Podcast του BBC αναδεικνύει το έργο της Τασούλας Χατζητοφή

Τη ζωή και το έργο της Τασούλας Χατζητοφή, της Αμμοχωστιανής που έχει αφιερωθεί στον εντοπισμό και την ανάκτηση κλεμμένων θρησκευτικών θησαυρών της Κύπρου, αναδεικνύει το podcast του BBC ‘Lives Less Ordinary’.

Η ιδρύτρια του οργανισμού Walk of Truth μιλά στο πρώτο σχετικό επεισόδιο του podcast αρχικά για τις αναμνήσεις των παιδικών της χρόνων, μεταξύ άλλων από εκκλησίες όπως η Παναγία Κανακαριά και περιγράφει τις τραγικές στιγμές του 1974, το δράμα του πολέμου και των αγνοουμένων.

Όπως σημειώνει, ο πόλεμος την έκανε να βλέπει με κριτική ματιά θέματα διεθνούς δικαιοσύνης, ενώ την έκανε επίσης να έχει την αίσθηση ότι είναι μόνη, κάτι που διαμορφώνει τη ζωή της. Προσθέτει όμως ότι δεν την έκανε να αισθάνεται θύμα, αντίθετα της έδωσε την αποφασιστικότητα να κάνει όσα έχει κάνει.

Η παρουσιάστρια δημοσιογράφος περιγράφει τον εκτοπισμό Ελληνοκυπρίων από τα κατεχόμενα και το πώς διαμορφώθηκε η διαίρεση του νησιού και η κα Χατζητοφή θυμάται πώς αποχαιρέτησε το σπίτι και έπειτα τους γονείς της για να σπουδάσει στην Αγγλία.

Στη συνέχεια περιγράφεται η μετακόμισή της στην Ολλανδία, όπου το 1988, ενώ ήταν επίτιμη πρόξενος της Κύπρου, ο έμπορος αρχαιοτήτων Μισέλ φον Ράιν μοιράστηκε μαζί της πληροφορίες για παράνομη διακίνηση κυπριακών τέχνεργων.

Μεταξύ αυτών τα ψηφιδωτά των 12 Αποστόλων από την Παναγία Κανακαριά. Ο φον Ράιν της είπε ότι ήθελε να πουλήσει στην κυπριακή Κυβέρνηση κάποια ψηφιδωτά μέσω της ιδίας. «Ήθελα να τον δείρω», σχολιάζει η κα Χατζητοφή ενθυμούμενη εκείνες τις στιγμές και την απόπειρα πώλησης «των συμβόλων της πίστης» της.

«Κατάλαβα ότι κάθε μία από τις εκκλησίες στην κατεχόμενη περιοχή υφίστατο σύληση. Δεν είχε μείνει τίποτα που είχε αξία. Έπρεπε να κυνηγήσω αυτούς τους διακινητές, έπρεπε να τους πιάσω», λέει η Κύπρια ακτιβίστρια.

Εξηγεί επίσης πόσο δύσκολο είναι να εντοπίσει και να αποκαλύψει κανείς αυτούς τους ανθρώπους και ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να συνεργαστεί κάποιος ως πληροφοριοδότης. Αυτό έγινε μέσω της επαφής της με τον Μισέλ φον Ράιν και της «αμοιβαίας έλλειψης εμπιστοσύνης» μεταξύ τους.

Στο σημείο αυτό ολοκληρώνεται το πρώτο επεισόδιο του podcast για την Τασούλα Χατζητοφή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τερματισμό σφετερισμού ε/κ περιουσιών ως ΜΟΕ συζήτησαν ε/κ και τ/κ κόμματα
Σύντομα εξελίξεις για αξιολόγηση και διορισμούς εκπαιδευτικών προανήγγειλε η ΥΠΑΝ
Τέλος από την 1η Οκτωβρίου ο μηδενικός συντελεστής Φ.Π.Α σε βασικά είδη-Τα προϊόντα που συγκαταλέγονται
Ζουν περισσότερο οι γυναίκες στην Κύπρο σε σχέση με τους άντρες-Τι δείχνουν τα στοιχεία από τη Eurostat
Ιδρύεται έδρα Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε η εκπροσώπηση των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις στην Κύπρο
Ανενεργός ο νόμος για Πόθεν Έσχες των δημοσίων υπαλλήλων, μη ξεκάθαρη η λύση-Χωρίς διόδους οι whistleblowers
Στη διάθεση του κοινού το Tax For All
Ξεκαθάρισε τις σκιές για απαγόρευση κινητών η Μιχαηλίδου-Πυρά από ΑΚΕΛ για αποτυχία εφαρμογής νόμων
«Μαθητές κατέστρεψαν τη ζωή μίας οικογένειας»-Καταγγελία για τα κινητά εντός των σχολείων