Ζητούν περαιτέρω στήριξη από Κυβέρνηση οι πολύτεκνοι-Βλέπουν Υφυπουργό για διευκρινίσεις στο φοιτητικό επίδομα

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, περί τα μέσα Ιανουαρίου, πρόκειται να πραγματοποιήσει η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, ώστε να θέσει τα αιτήματα των πολυτέκνων στο τραπέζι, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση, με καζάνι που βράζει.

Μετά και από τις εξαγγελίες των μέτρων στήριξης της κα. Ευαγγέλου προς τους πολύτεκνους τον περασμένο Οκτώβριο, επανέρχεται το θέμα με τη συμπερίληψη των φοιτητών των πολύτεκνων οικογενειών για σκοπούς επιδόματος τέκνου. Σημειώνεται ότι σε αυτή τη νέα κατηγορία, στους δικαιούχους πρόκειται να καταβάλλεται το 50% του επιδόματος τέκνου για τους φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών μέχρι την απόκτηση πρώτου πτυχίου, μέχρι 23 ετών για κορίτσια και 24 ετών για αγόρια, εφόσον είναι φοιτητές..

Όπως αναφέρει στον REPORTER ο πρόεδρος της Οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνος Ολύμπιος, «επανήλθε το θέμα της επαναφοράς φοιτητών σαν εξαρτώμενα άτομα και έχουμε απορίες για το συγκεκριμένο ζήτημα. Για παράδειγμα μια μάνα η οποία λαμβάνει το επίδομα μάνας και έχει δυο παιδιά τα οποία είναι φοιτητές, πότε θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το επίδομα για τους φοιτητές και πότε η μάνα θα έχει το δικαίωμα να κάνει αίτηση; Θα πρέπει να διαγραφεί από το επίδομα μάνας η μητέρα για να λαμβάνει το επίδομα φοιτητή; Υπάρχουν κάποια πράγματα, στα οποία θέλουμε απαντήσεις».

Οι πολύτεκνοι, αναμένεται να θέσουν στο τραπέζι άλλα δυο ζητήματα που τους απασχολούν, βάζοντας χρονικό ορίζοντα την 14η Μαΐου, ημέρα της γιορτής της μητέρας, για επίλυση τους. Το πρώτο, σύμφωνα με τον κ. Ολύμπιο, αφορά το θέμα της πολυτεκνικής ιδιότητας και το δεύτερο έχει να κάνει με οικονομικά κριτήρια που εφαρμόζονται.

«Το ένα θέμα που μας απασχολεί, είναι να μην χάσουμε την πολυτεκνική μας ιδιότητα ως πολύτεκνες οικογένειες και το άλλο αίτημα είναι να αφαιρεθούν τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια ή για κάτι που φωνάζω εδώ και χρόνια, να γίνει επέκταση των ομάδων. Δηλαδή από τους 59.000 πολίτες, ο αριθμός να μεγαλώσει μέχρι τους 100.000 δικαιούχους, όπως ήταν στο παρελθόν και να δίνεται πιο λίγο επίδομα, αλλά να είναι στοχευμένο», ανέφερε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Πολυτέκνων.

Επιπρόσθετα, ένα άλλο ζήτημα που προβληματίζει έντονα τους πολύτεκνους, είναι το γεγονός ότι οι πολύτεκνες οικογένειες λιγοστεύουν με την πάροδο των χρόνων και γι’ αυτό τον λόγο ζητούν στήριξη από την Κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη ένα ενισχυτικό μέτρο που ανακοινώθηκε, είναι η αύξηση του 5% στο επίδομα τέκνου, με δημοσιονομικό κόστος 3.7 εκατομμύρια ευρώ που αφορά σχεδόν 60 χιλιάδες πολίτες, ανάμεσά τους και πολύτεκνες οικογένειες. Επιπρόσθετα, ανακοινώθηκε η αύξηση του Τιμητικού Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας κατά 50 ευρώ προς όφελος 16.000 πολύτεκνων μητέρων, κατά τρόπο ώστε, από το 2023 και μετέπειτα το ετήσιο ύψος να ανέρχεται, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία, σε 250, 300 ή 450 ευρώ, με ετήσια δαπάνη 800.000 ευρώ.

Δειτε Επισης

Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα