Καθυστερούν τα κριτήρια για την προσβασιμότητα ΑμεΑ σε ιατρεία-Διαπιστώνονται κενά σε ελέγχους
Μύρια Οδυσσέως 06:00 - 08 Ιανουαρίου 2024
Κενά στους ελέγχους που θα έπρεπε να προβαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, σε σχέση με τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα ιατρικά κέντρα που είναι συμβεβλημένα στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), ώστε να είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία, διαπίστωσαν Υπουργείο Υγείας και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.
Το ζήτημα έχει βρεθεί πολλές φορές στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης, κυρίως από τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, μετά και από δεκάδες παράπονα που έφθασαν ενώπιον τους και έκαναν λόγω για απροσπέλαστα ιατρεία. Παράλληλα, το θέμα είχε συζητηθεί και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, ενώπιον της οποίας ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ κατήγγειλε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα ιατρεία δεν διασφαλίζουν προσβασιμότητα στα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Στην σκιά των διαδοχικών παραπόνων και λαμβάνοντας υπόψη τις εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε αρχική ενημέρωση των κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούν τα ιατρεία, ωστόσο από την πλευρά του ο ΟΑΥ εξέφρασε ανησυχία, καθώς θεωρεί πως στα κριτήρια συμπεριλαμβάνονται πρόνοιες νομοθεσιών, ο έλεγχος των οποίων δεν εμπίπτει, ούτε στον Οργανισμό, ούτε στο Υπουργείο Υγείας, αλλά πρόκειται για αρμοδιότητα άλλων υπηρεσιών ή ενδεχομένως και Υπουργείων.
Όπως είπε μιλώντας στον REPORTER η διευθύντρια του ΟΑΥ, Μαρία Κυθραιώτου, πρόκειται για γενικές και αόριστες εισηγήσεις, με αρκετές από αυτές να αφορούν πλαίσιο υφιστάμενων νομοθεσιών. «Οι νομοθεσίες αυτές θα έπρεπε ήδη να ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και όχι από εμάς. Εμείς οφείλουμε να προχωρούμε σε ελέγχους που αφορούν τα δικά μας κριτήρια και τη νομοθεσία του ΓεΣΥ», είπε.
Σύμφωνα με την κα Κυθραιώτου, αυτό που αναμένεται από εδώ και πέρα, είναι ο καθορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων που δεν θα αφορούν σε υφιστάμενες νομοθεσίες, στη βάση των οποίων θα μπορεί ο ΟΑΥ να προχωρεί σε σχετικούς ελέγχους, ενώ ο Οργανισμός είχε ήδη προχωρήσει σε αλλαγές στις συμβάσεις, τις οποίες μετά τη συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας, θα πρέπει να υπογράψουν οι παρόχοι τους, στους οποίους θα δοθεί χρόνος να συμμορφωθούν.
Φωνές από ΟΠΑΚ για τις καθυστερήσεις
Η καθυστέρηση που παρατηρείται για τον καθορισμό των κριτηρίων, προκαλεί την έντονη αντίδραση των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, με τον πρόεδρο της ΟΠΑΚ, Δημήτρη Λαμπριανίδη, να υπενθυμίζει πως πριν το τέλος του 2022 είχαν αποστείλει επιστολές προς τον ΟΑΥ, στις οποίες εισηγούνταν συγκεκριμένα κριτήρια στη βάση και των παραπόνων που έφταναν ενώπιον τους.
Συγκεκριμένα, στις επιστολές προς τον ΟΑΥ, η ΟΠΑΚ εισηγείται όπως επιβάλλεται να προνοείται: 1) χώρος στάθμευσης για ΑμεΑ πλησίον της εισόδου, 2)προσβάσιμη είσοδο με κλίση ράμπας που να συνάδει με τις προδιαγραφές στη σχετική νομοθεσία, 3)γερανάκι για μεταφορά ΑμεΑ από τροχοκάθισμα σε κρεβάτι, 4) εξεταστικά κρεβάτια τα οποία να έχουν ρυθμιζόμενο ύψος με ηλεκτρονικό μηχανισμό, 5) αναρτήρα έλξης με χειρολαβή πάνω από τα κρεβάτια, 6) πλάκα μεταφοράς από και προς το τροχοκάθισμα, 7) τροχοκαθίσματα ντους/αποχωρητηρίου, 8) ειδικά στρώματα αέρος για πρόληψη κατακλίσεων σε όλους τους θαλάμους στα νοσηλευτήρια σε ποσοστό τουλάχιστον 5% του συνόλου των κρεβατιών και 9) δωμάτια φιλοξενίας ασθενών τα οποία να έχουν κατάλληλους και προσβάσιμους χώρους υγιεινής για άτομα σε τροχοκάθισμα.
Σημειώνεται πως κάποιες από τις πιο πάνω εισηγήσεις υπήρχαν στο προσχέδιο κριτηρίων που αποστάλθηκαν από το Υπουργείο Υγείας προς τον ΟΑΥ και είναι για αυτό τον λόγο που ο κος Λαμπριανίδης διερωτάται γιατί δεν εφάρμοσαν ως κριτήρια τις δικές τους εισηγήσεις, ενώ την ίδια ώρα, κάνει λόγο για σιωπηλή ανοχή από τον ΟΑΥ εις βάρος των ασθενών με κινητικές αναπηρίες.
Όπως ανέφερε ο κος Λαμπριανίδης, ο ΟΑΥ μπορεί και πρέπει να εντάξει στα συμβόλαιά του σχετικές πρόνοιες, ώστε να γνωρίζει ο κάθε πάροχος ότι θα πρέπει να τις τηρεί. «Δεν ζητάμε από τον ΟΑΥ να προχωρήσει σε νέα νομοθεσία, αλλά να απαιτεί οι συνεργάτες του να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις των σχετικών νομοθεσιών και εκεί που διαπιστώνεται ότι δεν τις εξυπηρετούν να διακόπτεται η συνεργασία τους».
Σημείωσε επίσης πως, «καθυστερούν να εξυπηρετήσουν το ανθρώπινο δικαίωμα της προσβασιμότητας στις υπηρεσίας υγείας. Δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία και δεν είναι τυχαίο που από τον Απρίλιο του 2022 που είχαμε στείλει τις εισηγήσεις μας, ακόμη συζητούν μεταξύ τους για τα απλά. Παρανομούν».