Μελετούν τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης και λαμβάνουν τελικές αποφάσεις οι τυροκόμοι

Επί τάπητος θέτει τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την τρίωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων, στη σκιά των μέτρων που είχε εξαγγείλει για κλείσιμο των τυροκομείων, ώστε να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις και να διαπιστωθεί κατά πόσο τους ικανοποιούν οι αποφάσεις και θα αναστείλουν τα μέτρα ή αν θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Στην πολύωρη σύσκεψη στο Προεδρικό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, άκουσαν τις ανησυχίες που εξέφρασε ο Σύνδεσμος, καθώς και τα αιτήματά τους, σε μία προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή και να αποφευχθούν τα δραστικά μέτρα, που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε όλη την αγορά και κοινωνία.

Προς αυτό το σκοπό, η εισήγηση της Κυβέρνησης ήταν να παραμείνει σε ισχύ το υφιστάμενο διατάγματος, που προνοεί όπως το ποσοστό του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ παραμείνει στο 19%, μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, όταν θα εκδοθεί και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για την προσφυγή που έγινε κατά του φακέλου ΠΟΠ, ενώ αποφασίστηκε όπως από την 1η Ιουλίου αρχίσει η καταγραφή των ποσοτήτων του αιγοπρόβειου γάλακτος, όπως ήταν και αίτημα των τυροκόμων. Εκτός αυτού, αποφασίστηκε ότι την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα έχουν ξανά συνάντηση οι δύο πλευρές, για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να καθορίσουν τα επόμενά τους βήματα.

Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων αναμένεται το μεσημέρι να θέσει στο τραπέζι τις διαβεβαιώσεις και τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης, ώστε να καταλήξουν στις τελικές τους αποφάσεις. Πάντως, σε περίπτωση που ο Σύνδεσμος επικυρώσει και αποδεχθεί τις εν λόγω διαβεβαιώσεις, θα έρχεται σε αντίθεση με μία από τα αιτήματά τους, που είναι να επιστέψει η ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στο 10%, καθώς όπως είχε διαμηνύσει ο Σύνδεσμος, δεν υπάρχουν αρκετές ποσότητες γάλακτος.

Υπενθυμίζεται πως στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου αναφερόταν πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου αποφάσισε ομόφωνα όπως:

-Από 1/1/2024 τα μέλη του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, για αντικειμενικούς λόγους πέραν του ελέγχου των μελών τους, δεν θα δεσμεύονται από το πλαίσιο συμφωνίας το οποίο υπογράφηκε τον Ιούλιο 2022 μεταξύ αιγοπροβατοτρόφων, αγελαδοτρόφων και τυροκόμων, καθώς από την έκδοση του διατάγματος ΚΔΠ 332/2023 η συμφωνία αυτή δεν δύναται να εφαρμοστεί.

-Τα μέλη του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου προχωρήσουν σε κλείσιμο των τυροκομείων τους από τις 10/1/2024.

Σημειώνεται πως τις αποφάσεις των τυροκόμων αναμένουν και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς στην παραγωγή γάλακτος, καθώς θα επηρεάσει και το δικό τους κύκλο εργασιών. Σε περίπτωση που η απόφαση του Συνδέσμου είναι να προχωρήσουν με τη λήψη μέτρων, όπως τα είχαν εξαγγείλει, τότε οι αγελαδοτρόφοι, στις 10 Ιανουαρίου, η μέρα κατά την οποία οι τυροκόμοι είχαν αναφέρει πως θα κλείσουν τα υποστατικά τους, θα βρεθούν έξω από το Προεδρικό και θα μεταφέρουν και τις διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος που έχουν.

Από την άλλη, ο σύνδεσμος των αιγοπροβατοτρόφων είχε εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια με την κίνηση των τυροκόμων να λάβουν τα μέτρα που είχαν ανακοινώσει, καθώς θεωρούσαν ότι μέχρι και σήμερα, τα τυροκομεία λειτουργούσαν παράνομα και χωρίς ελέγχους. Εκτός αυτού, την ενόχλησή τους προκάλεσε και το γεγονός ότι ήταν ο μοναδικός σύνδεσμος στην παραγωγή γάλακτος που δεν έλαβε πρόσκληση για διάλογο με την Κυβέρνηση.

Δειτε Επισης

Αναζητώντας δικαίωση σε ένα ωκεανό αδικίας...
Το πραξικόπημα, η εισβολή, οι κόντρες και μία ύλη που δεν καλύπτεται
Σχεδόν 400 άτομα ζήτησαν βοήθεια για στέγαση το 2023-Διπλασιάστηκαν οι αριθμοί σε ένα χρόνο
Κρίσιμος μήνας για ΥΠΑΝ ο Μάιος, ανακοινώνει τις θέσεις για ενιαία εκπαίδευση-Τι ζητούν οι γονείς
Συνεχίζονται οι συλλήψεις στα κατεχόμενα για τα πλαστά διπλώματα-Χειροπέδες και σε δημοσιογράφο
Πιθανό να επέβαιναν σε μοτοσικλέτα οι δράστες των πυροβολισμών στο Ζακάκι
Οδηγούσε στην αντίθετη λωρίδα ο άτυχος Ευτύχιος-Εξετάσεις για την ταχύτητα των δύο οδηγών
Χειροπέδες στους αναζητούμενους και σε άλλους δύο για την επίθεση με κροτίδες σε οικία στο Κίτι
Ρίψη πυροβολισμών έξω από οικία νωρίς το απόγευμα στη Λεμεσό
Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές