Μια εικόνα χίλιες λέξεις...

Ιστοσελίδα της Κυπριακής Αστυνομίας

https://www.police.gov.cy/police/police.nsf/index_gr/index_gr?opendocument

Κάτω από τον τίτλο Αστυνομία – Ηγεσία υπάρχει το Βιογραφικό σημείωμα Βοηθού Αρχηγού Διοίκησης και αναγράφεται το όνομα του κ. Χριστόφορου Μαυρομμάτη. Δεν υπάρχει βιογραφικό για κανένα άλλο Β/Αρχηγό.

Σύμφωνα με το αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας, οργανόγραμμα ημερομηνίας 2/1/2024 υπάρχουν οι ακόλουθες θέσεις

  1. ΒΟΗΘΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ (ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)
  2. ΒΟΗΘΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΥΝΟΡΩΝ)
  3. ΒΟΗΘΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ (ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ)
  4. ΒΟΗΘΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ (ΠΡΟΛΗΨΗΣ & ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ)

Στο σημείο αποστολή/όραμα καταγράφονται τα ακόλουθα :

  • Ακεραιότητα - Θα διοικούμε δια του παραδείγματος
  • Επαγγελματισμό - Θα ενεργούμε με βάση τον κώδικα αστυνομικής δεοντολογίας , τα εθνικά πρότυπα επιβολής του νόμου και τις προσδοκίες της κοινωνίας.
  • Αξιοκρατία - Ως Αστυνομία πρέπει να επιδεικνύουμε αμεροληψία σε όλες τις σχέσεις με τους συναδέλφους, συνεργάτες και το κοινό.

Στο σημείο ετήσιες εκθέσεις. Αρχίζει από το 2005 μέχρι το 2022. Δεν αναρτήθηκε η ετήσια έκθεση του 2021, ούτε του 2023.

Δελτία τύπου

Στο σημείο ενημέρωση κάτω από το σημείο Δελτίο τύπου υπάρχει αρχείο για τα έτη 2004 μέχρι 2020. Στην συνέχεια υπάρχουν δελτία για τα έτη 2022 μέχρι 2024

  1. Στο έτος 2004 δεν αναρτήθηκαν τα δελτία τύπου για τον μήνα Ιούλιο και Σεπτέμβριος
  2. Στο έτος 2020 αναρτήθηκε μόνο ο Ιανουάριος
  3. Στο έτος 2021 δεν αναρτήθηκε για κανένα μήνα
  4. Στο έτος 2022 αναρτήθηκε μόνο ο Δεκέμβριος

Ανακοινώσεις

Στο σημείο ενημέρωση κάτω από το σημείο Ανακοινώσεις υπάρχει αρχείο για τα έτη 2004 μέχρι 2020. Στην συνέχεια υπάρχουν δελτία για τα έτη 2022 μέχρι 2024

  1. Στο έτος 2004 δεν αναρτήθηκαν οι ανακοινώσεις για τον μήνα Ιούλιο και Σεπτέμβριος (όπως και στα δελτία τύπου)
  2. Στα υπόλοιπα έτη είναι αναρτημένες όλες οι ανακοινώσεις. (ενώ στα δελτία τύπου κάποιες χρονιές δεν αναρτήθηκαν)

Πάμε στην άλλη ιστοσελίδα της Αστυνομίας

https://www.cypruspolicenews.com/

Στο σημείο Ειδήσεις αναρτήθηκε την 4/1/2024 μια φωτογραφία με τίτλο «Πρώτη μηνιαία σύσκεψη για το έτος 2024, υπό τον Αρχηγό Αστυνομίας κ. Στέλιο Παπαθεοδώρου»

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα «Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη μηνιαία σύσκεψη για το έτος 2024, υπό τον Αρχηγό Αστυνομίας κ. Στέλιο Παπαθεοδώρου με τη συμμετοχή της Ηγεσίας της Αστυνομίας, τους Αστυνομικούς Διευθυντές και Διοικητές Μονάδων και Υπηρεσιών».

Στην φωτογραφία βλέπουμε να κάθονται στην έδρα μπροστά από όλους τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους αξιωματικούς, η ανώτατη ηγεσία της Αστυνομίας η οποία απαρτίζεται από τους ένστολους Αρχηγό και Υπαρχηγό και με πολιτικά ρούχα τους τέσσερεις Β/Αρχηγούς, δηλαδή τον Β/Αρχηγό (Διοίκησης & Εκπαίδευσης) κ. Χριστόφορο Μαυρομμάτη, τον Β/Αρχηγό (Προστασίας Συνόρων) κ. Μάριο Χριστοφίδη, τον Β/Αρχηγό (Τοπικής Αστυνόμευσης & Επιχειρησιακής Υποστήριξης) κ. Θεμιστό Αρναούτη, τον Β/Αρχηγό (Πρόληψης & Καταπολέμησης εγκλήματος) κ. Γιαννάκη Γεωργίου.

Οι τέσσερις Β/Αρχηγοί δεν φορούν την στολή όχι λόγω των καθηκόντων που ασκούν και επιβάλλεται πολιτική ενδυμασία αλλά επειδή όλοι τους στο πρόσφατο παρελθόν απώλεσαν την προαγωγή τους, δυνάμει δικαστικής απόφασης. Αυτή είναι μια από τις παράνομες πρακτικές που ακολουθεί η Αστυνομία εδώ και χρόνια.

