Ξεπέρασαν τους 90 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Ιαπωνία-Στους 242 οι αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 242 άνθρωποι συνεχίζουν να θεωρούνται αγνοούμενοι σήμερα στην κεντρική Ιαπωνία, σχεδόν τέσσερα 24ωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό που την έπληξε την Πρωτοχρονιά, κατά νεότερο επίσημο απολογισμό των αρχών στη νομαρχία Ισικάουα.

Οι αρχές του νομού ανέβασαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 92 νεκρούς, ενώ αναμένεται να γίνει ακόμα βαρύτερος, καθώς συνεργεία έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν να ψάχνουν στα συντρίμμια.

Ο σεισμός 7,5 βαθμών, που έγινε αισθητός ως την πρωτεύουσα Τόκιο, πάνω από 300 χιλιόμετρα μακριά σε ευθεία γραμμή, έπληξε σκληρά τη χερσόνησο Νότο, στον νομό Ισικάουα, στενή λωρίδα γης που εκτείνεται εκατό χιλιόμετρα στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Προκάλεσε καταρρεύσεις δεκάδων κτιρίων και κατέστρεψε πολλούς δρόμους.

Ο Πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα χαρακτήρισε χθες Πέμπτη τον σεισμό «τη σοβαρότερη καταστροφή» της περιόδου Λέιουα, που άρχισε το 2019, όταν ανέβηκε στον θρόνο ο σημερινός αυτοκράτορας.

Το παράθυρο των 72 ωρών, που θεωρείται το πιο κρίσιμο για να βρεθούν επιζήσαντες αφού σημειωθεί φυσική καταστροφή, έκλεισε χθες Πέμπτη και ο κυβερνήτης στην Ισικάουα Χιρόσι Χάσε τόνισε πως φοβάται ότι «το ποσοστό επιβίωσης των ανθρώπων που χρειάζονται διάσωση θα πέσει κατακόρυφα».

Το λιμάνι Ουατζίμα, στη χερσόνησο Νότο, συγκαταλέγεται στις πόλεις που υπέστησαν τα πιο σκληρά χτυπήματα. Συνεχίζει να σκεπάζει τα πάντα στυφή οσμή, καθώς εξακολουθούν να υψώνονται καπνοί, όχι πια  πυκνοί, εξαιτίας της γιγαντιαίας πυρκαγιάς που σάρωσε εκατοντάδες κτίρια μετά τον σεισμό.

Η Ιαπωνία, πάνω στον λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, συγκαταλέγεται στις χώρες όπου καταγράφονται πολλές από τις ισχυρότερες σεισμικές δονήσεις σε όλη την υφήλιο.

Η χώρα παραμένει στοιχειωμένη από τον τρομακτικό σεισμό 9 βαθμών και το γιγαντιαίο τσουνάμι του Μαρτίου του 2011 στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας, τριπλή καταστροφή που άφησε πίσω κάπου 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους.

Πηγή: AΠΕ

Δειτε Επισης

Οι ημέρες φρίκης για γυναίκα όμηρο της Χαμάς-«Δεν μίλησαν, απλώς με άρπαξαν»
Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
ΒΙΝΤΕΟ: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Ιαπωνία
Νέα έκκληση Ζελένσκι μετά από ρωσικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ενέργειας
Κάλεσμα από τον Πρόεδρο της ΔΟΕ-«Θέλω όλο τον κόσμο στο Παρίσι»
Το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν καταδικάζει την έφοδο κατά κουρδικών ΜΜΕ σε Βέλγιο και Τουρκία
Αυτή είναι η νεότερη δισεκατομμυριούχος στον κόσμο σύμφωνα με το Forbes
Τουλάχιστον 34.388 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα
Ρωσική επίθεση κατά ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία-Ζημιές σε τέσσερα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»