Έβαλε άνω τελεία αλλά δεν έκλεισε τη συζήτηση για ανασχηματισμό ο Πρόεδρος

Να ρίξει τους τόνους γύρω από το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ανασχηματισμού επιχείρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Πέμπτη, μετά το κλίμα που δημιουργήθηκε και την έντονη ανάπτυξη φημολογίας. Στην ουσία ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν είπε πως δεν θα προβεί σε ανασχηματισμό, αλλά ξεκάθαρα προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, τοποθετώντας τον κάποια στιγμή πριν από την συμπλήρωση των 18 μηνών. Απομακρύνθηκε, συνεπώς, από την αίσθηση της αμεσότητας που είχε δημιουργηθεί και τις πληροφορίες ότι επίκειται το επόμενο διάστημα, αφήνοντας το θέμα ανοιχτό για το μέλλον.

Ο τρόπος και ο χρόνος που επέλεξε ο Πρόεδρος να επιχειρήσει να αλλάξει το αφήγημα δεν θεωρείται τυχαίος. Περίμενε να εισέλθουν οι κάμερες στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου για να καταγράψουν πλάνα της συνεδρίας και ακολούθως έδωσε τις σχετικές διαβεβαιώσεις, απευθυνόμενος προς τα μέλη της Κυβέρνησής του.

«Η απάντηση μου σε μια συγκεκριμένη ερώτηση ήταν ότι ναι θα προχωρήσω σε ανασχηματισμό πριν από την συμπλήρωση των 18 μηνών. Διάβαζα κάποια σχόλια στον Τύπο ότι δήθεν η έγνοια μου είναι η καταβολή σύνταξης και ήθελα να το διευκρινίσω γιατί είδα πολλές φωτογραφίες σας στις εφημερίδες. Να ξέρετε ότι σας προσεγγίζω ως συνεργάτες, ότι αν έχω κάτι μαζί σας ή αν το σκέφτομαι για κάποιον, να είστε σίγουροι ότι θα είσαστε οι πρώτοι που θα ενημερωθείτε και δεν θα ενημερωθείτε ούτε από εφημερίδες ούτε από κανέναν. Ήθελα να το διευκρινίσω τούτο».

Όμως το ζήτημα του ανασχηματισμού το είχε αναδείξει ο ίδιος ο Πρόεδρος και το περιβάλλον του. Αφενός επέλεξε να απαντήσει στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» με τρόπο που άνοιγε τη συζήτηση για τον ανασχηματισμό και αφετέρου, την ίδια ημέρα, διέρρευσαν πληροφορίες για επικείμενο ανασχηματισμό σε δύο άλλες εφημερίδες. Ήταν, συνεπώς, αναπόφευκτο πως θα ακολουθούσαν πληροφορίες, πιέσεις και μπόλικα πολιτικά κουτσομπολιά, δημιουργώντας κλίμα για επικείμενες αποχωρήσεις, ενώ φαίνεται πως ο κ. Χριστοδουλίδης δεν είναι έτοιμος να προχωρήσει σε αυτές.

Δεν είναι σαφές αν ανατράπηκαν τα σχέδιά του, δεδομένου ότι φαίνεται πως τα κόμματα της συμπολίτευσης δεν ήταν ενήμερα, ή αν προετοίμαζε το έδαφος με τη δήλωση και τις διαρροές, όμως είθισται οι πληροφορίες για ανασχηματισμό να κυκλοφορούν χρονικά κοντά στην πραγματοποίησή του, ακριβώς για να μην δίνεται χώρος για ανάπτυξη φημολογίας, να «καίγονται» ονόματα και να ξεκινά ο πόλεμος πιέσεων. Συνεπώς, το αναμενόμενο να ήταν να γίνει μέσα στην εβδομάδα, κάτι που ξεκάθαρα δεν έχει πρόθεση ο Πρόεδρος να πράξει.

Χαρακτηριστικές ήταν οι κινήσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας την Τετάρτη, ο οποίος προέβη σε μίνι ανασχηματισμό. Οι ειδοποιήσεις από τα τοπικά ΜΜΕ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό ξεκίνησαν να έρχονται γύρω στις 3:00 το απόγευμα. Λίγη ώρα αργότερα ξεκίνησαν τα πρώτα ρεπορτάζ (τα οποία σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώθηκαν) ως προς τα πρόσωπα που μετακινούνται και στις 6:00 το απόγευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε τις αλλαγές. Την επόμενη ημέρα έγινε και η ορκωμοσία των νέων μελών της Ελληνικής Κυβέρνησης. Υπήρξε πολύ μικρό χρονικό περιθώριο για να αναπτυχθούν φήμες, να ασκηθούν πιέσεις και να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα, ενώ οι πληροφορίες που κατέληγαν στους δημοσιογράφους στις λίγες ώρες που είχαν μεσολαβήσει ήταν αρκετά ακριβείς. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε τις κινήσεις που θεωρούσε απαραίτητες, χωρίς να δώσει χρόνο και χώρο στα κουτσομπολιά και στις πιέσεις, σε αντίθεση με την απόφαση του Προεδρικού να αφήσει να εννοηθεί ότι θα γίνει ανασχηματισμός αλλά να μην προχωρά στην πραγματοποίησή του τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Αντιθέτως στην Κύπρο επιλέγηκε ο οδός του βομβαρδισμού πληροφοριών αναφορικά με την πραγματοποίηση ανασχηματισμού, σε μια νεκρή ειδησεογραφικά περίοδο μάλιστα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και να ακολουθήσουν τα κουτσομπολιά και οι επικρίσεις.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς του να μείνουν επικεντρωμένοι αποκλειστικά και μόνο στην υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης. Αλλά κάτι τέτοιο είναι πιο εύκολο να λέγεται παρά να γίνεται, όταν αισθάνονται σαν υποψήφιοι προς αποχώρηση σε τηλεπαιχνίδι. Και η συζήτηση για τον ανασχηματισμό δεν πρόκειται να κοπάσει, επειδή έχει πάρει παράταση χρόνου. Αντιθέτως, όταν ξεκινήσει εκ νέου η φυσιολογική πολιτική δραστηριότητα, ανοίξει η Βουλή και τα γραφεία των κομμάτων και πυκνώσουν οι πολιτικές επαφές, ενδέχεται όχι απλώς να συνεχιστεί αλλά και να κορυφωθεί η ψιθυρολογία. Άρα η άνω τελεία που έβαλε τώρα ο Πρόεδρος δεν αρκεί. Είτε θα πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό το επόμενο διάστημα, είτε να αφήσει το θέμα να ξεχαστεί για να κλείσει. Μέχρι να ολοκληρωθεί ένας από τους δύο κύκλους, αναμένεται ότι θα προσπαθούν άτομα με διάφορους τρόπους να αυτοπροταθούν, κάποιοι να «κάψουν» άλλους που πιθανόν να βρίσκονται στη λίστα του Νίκου Χριστοδουλίδη, τα κόμματα θα πιέζουν και το κουτσομπολιό θα δίνει και θα παίρνει.

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Έπιασαν τόπο οι απειλές των Τούρκων στο Netflix-Μόνο στην Ελλάδα θα προβληθεί το Famagusta
Δημοσιοποίησε και το ΕΛΑΜ τους κοινοβουλευτικούς του συνεργάτες
Παίζει για τα χαρτοφυλάκια Μεσογείου ή Περιβάλλοντος το όνομα του Καδή
Τέλος τα εκλογικά βιβλιάρια, θα ψηφίζουμε και με άδεια οδήγησης-Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο