Ικανοποίηση δασκάλων για την απόφαση για Προδημοτική-Η διαφορά από την προηγούμενη πρόταση

Με θετικό μάτι είδαν την πρόταση που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, όσον αφορά στην επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία από την ηλικία των 4 ετών, οι δάσκαλοι, μία πρόταση που χαρακτηρίζεται βελτιωμένη σε σχέση με την πρόταση που είχε ψηφιστεί και πλέον βρίσκεται στο Ανώτατο, αφού είχε προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις πριν από ένα χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πράσινο Υπουργικού για δωρεάν υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών από τεσσάρων ετών

Το Υπουργικό Συμβούλιο, στην πρώτη του συνεδρία για το νέο έτος, άναψε το πράσινο φως στην πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας, η οποία προνοεί τη δωρεάν φοίτηση των παιδιών από την ηλικίας των 4 ετών, σε δημόσια και κοινοτικά νηπιαγωγεία σε βάθος χρόνου και θα αρχίσει από την ερχόμενη σχολική χρονιά 2024-2025. Ουσιαστικά, αυτό που αλλάζει είναι ότι επεκτείνεται το όριο ηλικίας των παιδιών, δύο μήνες κάτω, άρα υποχρεωτικά και δωρεάν, αντί τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών, τα νηπιαγωγεία θα δέχονται παιδιά από τεσσάρων χρονών και έξι μηνών.

Μία πρόταση που έχει ικανοποιήσει εκ πρώτης τους δασκάλους, η οργάνωση των οποίων είχε λάβει σχετική ενημέρωση από την υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε προφορικό στάδιο, πριν αυτή οδηγηθεί ενώπιον του Υπουργικού.

«Υπήρχε ειλημμένη πολιτική απόφαση να κατέβει στην ηλικία των 4 η φοίτηση στην Προδημοτική και μας βρίσκει σύμφωνους, ήταν και θέση της οργάνωσης αυτό, όμως να γίνει μέσα από την αξιοποίηση ή και ενίσχυση των δομών του δημόσιου σχολείου. Αναμένουμε και κάποιες λεπτομέρειες που θα μας αποσταλούν τις επόμενες ημέρες, για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πολιτική και ελπίζουμε ότι θα είναι κοντά στη θέση της οργάνωσης», επεσήμανε η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.

Η διαφορά με την προηγούμενη πρόταση

Σημειώνεται πως ακριβώς πριν ένα χρόνο και λίγο πριν τις εκλογές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναπέμψει το νόμο που ψηφίστηκε από την Βουλή, για την υποχρεωτική επέκταση της Προδημοτικής στα 4 έτη, αφού η πρόθεση της Κυβέρνησης τότε ήταν να υπάρχει πρόνοια για κάλυψη και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, κάτι που είχε προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στη Βουλή, όσο και στους εκπαιδευτικούς κύκλους.

«Τότε το Υπουργείο Παιδείας είχε εμπλέξει την ιδιωτική εκπαίδευση σε αυτές τις αποφάσεις και είχε προκαλέσει την έντονη ενόχλησή μας. Εκ των πραγμάτων φεύγει αυτό το κομμάτι που ήταν η δική μας έντονη αντίδραση. Είναι σημαντικό ότι έχει ξεφύγει η πρόταση αυτή, από εκείνη της προηγούμενης Κυβέρνησης, που αναφερόταν σε κουπόνια και επιχορήγηση των ιδιωτικών σχολείων. Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες και θα τοποθετηθούμε επίσημα», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους.

Πάντως, η ΠΟΕΔ αναμένει το τελικό κείμενο της πρότασης από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να την μελετήσει και να καταλήξει στη θέση της. Αυτό που διαμηνύει, εντούτοις, το Υπουργείο είναι ότι και σε περίπτωση που υπάρχουν σημεία που δεν ικανοποιούν την οργάνωση των δασκάλων, υπάρχει περιθώριο για συζήτηση και βελτίωση.

Πρώτα διαβουλεύσεις μετά στη Βουλή

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι γεμάτο για το Υπουργείο Παιδείας, καθώς θα πρέπει να διαβουλευτεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της Προδημοτικής εκπαίδευσης, ώστε να καταλήξουν σε ένα κείμενο που να τους ικανοποιεί. Στη συνέχεια, το τελικό κείμενο θα κατατεθεί ενώπιον της Βουλής, η οποία θα έχει και τον τελευταίο λόγο, αφού θα πρέπει να ψηφίσει το νομοσχέδιο σε νόμο. Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πριν το τέλος Ιουνίου, όταν και θα ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά και θα σταματήσουν οι εργασίες της Βουλής για το καλοκαίρι, ώστε να γνωρίζουν όλοι τι θα ισχύει με την επιστροφή τους στα θρανία αρχές Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, η Αθηνά Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε πως από το 2025 συνεχίζεται και επεκτείνεται ηλικιακά η επιχορήγηση της φοίτησης παιδιών που επιλέγουν να φοιτήσουν στα ιδιωτικά σχολεία από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. «Συνεπώς, παρέχουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους και θεωρούμε πως με τη συγκεκριμένη πρόταση αντιμετωπίζουμε και απαντούμε στις ανησυχίες που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια».

Δειτε Επισης

Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας λόγω υπερπληρότητας και ελλείψεων
Τις προκλήσεις του επαγγέλματος ανέλυσε ο Υπ. Δικαιοσύνης σε νέους δικηγόρους
Δεν κάνουν πίσω ούτε ο ΟΚΥπΥ ούτε οι συντεχνίες-Ζήτησε νέα πρόταση για οικονομικά κριτήρια η Επ. Υγείας
Τραβά κόκκινη γραμμή η Μητρόπολη Κιτίου για μοναχούς Αββακούμ-Δεν προσχωρούν στους Παλαιοημερολογίτες
Άμεση ψήφιση νομοθεσίας για ξενόγλωσσα προπτυχιακά ζητούν Πρυτάνεις Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ
Σε ομάδα εργασίας στις Βρυξέλλες το Γραφείο Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων
Απαντά στους έντεκα ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς–«Λειτουργούν ως ομάδα παρεμπόδισης επίτευξης έργου στον Δήμο»
Απέχουν έντεκα μέλη από το Δημοτικό Συμβούλιο Δρομολοξιάς-Ζητούν από τον Δήμαρχο να αλλάξει στάση
Με «εμφανείς αδυναμίες» ο νέος Διοικητικός Χάρτης της Κύπρου-Ετοιμάζεται από το Κτηματολόγιο
Υποψηφιότητα της Κύπρου για Συμβούλιο ΔΝΟ ανακοίνωσε η Υφυπουργός Ναυτιλίας