Πενήντα λαθροθήρες τον χρόνο κυνηγούν τσίχλες με «μηχανούθκια»-Νέα μόδα με τα κινητά
06:00 - 08 Ιανουαρίου 2024
Συνολικά πενήντα λαθροθήρες τσακώνει κάθε χρόνο η Υπηρεσία Θήρας, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να ξεγελάσουν και να σκοτώσουν θηράματα, χρησιμοποιούν μιμητικές συσκευές ήχου άγριων πτηνών μέσω συγκεκριμένων ειδικών συσκευών ή ακόμη και μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, για να θηρεύσουν με τον συγκεκριμένο παράνομο τρόπο.
Η παράνομη τακτική θήρευσης με μιμητικές συσκευές, χρησιμοποιείται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, με τους λειτουργούς της Θήρας να βρίσκονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή σε εγρήγορση και να πραγματοποιούν περιπολίες στα ορεινά και όταν υπάρξει υποψία για τη χρήση των συγκεκριμένων μιμητικών συσκευών ήχου, τότε προχωρούν στη σύλληψη και καταγγελία του κυνηγού που παρανομεί.
Σημειώνεται ότι το πιο πρόσφατο περιστατικό ήταν την παραμονή πρωτοχρονιάς, όπου μέλη της Υπηρεσίας Θήρας στην επαρχία Πάφου, εντόπισαν δυο πρόσωπα να χρησιμοποιούν συσκευές που μιμούνται φωνές άγριων πτηνών, με αποτέλεσμα οι δυο λαθροθήρες να οδηγηθούν στους τοπικούς σταθμούς και να τιμωρηθούν με εξώδικο πρόστιμο, ύψους πεντακοσίων ευρώ. Επίσης, στους παρανομούντες, κατάσχονται τα κυνηγετικά όπλα, τα φυσίγγια, όπως και οι μηχανές που παράγουν τις φωνές των πτηνών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος με τα «μηχανούθκια», όπως ονομάζονται, είναι αρκετά δύσκολο να παταχθεί, λόγω και του ανεξέλεγκτου τρόπου δράσης των κυνηγών στα ορεινά, ενώ με την πάροδο των χρόνων, οι κυνηγοί έχουν εφεύρει νέα τακτική, χρησιμοποιώντας τα κινητά τους τηλέφωνα για την αναπαραγωγή μιμητικού ήχου των πουλιών, κάτι που κάνει το έργο της Υπηρεσίας δυσκολότερο.
Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στον REPORTER o λειτουργός του Ταμείου Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός, «η χρήση ηχομιμητικών συσκευών άγριων πτηνών για τη θήρευση κυρίως της γνωστής τζίκλας, είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιούν για χρόνια στην Κύπρο και δεν πρόκειται για κάτι νέο, καθώς είναι τα γνωστά ως μηχανούθκια. Με την πάροδο των χρόνων όμως, οι λαθροθήρες, πέραν από τη χρήση των συγκεκριμένων συσκευών, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν και τα κινητά τους τηλέφωνα με την αναπαραγωγή ήχων mp3 ή mp4, πράγμα το οποίο απαγορεύεται ρητά μέσα από τον Νόμο».
Γενικώς, μέσα από τον Νόμο, απαγορεύεται οι κυνηγοί να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, η οποία αναπαράγει ήχους πουλιών για να τα προσελκύσει, με απώτερο στόχο να τα θηρεύσει.
Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον κ. Αναγιωτό, καταγγέλλονται δεκάδες τέτοιου είδους υποθέσεις και πιο συγκεκριμένα από τις περίπου 500 υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον της Υπηρεσίας Θήρας, το 10%, είναι για την παράνομη χρήση των συγκεκριμένων συσκευών. «Αυτό το φαινόμενο με τις ηχομιμητικές συσκευές, εμφανίζεται όταν είναι περίοδος που υπάρχουν τσίχλες ή υπάρχει μετανάστευση του συγκεκριμένου είδους θηράματος. Αν δεν υπάρχει κινητικότητα τσίχλας στο νησί μας, τότε δεν παρουσιάζεται αυτό το φαινόμενο των παράνομων συσκευών».
Κληθείς να σχολιάσει για το κατά πόσο εύκολο είναι να συλληφθεί ένας κυνηγός στη φύση που αναπαράγει τέτοιου είδους ήχους με το κινητό του, ο κ. Αναγιωτός απάντησε ότι, «δεν είναι εύκολο, αλλά όταν ακουστεί ο ήχος και γίνει παρακολούθηση της περιοχής, ο θηροφύλακας έχει την εξουσία να επέμβει και να κατάσχει ακόμα και το κινητό του κυνηγού, εάν αντιληφθεί ότι ο ήχος αναπαράγεται από τη συγκεκριμένη συσκευή».