Δηλαδή όταν κάποιος αξιωματικός δυνάμει απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου απωλέσει τον βαθμό του, για παράδειγμα κατείχε τον βαθμό του Β/Αρχηγού και απώλεσε την προαγωγή στον βαθμό του Ανώτερου Αστυνόμου, αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη ημέρα της δικαστικής απόφασης υποχρεούται να φορέσει την στολή και ειδικότερα την επωμίδα που να φαίνεται ο βαθμός που κατέχει δηλαδή του Αστυνόμου Ά. Αυτό δεν γίνεται όμως.

Με βάση το άρθρο 57 του περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου (Ν.158(I)/1999), «έπειτα από ακυρωτική απόφαση η πράξη εξαφανίζεται και η διοίκηση υποχρεούται να επαναφέρει τα πράγματα στη θέση στην οποία βρίσκονταν πριν από την έκδοση της πράξης που ακυρώθηκε.»

Διαχρονικά η εκάστοτε ηγεσία της Αστυνομίας αποφάσισε είτε με θετική ενέργεια είτε με ανοχή να επιτρέπει σε αυτούς τους αξιωματικούς να εργάζονται με πολιτική περιβολή, έστω και αν αυτό όχι μόνο δεν το προνοούν οι Αστυνομικές Διατάξεις, αλλά ακριβώς ορίζουν το αντίθετο.

Επίσης οι εν λόγω αξιωματικοί που απώλεσαν τον βαθμό τους συνεπεία δικαστικής απόφασης, ακόμη και μετά την δικαστική απόφαση συνεχίζουν να υπηρετούν στο ίδιο Τμήμα/Υπηρεσία από την θέση που κατείχαν όταν ο βαθμός τους ήταν Β/Αρχηγού. Ούτε αυτό επιτρέπεται.

Η παραβίαση υφιστάμενης Αστυνομικής Διάταξης ισοδυναμεί με πειθαρχικό παράπτωμα.

Συγκεκριμένα ο Β/Αρχηγός κ. Θ. Αρναούτης στην πρόσφατη προσφυγή και σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας τάξης η εν λόγω απόφαση εφεσιβλήθηκε, ενώ οι Β/Αρχηγοί κ. Χριστόφορος Μαυρομμάτης, κ. Μάριος Χριστοφίδης και κ. Γιαννάκης Γεωργίου την 5/12/2023 στις συνεκδικασθείσες προσφυγές Σ. Κ. ν. ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΣΩ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ κ.α., Συνεκδ. Υποθ. Αρ. 1331/2017 και 1430/2017, απώλεσαν την προαγωγή του Ανώτερου Αστυνόμου και για αυτές η Υπουργός Δικαιοσύνης δεν τις εφεσίβαλε.

Επίσης στην επετηρίδα της Αστυνομίας μέχρι και σήμερα συνεχίζει να υπάρχει καταγεγραμμένο ότι κατέχουν τον βαθμό του Β/Αρχηγού για τους μεν κ. Θ. Αρναούτη και κ. Μ. Χριστοφίδη από την 27/12/2022 μέχρι και σήμερα, ενώ για τους Χρ. Μαυρομμάτη από την 16/12/2020, και κ. Γιαννάκη Γεωργίου από την 26/9/2022 μέχρι και σήμερα.

Δηλαδή οι τέσσερεις βοηθοί Αρχηγοί παρουσιάζονται μέχρι και σήμερα τόσο ενώπιον συναδέλφων τους (βλέπε πιο κάτω τη φωτογραφία) όσο και στην επετηρίδα της Αστυνομίας ωσάν να μην έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που απώλεσαν τον βαθμό τους.

voithoi arxigoi

Πρόσφατα στην ειδική έκθεση για την Αστυνομία αρ.1/2023 ημερομηνίας 30/11/2023 ο Γενικός Ελεγκτής σε σχετική καταγγελία που του έγινε διαπίστωσε ότι συνεχιζόταν η καταβολή και πληρωμή της μισθοδοσίας αξιωματικού, του οποίου η προαγωγή ακυρώθηκε από το Διοικητικό Δικαστήριο, με βάση τον βαθμό που είχε πριν τη σχετική δικαστική απόφαση.

Όπως καταγράφεται στην έκθεση η τοποθέτηση από το Αρχηγείο Αστυνομίας, για την εν λόγω καταγγελία ήταν ότι, εφόσον επαναληφθεί η διαδικασία προαγωγών, προάγονται τα ίδια άτομα και ταυτόχρονα, ελαχιστοποιείται το διοικητικό κόστος από τους υπολογισμούς επαναφοράς και μετέπειτα αναδρομικής καταβολής αναδρομικών απολαβών.

Δηλαδή έγινε δημόσια παραδοχή από την Αστυνομία ότι έστω και αν εκδόθηκε δικαστική απόφαση, το περιεχόμενο αυτής και τα ευρήματα του δικαστηρίου ενώ θα έπρεπε να καθορίσει την σωστή διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και ενδεχομένως την επαναξιολόγηση συγκεκριμένων αξιωματικών, αυτό δεν θα γίνει αφού κατά την παραδοχή, θα προαχθούν τα ίδια άτομα που έχασαν τον βαθμό τους.

*Γράφει ο δικηγόρος, Δημήτρης Απαισιώτης

Untitled-1.width-750

Δειτε Επισης

Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη