Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζα-«Πλέον είναι ακατάλληλη για να ζει κανείς»

Θέατρο νέων ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων σήμερα, η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε «τόπο θανάτου και απελπισίας», απλούστατα «ακατάλληλο για να ζει κανείς», προειδοποιεί ο ΟΗΕ, έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, που απειλεί να βάλει φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μεταδίδουν ότι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έγιναν νωρίς σήμερα στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου κατέφυγαν τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι για να σωθούν από τις εχθροπραξίες.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται επίσης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στα τέλη Οκτωβρίου.

Η Λωρίδα της Γάζας «απλούστατα έχει γίνει ακατάλληλη για να κατοικεί κανείς» και οι κάτοικοί της είναι «καθημερινά αντιμέτωποι με απειλές για την ίδια την ύπαρξή τους, καθώς ο κόσμος απλά κοιτάει», συνόψισε χθες ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο συντονιστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Σύμφωνα με τη UNICEF, ο υποσιτισμός και οι ασθένειες έχουν δημιουργήσει πλέον «κύκλο θανάτου» που «απειλεί πάνω από 1,1 εκατ. παιδιά» στον θύλακο, πάμφτωχο ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, υπό αυστηρό ισραηλινό αποκλεισμό για πάνω από μια δεκαπενταετία.

Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς —που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση, όπως και η ΕΕ και οι ΗΠΑ— μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν κάπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις των αρχών. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση από καταβολής εβραϊκού κράτους το 1948.

Μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων πήραν επίσης εκείνη την ημέρα ομήρους κάπου 250 ανθρώπους, 100 και πλέον εκ των οποίων αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη Νοεμβρίου.

Έκτοτε, στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22.600 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή. Με άλλα λόγια, περί το 1% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θυλάκου.

Το Ισραήλ όμως διαμηνύει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν ως την «επιστροφή» των ομήρων και την «εξάλειψη» των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς, που παραμένουν «μεγάλες», όπως το βλέπει ο βασικός σύμμαχός του, η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στη Συρία και στο Ιράκ, οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί αλματωδώς, ενώ στην Υεμένη οι αντάρτες Χούθι, επίσης σύμμαχοι του Ιράν, έχουν πολλαπλασιάσει τα πλήγματα με drones και πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, σε ένδειξη «υποστήριξης» στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ αναμένεται να έχει συνομιλίες το Σαββατοκύριακο στον Λίβανο, ενώ ο Aμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στην Τουρκία, στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μεταβή επίσης σε αραβικά κράτη και στους Aγίους Tόπους, με την ελπίδα να αποτρέψει ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: AΠΕ

Δειτε Επισης

Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο