Ανακοινώθηκε κι επίσημα ο διορισμός της Κουεγιάρ-Χαιρετίζει και εκφράζει βούληση ο Πρόεδρος

Στον διορισμό της Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ, ως προσωπικής απεσταλμένης του για την Κύπρο, προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο διορισμός της Κολομβιανής διπλωμάτιδας, ανακοινώθηκε επίσημα από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, στόχος της κας Χολγκίν θα είναι να αναζητήσει κοινό έδαφος για τη μελλοντική πορεία του Κυπριακού.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, «ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε σήμερα τον διορισμό της κ. Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ από την Κολομβία ως προσωπικής απεσταλμένης του στην Κύπρο. Ο ΓΓ ζήτησε από την κ. Χολγκίν να αναλάβει ρόλο καλών υπηρεσιών εκ μέρους του, για να αναζητήσει κοινό έδαφος για τα επόμενα βήματα και να τον συμβουλεύσει για το Κυπριακό».

«Η κ. Χολγκίν διαθέτει εκτεταμένη διπλωματική εμπειρία στο υψηλότατο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου ως ΥΠΕΞ της Κολομβίας (2010-2018). Συμμετείχε επίσης στις ειρηνευτικές διαδικασίες στην Αβάνα της Κούβας (2017-2018). Προηγουμένως υπήρξε διπλωμάτης καριέρας, περιλαμβανομένης της θέσης του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κολομβίας στα ΗΕ, πρέσβειρας στη Βενεζουέλα και Αναπληρώτριας ΥΠΕΞ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η κ. Χολγκίν έχει πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες από το Universidad de Los Andes της Μπογκοτά. Σπούδασε επίσης στο Cenrew d'Etudes Diplomatiques et Strategiques και στο πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne στο Παρίσι. Πέραν από Ισπανικά, μιλά επίσης Αγγλικά και Γαλλικά.

Χαιρετίζει ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης χαιρετίζει με ικανοποίηση την απόφαση του ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες να διορίσει την κα Μαρία Άντζελα Χολγκίν Κουεγιάρ, πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας, ως προσωπική απεσταλμένη του για το Κυπριακό.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Προεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του έθεσε στόχο την επανενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα και ειδικά των ΗΕ, για τη διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που έμειναν το 2017 στο Κραν Μοντανά.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παραμένει προσηλωμένος στο να συνεχίσει να εργάζεται με ξεκάθαρη πολιτική βούληση, τόσο για την επανέναρξη των συνομιλιών επί της συμφωνημένης βάσης όσο και για κατάληξη των συνομιλιών με την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, και των αρχών και αξιών της ΕΕ, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με όρους και προαπαιτούμενα υποδέχεται στην Κύπρο τη απεσταλμένη ο Τατάρ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ θα δεχτεί την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως και θα πραγματοποιήσει τις διαβουλεύσεις του με αυτή την κατανόηση, αναφέρεται σε ανακοίνωση της «προεδρίας» του ψευδοκράτους, με αφορμή την ανακοίνωση του διορισμού της Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ.

Όπως αναφέρεται, ο Ερσίν Τατάρ είχε αποδεχθεί την πρόταση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Προσωπικό Απεσταλμένο στις 10 Δεκεμβρίου, υπό τον όρο ότι θα διοριζόταν για περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες και ότι το μοναδικό καθήκον της θα ήταν να διερευνήσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο μερών προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα και επίσημη διαδικασία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η νέα και επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης μπορεί να ξεκινήσει μόνο «με την επιβεβαίωση των εγγενών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς».

Αννίτα Δημητρίου: Θετικό βήμα, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα

Ο διορισμός της κ. Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ, από τον Γενικό Γραμματέα, ως προσωπικής του απεσταλμένης στο κυπριακό, αποτελεί αναμφίβολα θετικό βήμα, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί, με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, αναφέρει η Πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.

Σε γραπτή της δήλωση η κα Δημητρίου σημειώνει πως «συλλογικά και με συντονισμό κινήσεων, να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην αναζήτηση κοινού εδάφους, για την επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα».

Χαιρετίζει το διορισμό απεσταλμένης ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ

Το διορισμό της Μαρίας Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ ως προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, χαιρετίζει ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν.

Σε τοποθέτησή του μετά την επίσημη ανακοίνωση του Αντόνιο Γκουτέρες, ο κ. Καρογιάν εκφράζει την ελπίδα ότι η εμπλοκή της πρώην ΥΠΕΞ της Κολομβίας «θα συμβάλει ουσιαστικά στην άρση του παρατεταμένου αδιεξόδου στο Κυπριακό».

«Ο διορισμός Απεσταλμένου για το Κυπριακό αποτελεί θετική εξέλιξη την οποία και χαιρετίζω με ικανοποίηση. Ευελπιστούμε ότι η εμπλοκή και διαμεσολάβηση της κας. Χολγκίν, εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια άρσης του παρατεταμένου αδιεξόδου. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο της, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες επιστροφής σε συνομιλίες για συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος», αναφέρει στην τοποθέτησή του ο κ. Καρογιάν, σύμφωνα με ανακοίνωσή του κόμματος

Δειτε Επισης

Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις