Η εμπλοκή των κομμάτων της συμπολίτευσης, η ενημέρωση και οι αστοχίες

Απευθύνοντας τον λόγο προς τους Υπουργούς και Υφυπουργούς του, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου της Πέμπτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους τόνισε: «Να ξέρετε ότι σας προσεγγίζω ως συνεργάτες, ότι αν έχω κάτι μαζί σας ή αν το σκέφτομαι για κάποιον, να είστε σίγουροι ότι θα είσαστε οι πρώτοι που θα ενημερωθείτε και δεν θα ενημερωθείτε ούτε από τις εφημερίδες, ούτε από κανέναν». Η διευκρίνιση ήταν αναγκαία (αν και θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει αφότου έκλειναν οι πόρτες), με την τροπή που έλαβαν τα πράγματα, μετά την δική του προαγγελία για επικείμενο ανασχηματισμό και τις ταυτόχρονες διαρροές για το θέμα, οι οποίες έθεσαν τα μέλη της Κυβέρνησής του στο στόχαστρο.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι συνεργάτες του που θεωρούν ότι δεν έπρεπε να μάθουν το θέμα από τις εφημερίδες: Το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ. Πρόκειται για τα συμπολιτευόμενα κόμματα, στα οποία η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη στηρίζεται για να μπορεί να προχωρά το κυβερνητικό έργο και αποτελούν τις φωνές που σπεύδουν προς υποστήριξη των χειρισμών της εντός της Βουλής και δημόσια όποτε χρειαστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, καμία από τις τρεις συμπολιτευόμενες δυνάμεις δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για τις σκέψεις ή τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά ανακάλυψαν τις προθέσεις του μέσα από τις εφημερίδες.

Πηγές και από τα τρία κόμματα επιμένουν ότι οι Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος και Μάριος Καρογιάν δεν γνώριζαν και δεν συζήτησαν πρόσφατα το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ανασχηματισμού από τον Νίκο Χριστοδουλίδη και κατ’ επέκταση δεν ενημέρωσαν τους δικούς τους συνεργάτες. Και παρόλο που, κατά καιρούς, με αφορμή συγκεκριμένα γεγονότα και χειρισμούς, εξέφραζαν στον Πρόεδρο τις επιφυλάξεις τους για ορισμένα πρόσωπα, δεν τέθηκε ζήτημα ανασχηματισμού το τελευταίο διάστημα. Ως εκ τούτου, ούτε οι ίδιοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν οποιεσδήποτε απόψεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και αντιθέτως τα κόμματα αιφνιδιάστηκαν.

Στα μάτια πολλών στο εσωτερικό τους είναι προφανές ότι αν προηγείτο ο διάλογος με τους κομματικούς, ενδεχομένως το όλο ζήτημα του ανασχηματισμού να τύγχανε διαφορετικής διαχείρισης από πλευράς Προεδρικού και δεν θα γίνονταν οι επιλογές που έγιναν, αν και στην αντίπερα όχθη κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως οι διαρροές θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες. Όμως, ανάμεσα στα κόμματα, υπάρχει σε γενικές γραμμές η πεποίθηση ότι κάποιες αστοχίες που άφησαν εκτεθειμένη ή έθεσαν στο στόχαστρο την Κυβέρνηση, θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν ζητούσαν διαχρονικά την άποψή τους, κυρίως τα λιγότερο πολιτικά έμπειρα μέλη της.

Αν και στις δημόσιες τοποθετήσεις των διάφορων στελεχών των κομμάτων της συμπολίτευσης κυριαρχεί το αφήγημα ότι ο ανασχηματισμός είναι συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, μια «ασφαλής» τοποθέτηση δεδομένου ότι επαναλαμβάνουν το αυτονόητο, οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ υπάρχει αναβρασμός. Τα στελέχη πρώτης γραμμής είναι ενοχλημένα που πρέπει να κάνουν επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης χωρίς να έχουν ενημέρωση, με αποτέλεσμα να αναθερμαίνεται η μουρμούρα που κατά καιρούς εκδηλώνεται στο εσωτερικό τους ότι δεν εμπλέκονται αρκετά στην καθημερινότητα της διακυβέρνησης οι συμπολιτευόμενες δυνάμεις.

Προφανώς και είναι προσωπική απόφαση του κ. Χριστοδουλίδη σε ποιο βαθμό επιλέγει να εμπλέκει τα κόμματα στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων. Όπως και προσωπική του απόφαση θα είναι κατά πόσον θα αναθεωρήσει την προσέγγιση που είχε όταν ανέλαβε την Προεδρία τον Μάρτιο, πως είναι καλύτερα να μην αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια πολιτικοί της πρώτης γραμμής. Ωστόσο, όπως σχολιάζουν πρόσωπα προερχόμενα από τις συμπολιτευόμενες δυνάμεις, είναι διαφορετικό ζήτημα η λήψη μιας απόφασης και διαφορετικό η μη εκ των προτέρων ενημέρωση για σημαντικά ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

Είναι αναμενόμενο πως όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητήσει εισηγήσεις για πρόσωπα προς υπουργοποίηση, τα κόμματα θα σπεύσουν να προτείνουν τις δικές τους επιλογές. Και μπορεί να τις κάνει αποδεκτές ή να μην τις κάνει αποδεκτές, όπως και τα όποια «βέτο» τους. Δεν θεωρείται απαραίτητο πως πρέπει να κυβερνούν δικά τους στελέχη για να συμμετέχουν στις διεργασίες της Κυβέρνησης. Θεωρείται, ωστόσο, απαραίτητη η διαβούλευση, η συνεννόηση και η συναντίληψη μεταξύ στενών συνεργατών για να είναι αγαστή η σχέση τους.

Προφανώς και τα κόμματα δεν κατέχουν την απόλυτη αλήθεια. Υπάρχουν, άλλωστε, λόγοι που οι πολίτες αποστρέφονται την πολιτική και οι πολιτικές μας δυνάμεις πρωταγωνιστούν σε πολλούς από αυτούς. Όμως τα κόμματα είναι σφαιρικοί γνώστες της πολιτικής και του τρόπου λειτουργίας του κράτους, κάτι που πολλά μέλη της υφιστάμενης Κυβέρνησης δεν είναι. Και ίσως να μπορούν να δουν πιο μακριά σε ορισμένα πράγματα, κυρίως σε ό,τι αφορά το κομμάτι της τακτικής. Ή τουλάχιστον αυτό πιστεύουν πολλά από τα στελέχη τους.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»