Αυξήθηκαν οι επιθέσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ το 2023-«Και να καταγγείλουμε ρητορική μίσους δεν γίνεται τίποτε»
Φοινιώ Σάββα 06:00 - 06 Ιανουαρίου 2024
Ως τη χειρότερη χρονιά, όσον αφορά στα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, χαρακτηρίζεται το 2023, καθώς μέσα σε λίγους μήνες υπήρχαν αρκετές επιθέσεις κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, καθώς και της οργάνωσης που εκπροσωπεί τα δικαιώματά τους. Η ACCEPT αποδίδει την ανησυχητική αύξηση της οφοβίας στο γεγονός ότι υπάρχει ανεξέλεγκτος ρατσιστικός λόγος, ακόμη και στη Βουλή, με τους υπεύθυνους να μην έχουν καμία συνέπεια, καθώς όπως καταγγέλλεται, οι διωκτικές αρχές δεν πράττουν τα δέοντα.
Παρά το γεγονός ότι το ημερολόγιο δείχνει 2024, κάτι που σημαίνει ότι η κοινωνία έπρεπε να προοδεύει και σε διάφορους τομείς γίνεται αυτό, όσον αφορά στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τα άτομα που ανήκουν σε αυτή, η κοινωνία κάνει βήματα πίσω. Η χρονιά που φεύγει έκρυβε αρκετά δυσάρεστα δώρα για την ACCEPT, καθώς και τα άτομα που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, καθώς άνθησε η ομοφοβία και η τρανσφοβία, ειδικά μετά και την ψήφιση του νόμου για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, αφού αρκετοί βρήκαν πάτημα για να εκφράσουν τις απόψεις τους, με χαρακτηρισμούς και γλώσσα που δεν ήταν κατάλληλοι.
«Αυτό το βλέπουμε μετά την πανδημία του κορωνοϊού και ειδικά την τελευταία χρονιά, το 2023. Βλέπουμε ότι οι ψευδείς ειδήσεις έχουν αυξηθεί. Βλέπουμε κάτι πιασάρικα θέματα περί 72 φύλων ή για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ότι θα διδαχθούν τα παιδιά για την ομοφυλοφιλία, που έχουν αγγίξει τον μέσο Κύπριο που ακόμη και να μην ασχολείτο με αυτά τα θέματα, έχει επηρεαστεί και έχει γίνει ομοφοβικός. Οι ψευδείς ειδήσεις ενώ είναι ψευδείς ειδήσεις, στην Κύπρο δεν διώκονται. Κατάφεραν να τραβήξουν κοντά τους τον μέσο Κύπριο, χρησιμοποιώντας τα μωρά, δηλαδή έχουμε στόχο να παρασύρουμε μωρά στην τρανς ιδεολογία. Πλέον έχουμε πιο δύσκολο έργο να αλλάξουμε την άποψη που υπάρχει στην κοινωνία», εξήγησε στον REPORTER μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης.
Στο μεταξύ, το πρόβλημα με την αύξηση της ομοφοβίας, καθώς και της τρανσφοβίας δεν αφορά μόνο στην Κύπρο, αλλά όλο τον πλανήτη και σε αυτό έχει συμβάλει το γεγονός ότι ακροδεξιές και ρατσιστικές φωνές εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ολοένα και δυναμώνουν, κάτι που ξεκινά πρώτα από πολιτικούς και στη συνέχεια κατεβαίνει προς την κοινωνία. Πάντως, όσον αφορά στην Κύπρο, η ACCEPT καταγγέλλει ότι οι διωκτικές αρχές δεν προβαίνουν στις κατάλληλες ενέργειες, όταν γίνεται μία καταγγελία για ρητορική μίσους, με αποτέλεσμα κάποιες περιπτώσεις να μην καταγγέλλονται.
