Αξιολογούν δεδομένα και καθορίζουν γραμμές για το μεταναστευτικό-Εν αναμονή της καθόδου Γιόχανσον

Την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τους στόχους που έχουν επιτευχθεί, αναφορικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, αναμένεται να εξετάσει η Κυβέρνηση, ώστε να είναι σε θέση να καθορίσει τα επόμενα της βήματα, με φάρο τα θετικά αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες. Όλα αυτά εν αναμονή της επίσκεψης της Ευρωπαίας Επιτρόπου για εσωτερικές υποθέσεις, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία έχει τη δική της σημασία, δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη μετά την αλλαγή σκυτάλης στην Κυβέρνηση και θα έχει την ευκαιρία να αξιολογήσει τα μέτρα που έχουν παρθεί σε τοπικό επίπεδο.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η εικόνα γύρω από το μεταναστευτικό, έχει αλλάξει άρδην τους τελευταίους μήνες, κατά τους οποίους καταγράφηκε ένα ρεκόρ επιστροφών 105% επί των αφίξεων, με τις πολιτικές του Υπουργείου Εσωτερικών να επικεντρώνονται προς την επιτάχυνση των διαδικασιών για εξέταση των αιτήσεων ασύλου, με στόχο να αποχωρούν από την Κύπρο όσο το δυνατό περισσότεροι παράτυποι μετανάστες και να επιστρέφουν στις χώρες τους, εκεί και όπου είναι εφικτό. Επίσης, στα πλαίσια των μέτρων που λήφθηκαν από το ΥΠΕΣ, έχουν μειωθεί κατά το 50% οι αιτήσεις ασύλου τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προανήγγειλε και νέες πολιτικές, αναφορικά με την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, που διαμένουν στην Κύπρο νόμιμα, μετά από εξέταση της αίτησής τους για άσυλο, με την εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης για τη διαπολιτισμική ένταξη και την κοινωνική συμπερίληψη των μεταναστών για την περίοδο 2024-2026. Μέσα από 50 δράσεις, που θα καταρτιστούν τους επόμενους μήνες και θα στοχεύουν σε πέντε τομείς, στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να καταθέσει το τελικό κείμενο εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.

Όλα αυτά αναμένονται να τεθούν ενώπιον της Ευρωπαίας Επιτρόπου για Εσωτερικές Υποθέσεις, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία θα φτάσει στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα και την επόμενη ημέρα θα παρακαθήσει σε σύσκεψη με τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό, Κωνσταντίνο Ιωάννου, για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις και την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Μετά την σύσκεψη, η Ευρωπαία Επίτροπος αναμένεται να επισκεφτεί και το Πουρνάρα.

Επαναξιολόγηση δεδομένων και δράσεων

Από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, εκτός από τα καλά δεδομένα που έχει καταγράψει, αλλά και το Σχέδιο Δράσης που εκπονεί, αναμένεται να ενημερώσει την κα. Γιόχανσον για την πρόταση του Κωνσταντίνου Ιωάννου για αλλαγή του καθεστώτος της Συρίας, μία πρόταση που θέλει να προωθήσει μέσω του Προεδρικού και προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται πως βάσει της πρότασης του υπουργού Εσωτερικών, αυτό που επιδιώκεται είναι όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολογήσει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Συρία, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχον περιοχές που μπορούν να χαρακτηριστούν ασφαλή, για να ξεκινήσουν οι επιστροφές Σύρων παράτυπων μεταναστών, που με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, το μόνο που μπορεί να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι να τους παραχωρήσει άσυλο.

Εκτός αυτού, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι προς αξιολόγηση και οι ενέργειες της Αστυνομίας αναφορικά με τους διακινητές, που αποτελούν τη ρίζα του προβλήματος, ώστε να διαπιστωθεί αν χρειάζονται επιπρόσθετες, πιο άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν σχετικές πληροφορίες, ώστε να μην χάνεται το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να ενημερώσει την κα. Γιόχανσον τα δεδομένα που υπάρχουν αναφορικά με τους ανήλικους και τα ασυνόδευτα παιδιά, καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν τα αρμόδια Υπουργεία, για την ασφάλεια τους, αλλά και την ένταξή τους στην εκπαίδευση και τα σχολεία.

Η νέα εισήγηση για νόμιμη μετανάστευση

Στο μεταξύ, ο κ. Ιωάννου αναμένεται να θέσει ενώπιον της Ευρωπαίας Επιτρόπου όλα τα δεδομένα που υπάρχουν, από τους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει το Υπουργείο Εργασίας, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας που πραγματοποιείται, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο. Η εν λόγω εκστρατεία είχε ξεκινήσει, σε μία προσπάθεια να θωρακιστεί η Κύπρος από όλες τις πλευρές, δεδομένου ότι η αδήλωτη εργασία αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό.

Την ίδια ώρα, υπάρχει πιθανότητα να τεθεί στο τραπέζι και μία νέα εισήγηση που ετοιμάζεται ανάμεσα σε Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Εργασίας και αφορά επίσης στην αγορά εργασίας. Ουσιαστικά, αφορά μία εισήγηση για νόμιμη μετανάστευση, δηλαδή καταγραφή των αναγκών σε κάθε τομέα, για να έρχονται μετανάστες με άδεια εργασίας για συγκεκριμένους τομείς, με στόχο να τους ακολουθεί και η αγορά εργασίας και να ενσωματώνονται, παρά να έρχονται παράνομα.

Κάτι που συνέβαινε και μέχρι σήμερα, αλλά με αυτό τον τρόπο θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι άδειες, ώστε να υπάρχει συντονισμός και να ανοίξουν νόμιμες οδοί μετανάστευσης ή να είναι καταρτισμένα κάποια άτομα, σε κάποιους τομείς.

Αυτό ήταν και ένα θέμα που είχε συζητήσει τις προηγούμενες εβδομάδες στη Γενεύη ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, μαζί με τους αρμόδιους του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, αφού ο ΔΟΜ έχει γραφεία στις τρίτες χώρες και μπορεί να γίνει μία προσπάθεια για να βρουν προσωπικό, για να μπορεί να έρθει να δουλέψει.

Ανησυχία για τις αφίξεις δια θαλάσσης

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εσωτερικών παρακολουθεί με προσοχή την πορεία των εισροών των μεταναστών από θαλάσσης, που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, σε αντίθεση με την πράσινη γραμμή, που έχουν μειωθεί κατά πολύ, δεδομένου και της επιτήρησης από ειδικούς αστυνομικούς.

Πάντως, μέσα σε ένα τριήμερο (σ.σ. 31/12-02/1) στην Κύπρο αφίχθηκαν 364 παράτυποι μετανάστες με επτά βάρκες. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι Αρχές εντόπισαν 28 παράτυπους μετανάστες που είχαν φτάσει στις ελεύθερες περιοχές από την Πράσινη Γραμμή. Αυτό ενισχύει τη θέση του Υπουργείου Εσωτερικών ότι πλέον η Νεκρή Ζώνη δεν είναι το πρώτο σημείο έλευσης παράτυπων μεταναστών στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτό που προκαλεί όμως περισσότερη ανησυχία στο Υπουργείο Εσωτερικών, είναι το γεγονός ότι λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στο Ισραήλ, οι Αρχές του Λιβάνου αδυνατούν να πραγματοποιούν ουσιαστικούς και επαρκείς ελέγχους, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να διαφεύγουν τα πλοιάρια. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών είχε αποστείλει επιστολή προς την Κυβέρνηση της χώρας για παροχή βοήθειας, εντούτοις δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση. Την ίδια ώρα, σημειώνεται πως η παροχή βοήθειας προς το Λίβανο πρέπει να γίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι δυνατό να το πραγματοποιήσει μόνη της.

Ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις για το Υφυπουργείο Μετανάστευσης

Σημειώνεται πως προς ολοκλήρωση οδεύουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής Εσωτερικών, όσον αφορά στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης, μία συζήτηση που είχαν ξεκινήσει από τον προηγούμενο Οκτώβριο. Η Επιτροπή Εσωτερικών, στην πρώτη συνεδρία του νέου χρόνου, έχει θέσει το θέμα στην ατζέντα του και τα μέλη της αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις, ώστε να καταλήξουν στο πότε θα οδηγηθεί το θέμα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Όσον αφορά στις αντιδράσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με τη συνταγματικότητα του νόμου για δημιουργία του Υφυπουργείου, η Επιτροπή είχε στείλει στο Υπουργείο Εσωτερικών σχετική επιστολή για ενημέρωση, το οποίο είχε αποταθεί στη Νομική Υπηρεσία, η οποία απάντησε πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα με τη συνταγματικότητα της σύστασης του Υφυπουργείου.

Δειτε Επισης

Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες