Κλείνει εκκρεμότητες και γεμίζει το κάδρο των υποψηφίων που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ

Τις τελευταίες του εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται ότι θα κλείσει το ΑΚΕΛ εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Μιλώντας λίγο πριν από την εκπνοή του χρόνου, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, είχε θέσει ως χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν τα ψηφοδέλτια το πρώτο εικοσαήμερο του Γενάρη, ώστε να απομείνει ικανοποιητικός χρόνος για να μπορεί το κόμμα και οι υποψήφιοί του να απευθυνθούν στην κοινωνία. Αυτό αφορά και τις Ευρωεκλογές, για τις οποίες η συζήτηση βρίσκεται σε επίπεδο ηγεσίας αυτή τη στιγμή.

Στην ουσία, πέραν της λήψης απόφασης για τους καταλληλότερους υποψηφίους για τις Ευρωεκλογές, στο ΑΚΕΛ δεν απομένουν πάρα πολλές εκκρεμότητες. Τα ψηφοδέλτια για τα Δημοτικά Συμβούλια και τις Σχολικές Εφορίες μέρα με τη μέρα ανακοινώνονται και έχουν αποφασιστεί και οι περισσότεροι υποψήφιοι για τα υψηλόβαθμα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, κάποιες από τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και για τις οποίες το κόμμα της Αριστεράς βρίσκεται σε συζητήσεις, αφορούν σημαντικούς Δήμους.

Φαίνεται πως το ΑΚΕΛ έχει καταλήξει στο πρόσωπο του Χαράλαμπου Προύντζου σε ό,τι αφορά τη Δημαρχία της Λευκωσίας, ωστόσο η συνεργασία των δύο πλευρών δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ενώ ούτε ο κ. Προύντζος έχει προχωρήσει στην εξαγγελία της υποψηφιότητάς του. Δεδομένου ότι δεν προέρχεται από τις τάξεις του ΑΚΕΛ, θεωρείται βέβαιο ότι η υποψηφιότητά του θα είναι ανεξάρτητη και θα υποστηριχθεί από το κόμμα εκ των υστέρων, έτσι ώστε να μπορεί να προσελκύσει και ψηφοφόρους από άλλους χώρους. Άλλωστε, εκκρεμούν ακόμη οι αποφάσεις τεσσάρων κομμάτων και υπάρχει περιθώριο περαιτέρω συζητήσεων για συνεργασίες, ενώ φαίνεται πως ο γνωστός δικηγόρος θα επιδιώξει να απευθυνθεί στο ευρύτερο κοινό, ως μια επιλογή που προέρχεται από την κοινωνία και όχι από το πολιτικό σύστημα.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο κόμμα της Αριστεράς είναι πως η υποψηφιότητα Προύντζου έχει πολύ καλές προοπτικές, ενώ δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα μεταξύ τους. Έχει προηγηθεί συνεργασία των δύο πλευρών στο επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη, του οποίου ήταν από τα κορυφαία στελέχη, και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ευρεία σύμπτωση απόψεων. Το κόμμα, μετά από αρκετό καιρό αναζήτησης, συζητήσεων με τα κόμματα του Κέντρου και ασκήσεις επί χάρτου, φαίνεται να καταλήγει πως ο κ. Προύντζος πληροί τα ποιοτικά κριτήρια που έχει θέσει, ενώ εξυπηρετεί και τον στόχο των ανοιγμάτων προς την ευρύτερη κοινωνία, καθώς προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Οι πιο αστικές καταβολές του, σε αντίθεση με αμιγώς ΑΚΕΛικές επιλογές, θεωρούνται σαφώς βοηθητικές στον Δήμο που ίσως να έχει την πιο αστική σύνθεση παγκύπρια.

Στο άλλο μέτωπο της Λευκωσίας, αυτό του Δήμου Στροβόλου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το ΑΚΕΛ αναμένεται να συνεργαστεί με το ΔΗΚΟ, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Σταύρου Σταυρινίδη. Ούτε εκεί υπάρχει κλειδωμένη συμφωνία, δεδομένου ότι με το μεγάλο κόμμα του Κέντρου υπάρχουν συζητήσεις και για άλλους Δήμους που βρίσκονται στις εκκρεμότητες, αλλά δεν υπάρχουν ούτε και οποιαδήποτε προσκόμματα και αναμένεται το ζήτημα να κλείσει τις επόμενες ημέρες. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας, το ΑΚΕΛ αναμένεται να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Ασσιώτη, ο οποίος, όπως και ο Χαράλαμπος Προύντζος, συμμετείχε στο επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ανοιχτά ζητήματα υπάρχουν και στην Πάφο, όπου το κόμμα της Αριστεράς βρίσκεται σε διαβούλευση με την ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ, που παραδοσιακά έχουν πολύ καλές επιδόσεις στην επαρχία και εμπίπτει στο ευρύτερο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται για τους εναπομείναντες Δήμους. Αναμένεται ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί για τη Δημαρχία θα είναι κεντρώο. Αναφορικά με τον περιφερειάρχη, φαίνεται πως το κόμμα της Αριστεράς συζητά τόσο την επιλογή του Χρίστου Πατσαλίδη όσο και την επιλογή του Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη.

Η άλλη σημαντική εκκρεμότητα αφορά την ελεύθερη Αμμόχωστο. Στους Δήμους της υπάρχει μια ευρεία συνεργασία ανάμεσα στον ΔΗΣΥ και στην ΔΗΠΑ, ωστόσο τα πράγματα είναι ρευστά σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του ΑΚΕΛ αλλά και άλλων κομμάτων. Αναμένεται πως σε κάποιο από τα υψηλόβαθμα αξιώματα θα αξιοποιηθεί ο νυν δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, που θεωρείται πολύ αγαπητός από τους ψηφοφόρους του κόμματος στην περιοχή, ωστόσο η νέα σύνθεση του Δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας έχει αλλάξει τις δυναμικές, γέρνοντας εκλογικά την πλάστιγγα υπέρ του ΔΗΣΥ, γεγονός που ίσως τον καθιστά πιο κατάλληλο υποψήφιο για τον Επαρχιακό Οργανισμό. Τα αντάρτικα που αναμένονται όμως από δυσαρεστημένους Συναγερμικούς ενδέχεται να αλλάξουν τις ισορροπίες και να λειτουργήσουν υπέρ άλλων υποψηφίων.

Στους περισσότερους από τους υπόλοιπους Δήμους, είτε έχουν ληφθεί αποφάσεις και έχουν ανακοινωθεί, είτε έχουν ληφθεί αλλά για διάφορους λόγους ακόμη δεν έχει προχωρήσει με ανακοινώσεις στήριξης το κόμμα, είτε εκκρεμούν κάποιες λεπτομέρειες που σχετίζονται με τις συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Σε γενικές γραμμές, τα πράγματα έχουν προχωρήσει αρκετά, με αποτέλεσμα το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί να θεωρείται αρκετά ρεαλιστικό για το κόμμα της Αριστεράς.

Δειτε Επισης

Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού
Η Ολγκίν δεν κατάλαβε το Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής
Να παραιτηθεί αν δεν έχει βούληση για λύση ο Τατάρ, ζητά ο Ερχιουρμάν
Διαχείριση μετανάστευσης εκτός ΕΕ ζητούν 15 κράτη μέλη, μεταξύ τους η Κύπρος