«Προσέξαμε πως ακόμη και αν καταγγείλουμε ρητορική μίσους, ακόμη και ακραία περιστατικά, που είναι σε δημόσια σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή email που λαμβάνουμε, δεν γίνεται τίποτε. Πρέπει να είναι σε βίντεο για να προχωρήσει η αρμόδια υπηρεσία της Αστυνομίας για να κάνει κάτι. Αν είναι γραπτώς δεν κάνει απολύτως τίποτα, έστω κι αν είναι δημόσιο. Κάποιοι πολιτικοί έχουν ξεφύγει εντελώς, με καθημερινές αναρτήσεις τους, πολιτικές ομάδες το ίδιο. Βέβαια είναι προσεκτικοί στο λόγο τους, όμως είμαστε συνεχώς στόχος. Οι ΛΟΑΤΚΙ και οι μετανάστες είναι συνεχείς στόχοι και αυτό επειδή θεωρούν ότι τραβούν ψήφους».
Σημειώνεται πως το 2023 έχουν παρατηρηθεί και αυξημένα περιστατικά επιθέσεων κατά των ατόμων που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ανάμεσα σε αυτά και η επίθεση στο ΤΕΠΑΚ, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ACCEPT και για την οποία είχαν γίνει αρκετές πολύκροτες δηλώσεις από πλευράς Αστυνομίας, για εντοπισμό των δραστών, ωστόσο η υπόθεση μπήκε στο συρτάρι λίγους μήνες μετά, με τις έρευνες να οδηγούνται σε αδιέξοδο.
«Το 2023 υπήρχε αύξηση της ακροδεξίας και αυτό σημαίνει ότι υπήρξε αύξηση της ομοφοβίας. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς είχαμε εγκλήματα μίσους ακόμη και κατά της οργάνωσης, είχαμε επιθέσεις, μία στο πάρκο της Λευκωσίας, στο πλαίσιο του pride, είχαμε τις επιθέσεις δύο φορές στο ΤΕΠΑΚ, για πρώτη χρονιά είχαμε συνεχώς μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σχόλια και email. Έχει ξεφύγει η κατάσταση. Έχουμε και περιπτώσεις, κυρίως σε τρανς άτομα, που υπήρχαν επιθέσεις στα σπίτια τους», σημειώνει ο εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου της ACCEPT.
Ένα άλλο γεγονός που έχει προκαλέσει ενόχληση στην ACCEPT είναι ότι δεν υπάρχει πλέον σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, που να ασχολείται με τα θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, όπως συνέβαινε κατά την προηγούμενη Κυβέρνηση.
«Πριν ήταν ο κ. Γαβριηλίδης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν το θεωρούμε τυχαίο. Βάσει των προεκλογικών εξαγγελιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και των απαντήσεων στο ερωτηματολόγιο της ACCEPT, που απαντήθηκε όμως είχαμε μία τρανσφοβία στις απαντήσεις, δεν θεωρούμε τυχαίο ότι δεν υπάρχει σύμβουλος ή κάποιος Επίτροπος για τα θέματα ΛΟΑΤΚΙ».
Υπενθυμίζεται πως κατά το 2023 είχε ψηφιστεί σε νόμο η πρόταση νόμου για ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής. Μία πρόταση που είχε προκαλέσει αρκετές συζητήσεις, αφού ακούστηκαν αρκετές και διαφορετικές απόψεις, που είχαν επιφέρει συγκρούσεις. Η τελευταία φορά που ψηφίστηκε νόμος για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ήταν το 2015, όταν είχε περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση για τα σύμφωνα συμβίωσης.
«Εννέα χρόνια να ψηφιστεί απλά ένας νόμος είναι πολύ λίγο και για να ψηφιστεί αυτός ο απλός νόμος και λογικός για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ. Υπήρχαν αρκετές φωνές εναντίον και εκτός και εντός της Βουλής, από την ακροδεξιά και ανεξάρτητων βουλευτών. Αν έγινε κάτι τόσο απλό έγινε όλη αυτή η διαδικασία, φαντάζομαι τι θα γίνει για τον επόμενο στόχο της οργάνωσης που είναι ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία. Θα είναι πολύ δύσκολο».