόγων για εξέταση του πλαισίου αυτό της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, το οποίο είναι εντελώς ασαφές.

Σημείωσε ότι έχουν συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και δέσμευση να συμβάλουν δημιουργικά και αυτό ήταν και το πνεύμα σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις.

«Θέλουμε να συμβάλουμε και να προχωρήσουμε για μια λύση που δεν θα στηρίζεται στον γεωγραφικό διαχωρισμό των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα