Επιδόματα, χορηγίες, εκφοβισμοί και διακρίσεις-Η ακτινογραφία των παραπόνων ενώπιον Λοττίδη

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), άλλα επιδόματα, χορηγίες, ανεργιακό επίδομα, συντάξεις, αλλά και επιδόματα για Άτομα με Αναπηρία, ήταν ψηλά στη λίστα των θεμάτων με τα οποία κλήθηκε να ασχοληθεί, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, κατά το 2022.

Άλλωστε, όπως αναφέρεται στην έκθεση που έχει επιδοθεί από την Επίτροπο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη πριν την αλλαγή του έτους, παραμένει μεγάλος ο αριθμός παραπόνων που αφορούν το επαρκές βιοτικό επίπεδο και την κοινωνική ασφάλιση των πολιτών. Παράπονα, τα οποία στρέφονται κατά της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επίσης, μεγάλο ποσοστό παραπόνων το 2022 αφορούσαν και στο καθεστώς εισόδου, παραμονής, εργοδότησης, δικαιωμάτων και πρόσβασης σε υπηρεσίες αλλοδαπών, κυρίως μεταναστών, αιτητών ασύλου και προσφύγων.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, ο συνολικός αριθμός των παραπόνων ήταν 5,816, εκ των οποίων τα 2,401 υποβλήθηκαν το 2022, ενώ τα υπόλοιπα 3,383 εκκρεμούσαν από τα προηγούμενα έτη. Επίσης, σε 32 από τις περιπτώσεις οι παραπονούμενοι επανήλθαν με το ίδιο παράπονο στην Επίτροπο.

Από το σύνολο των παραπόνων, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, ολοκληρώθηκε η εξέταση των 3,127, που αναλογούν σε μέσο όρο σε 260 υποθέσεις τον μήνα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις υπήρχε συμμόρφωση μετά από παρέμβαση της Επιτρόπου, χωρίς να χρειαστεί να υποβληθεί έκθεση από το γραφείο της.

Περισσότερα τα παράπονα για κοινωνικές παροχές

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το ποσοστό συμμόρφωσης στα παράπονα που ανέλαβε να διερευνήσει το γραφείο της Επιτρόπου, ήταν 86% , ενώ μόλις το 14% δεν συμμορφώθηκε. Όσον αφορά τις εκθέσεις και τις αυτεπάγγελτες έρευνες από την Επίτροπο κατά το 2022, το ποσοστό συμμόρφωσης ανήλθε περίπου στο 53%, το 22% δεν συμμορφώθηκε, ενώ αναμένεται συμμόρφωση για το 25% των περιπτώσεων. Την ίδια ώρα, η Επίτροπος Διοικήσεως προχώρησε σε ενημέρωση 716 παραπονουμένων που τα παράπονα που υπέβαλαν στο γραφείο της, δεν ενέπιπταν στις αρμοδιότητές της.

Όπως σημειώνεται στα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, το 16,4% των συνολικών περιπτώσεων αφορούσαν σε παράπονα για κοινωνικές παροχές και το 16% για την είσοδο, παραμονή και δικαιώματα των αλλοδαπών. Επίσης, το 14,2% αφορούσε στην κοινωνική ασφάλιση, το 10,8% στις υπαλληλικές σχέσεις, το 9,6% στην ανάπτυξη γης, το 7,5% σε φορολογικά ζητήματα και το 6,8% των παραπόνων στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα της Αστυνομίας.

Παράλληλα, το 5,6% αφορούσε στις σχέσεις του κράτους με τον πολίτη , το 3,6% των παραπόνων είχαν να κάνουν με το περιβάλλον, το 2,8% με τα θέματα υγείας, το 1,9% σε θέματα εκπαίδευσης, το 1,6% σε θέματα Κτηματολογίου και το 1% για θέματα Φυλακών. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται τα παράπονα που είχαν να κάνουν με τις οδικές μεταφορές, την τουρκοκυπριακή ιδιοκτησία, σε θέματα ζώων, προσφορές και την στρατιωτική θητεία.

Μεγάλος αριθμός παραπόνων για το βιοτικό επίπεδο Ατόμων με Αναπηρία

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, μεγάλος παρέμεινε και κατά το 2022, ο αριθμός παραπόνων που έχουν ως αντικείμενο το επαρκές βιοτικό επίπεδο που σχετίζεται με τα επιδόματα που λαμβάνουν τα ΑμεΑ.

Συγκεκριμένα το 64% του συνόλου των παραπόνων που έφτασαν στην Επίτροπο το 2022, αφορούσαν στο επαρκές βιοτικό επίπεδο. Επίσης το 18% αφορούσε σε ζητήματα εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία, το 11% τον ορισμό ή την αξιολόγηση της αναπηρίας τους, το 10% αφορούσε σε ζητήματα υγείας και στη φυσική αποκατάσταση των ατόμων αυτών, ενώ το 9% την εργασία και επαγγελματική τους κατάρτιση. Παράλληλα, το 7% αφορούσε την ανεξάρτητη διαβίωση και ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία, το 6% την προσβασιμότητα των κτιρίων, το 1% στην ισότητα και μη διάκριση, την καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων, το 1% στη διαβούλευση και συμμετοχή της ΚΥΣΟΑ και Οργανώσεων και 1% στη συμμετοχή Ατόμων με Αναπηρία στον πολιτικό δημόσιο και πολιτιστικό βίο.

Εκφοβισμός, διακρίσεις και παρενόχληση

Όσον αφορά τις καταγγελίες που δέχτηκε η Επίτροπος για ζητήματα ισότητας και διακρίσεων στην κοινωνία μας, από το σύνολό των παραπόνων, το 28% αφορούσε περιπτώσεις εκφοβισμού, το 27% σε διάκριση λόγω αναπηρίας προσώπων, το 19% σε διάκριση λόγω του φύλου, το 12% σε διάκριση λόγω της εθνικής καταγωγής προσώπων, το 7% σε διάκριση λόγω της θρησκείας και των πεποιθήσεών τους, το 7% σε διάκριση λόγω της ηλικίας. Επίσης, 4% των καταγγελιών είχαν να κάνουν με ζητήματα διακρίσεων, 4% αφορούσαν σε σεξουαλική παρενόχληση, 4% σε παρενόχληση, 3% σε διάκριση λόγω εθνοτικής καταγωγής, το 2% σε διάκριση λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, το 2% σε διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και 2% σε διάκριση λόγω της γλώσσας.

Στα στατιστικά αποτελέσματα καταγράφεται επίσης πως, η πόλη με τα περισσότερα παράπονα που έφτασαν στο γραφείο της κας Λοττίδη είναι η Λευκωσία, ενώ την ίδια ώρα μεγάλος αριθμός παραπόνων υποβλήθηκαν μέσω του διαδικτύου. Συγκεκριμένα, το 31% των παράπονων υποβλήθηκαν από άτομα, εταιρείες ή οργανωμένα σύνολα από τη Λευκωσία, το 20% από τη Λεμεσό, το 11% από τη Λάρνακα, το 8% από την Πάφο και το 3% από την Αμμόχωστο, ενώ 1% παραπόνων υποβλήθηκαν από το εξωτερικό.

Ως αξιοσημείωτη στην έκθεση καταγράφεται η αύξηση παραπόνων που υποβλήθηκαν μέσω του διαδικτύου, που αποτελούν το 26% του συνόλου των καταγγελιών.

Δειτε Επισης

Ενίσχυση για αντιμετώπιση προβλημάτων αρδευτικών τμημάτων ενέκρινε το Υπουργικό
Έγκριση από Υπουργικό χορηγίας για δύο σχολικά μουσεία εντός ιστορικών σχολείων
Η Τζόζη Χριστοδούλου αρμόδια παρακολούθησης των διατάξεων για καταπολέμηση του σεξισμού
Ικανοποίηση Επιτροπής Προσφύγων για αναθεώρηση κριτηρίων στα στεγαστικά σχέδια της μέριμνας
Διεύρυνση πρόσβασης φοιτητών και προσέλκυση επαγγελματιών από εξωτερικό αποφάσισε το Υπουργικό
«Καμία αποκοπή, το μέλλον μας δεν διαπραγματεύεται»-Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την χορηγία (pics)
Απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί υποστελέχωσης της μονάδας αιμοκάθαρσης στην Πάφο ο ΟΚΥπΥ
Στα σκαριά νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα-Επισκέφτηκε το Μακάρειο ο Δαμιανός
Αναθεώρηση σχεδίου start-up visa ενέκρινε το Υπουργικό
Με βάση τα νέα κριτήρια εξετάζονται οι εκκρεμούσες αιτήσεις στην Υπηρεσία Μέριμνας