Στους 110 οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιαπωνία-«Προσευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών όσων απεβίωσαν»

Διασώστες και κάτοικοι έψαχναν στα ερείπια το Σάββατο, καθώς στράφηκαν στην ανεύρεση πτωμάτων και τον καθαρισμό αντί για την εύρεση επιζώντων, πέντε ημέρες μετά τον τεράστιο σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιαπωνία σκοτώνοντας τουλάχιστον 110 ανθρώπους.

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό 7,5 βαθμών την Πρωτοχρονιά στην περιοχή Ισικάβα του νησιού Χονσού της Ιαπωνίας ήταν βέβαιο ότι θα αυξηθεί, με 210 άτομα να αγνοούνται ακόμη, δήλωσαν οι αρχές.

Το έργο χιλιάδων εργαζομένων διάσωσης έχει παρεμποδιστεί από την κακοκαιρία - αφού έχει προβλεφθεί χιόνι για την Κυριακή - και οι δρόμοι διαλύθηκαν από ρωγμές και μπλοκαρίστηκαν από περίπου 1.000 κατολισθήσεις.

Δύο ηλικιωμένες γυναίκες ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια των σπιτιών τους την Πέμπτη στη χτυπημένη πόλη Ουατζίμα στη χερσόνησο Νότο.

Στο Σούζου, όπου δεκάδες σπίτια έχουν ερειπωθεί, ένας σκύλος γάβγισε, ενώ μια ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου κινηματογράφησε την επιχείρηση καθαρισμού την Παρασκευή, το σήμα μιας ζοφερής ανακάλυψης.

Σπίτια που περιέχουν τυχόν νεκρούς που ανακαλύφθηκαν σημαδεύονται και αφήνονται μόνα τους μέχρι να έρθει ένας ιατροδικαστής με συγγενείς για να αναγνωρίσει τη σορό.

Στο λιμάνι της πόλης, ψαρόβαρκες βυθίστηκαν ή ανυψώθηκαν σαν παιχνίδια στην ακτή από τα κύματα τσουνάμι που παρέσυραν επίσης ένα άτομο.

Η παράκτια κοινότητα Σιρομάρου, η οποία επλήγη από τσουνάμι ύψους πολλών μέτρων την 1η Ιανουαρίου, ήταν ένα χάος από ξύλινα, μεταλλικά και πλαστικά συντρίμμια.

Προσευχή για τις ψυχές των νεκρών

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν το Σάββατο ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 110 ανθρώπων, ενώ 210 αγνοούνται.

«Προσευχόμαστε ειλικρινά για την ανάπαυση των ψυχών όσων απεβίωσαν», είπε ο Πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα στο X (πρώην Twitter).

Σε μια συνάντηση έκτακτης ανάγκης είπε στους Υπουργούς «επειγόντως και γρήγορα» να επισκευάσουν τους δρόμους για να βοηθήσουν εκατοντάδες ανθρώπους σε αποκομμένες περιοχές.

Παρά τις ψυχρές σχέσεις με την Ιαπωνία, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έστειλε ένα μήνυμα «βαθιάς συμπάθειας και συλλυπητηρίων», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ακολουθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και άλλες χώρες.

Περίπου 23.800 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή Ισικάβα και περισσότερα από 66.400 χωρίς τρεχούμενο νερό. Οι διακοπές ρεύματος και νερού έχουν επίσης επηρεάσει νοσοκομεία και εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι βρίσκονταν σε 357 κυβερνητικά καταφύγια.

Η Ιαπωνία βιώνει εκατοντάδες σεισμούς κάθε χρόνο και οι περισσότεροι δεν προκαλούν ζημιές, με αυστηρούς οικοδομικούς κώδικες σε ισχύ για περισσότερες από τέσσερεις δεκαετίες. Ωστόσο, πολλά κτήρια είναι παλαιότερα.

Η χώρα στοιχειώνεται από τον ισχυρό σεισμό του 2011 που προκάλεσε τσουνάμι, το οποίο άφησε περίπου 18.500 νεκρούς ή αγνοούμενους και προκάλεσε πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι στοχοθέτησε το βόρειο Ισραήλ με drones και κατευθυνόμενους πυραύλους
Η εκπληκτική πόλη της Τοσκάνης που ούτε οι Ιταλοί δεν γνωρίζουν
Τραγωδία στην Αλάσκα-Ένας ορειβάτης νεκρός και ένας τραυματίας
Σε προσαγωγές 100 φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών προχώρησε η αστυνομία στη Βοστώνη
Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράκ στηρίζει τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ
Αλλάζουν τα δεδομένα Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ -«Ο Πούτιν ίσως δεν διέταξε τη δολοφονία Ναβάλνι»
Οι ημέρες φρίκης για γυναίκα όμηρο της Χαμάς-«Δεν μίλησαν, απλώς με άρπαξαν»
ΒΙΝΤΕΟ: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Ιαπωνία
Νέα έκκληση Ζελένσκι μετά από ρωσικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ενέργειας
Κάλεσμα από τον Πρόεδρο της ΔΟΕ-«Θέλω όλο τον κόσμο στο Παρίσι»