Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ-«Έτοιμοι για επέκταση επιχειρήσεων κατά της Χεζμπολάχ»

Ο ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του στην μεθόριο με τον Λίβανο βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, επισημαίνοντας ότι «ο χρόνος τελειώνει» για επέκταση των επιχειρήσεων κατά της οργάνωσης Χεζμπολάχ. Παράλληλα τόνισε ότι συζήτησε με τον ειδικό Αμερικανό απεσταλμένο, Άμος Χόχσταϊν, που επισκέφθηκε το Ισραήλ χθες, για το ενδεχόμενο πολιτικής διευθέτησης των εδαφικών διαφορών με τον Λίβανο, επισημαίνοντας ότι θα συζητήσει το ζήτημα και με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, που αναμένεται στο Ισραήλ την ερχόμενη Τρίτη.

«Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε περαιτέρω την δραστηριότητά μας στην μεθόριο με τον Λίβανο για όσο χρόνο χρειαστεί, προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες της χώρας να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ με ασφάλεια», δήλωσε ο Γκάλαντ σε βίντεο που δημοσιοποίησε απόψε το Γραφείο Τύπου του ισραηλινού στρατού. «Για το ζήτημα της ασφαλούς επιστροφής των ισραηλινών πολιτών στις εστίες τους υπάρχουν δύο δυνατότητες. Η μία είναι η πολιτική διευθέτηση των εδαφικών διαφορών με τον Λίβανο, και για αυτήν την δυνατότητα εργαζόμαστε με κάθε τρόπο», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αυτό ήταν το αντικείμενο της επαφής που είχε με τον Άμος Χόχσταϊν αλλά και της επαφής που θα έχει με τον Άντονι Μπλόνκεν.

Παράλληλα, ο Γκάλαντ δήλωσε ότι κατά την διάρκεια της σύσκεψης που είχε σήμερα με τη στρατιωτική διοίκηση του βορείου Ισραήλ, έγινε επεξεργασία των σχεδίων δράσης που έχουν ήδη εγκριθεί από το κεντρικό επιτελείο. «Ωστόσο, θέλω να είμαι σαφής: Εμείς προτιμούμε την πολιτική διευθέτηση της διαφοράς κατόπιν κοινής συμφωνίας», κατέληξε.

Οι αποψινές δηλώσεις Γκάλαντ πραγματοποιήθηκαν ύστερα από μία ημέρα εξαιρετικής έντασης στην συνεχιζόμενη στρατιωτική αναμέτρηση με την Χεζμπολάχ που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρεις μήνες. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκτοξεύθηκαν συνολικά 15 ρουκέτες από τον Νότιο Λίβανο, εκ των οποίων 4 αναχαιτίσθηκαν και 6 κατέπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές επί λιβανικού εδάφους. Οι υπόλοιπες κατέπεσαν στην ισραηλινή επικράτεια, μερικές από τις οποίες έπληξαν κτήρια στην μεθοριακή πόλη Μετούλα του βορείου Ισραήλ καθώς και σε άλλους οικισμούς, τα ονόματα των οποίων δεν ανακοινώθηκαν.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλλα, στην καθιερωμένη του ομιλία της Παρασκευής επανήλθε στην προχθεσινή δολοφονία του υπαρχηγού του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, Σάλεχ Αλ-Αρούρι, στην Βηρυτό, λέγοντας ότι «αυτή η ισραηλινή επίθεση δεν θα παραμείνει αναπάντητη». «Η απόφαση της οργάνωσης να αντιδράσει έχει ήδη ληφθεί και όλα πλέον θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις επί του εδάφους και από τον Αλλάχ», πρόσθεσε. Απευθυνόμενος, μάλιστα, στους ισραηλινούς πολίτες, είπε ότι «εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, οφείλουν να ασκήσουν πιέσεις στην Κυβέρνηση της χώρας τους να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
«Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ βάζει η Τουρκία μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία στη Βραζιλία-Έφτασαν τους 29 και άλλοι 60 αγνοούνται
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
«Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ για 40 μέρες εξετάζει η Χαμάς
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο