Σε αναμμένα κάρβουνα στα κατεχόμενα για τη σύλληψη Κιουρσάτ-Νέες φωνές για την πώληση περιουσιών

Ενώ δεν υπάρχουν ακόμα ολοκληρωμένα στοιχεία για την σύλληψη του Τ/κ δικηγόρου, Ακάν Κιουρσάτ στην Ιταλία για την εκμετάλλευση και πώληση ε/κ γης στα κατεχόμενα, ο τ/κ Τύπος προβάλλει σήμερα την παραδοχή του πρώην «υπουργού  εσωτερικών» και νυν «βουλευτή» του ΚΕΕ, Ζιγιά Όζτουρκλερ ότι υπάρχει πρόβλημα στις πωλήσεις περιουσιών σε αλλοδαπούς στο ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε διαδικτυακή συνέντευξη στην Κίπρις ποστασί που αναδημοσιεύεται σήμερα σε εφημερίδες, ο κ. Όζτουρκλερ μίλησε για ακύρωση «συμβάσεων πώλησης» τέτοιων περιουσιών και πρόσθεσε ότι «αν ακυρώνονται οι 7 στις 10 συμβάσεις πώλησης, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα εδώ». Σημείωσε δε ότι πρέπει να γίνει «νομική ρύθμιση» σε σχέση με την επιστροφή των συμβάσεων. Χρειάζονται, συνέχισε, το ξένο κεφάλαιο, όμως αυτό πρέπει να είναι ελεγχόμενο.

Στο μεταξύ, σε άρθρο του σήμερα στην Ντιαλόγκ, ο διευθυντής της εφημερίδας, Ρεσιάτ Ακάρ γράφει ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την επίσημη δήλωση ότι η σύλληψη του Κιουρσάτ στη Ρώμη οφείλεται σε πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Σημειώνει δε ότι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις μαζί με το περιουσιακό αποτελούν τα δύο βασικά κεφάλαια που εμποδίζουν ή καθυστερούν την επίλυση του Κυπριακού. «Τα τελευταία 50 χρόνια χρησιμοποιούμε όπως θέλουμε τις ελληνοκυπριακές περιουσίες που έμειναν στον βορρά και κερδίζουμε χρήματα απ’ αυτές. Και οι Ελληνοκύπριοι χρησιμοποιούν τις τουρκικές περιουσίες που έμειναν στον νότο, όμως δεν τις πουλούν. Δεν επιτρέπεται να τις πουλούν. Ένα τμήμα εκείνων που πουλούν εδώ μπορεί να έχουν περιουσία στον νότο. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει περιουσία στον νότο. Η περιουσία που έχει στον νότο σημαντικό κομμάτι από αυτούς είναι πολύ πιο κάτω από αυτήν που πήραν στον βορρά».

Σημειώνει επίσης ότι το 90% των Ελληνοκυπρίων προσφύγων θέλουν να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα μετά από μια πιθανή λύση. Υπολογίζοντας ότι κατά την περίοδο πριν την τουρκική εισβολή το σύνολο του εδάφους που ανήκε σε Τουρκοκύπριους στο νησί ανερχόταν στο 15%, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι το μισό από αυτό πουλήθηκε τόσο στις κατεχόμενες όσο και στις ελεύθερες περιοχές του νησιού.

Σύμφωνα με τον Ακάρ, οι τρεις επιλογές που υπάρχουν σε περίπτωση λύσης είναι η ανταλλαγή, η αποζημίωση και η επιστροφή περιουσιών, ενώ σε περίπτωση συνέχισης της μη λύσης πρέπει να λειτουργήσει η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» και για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα που πρέπει να τα δίδουν εκείνοι που πουλούν και αγοράζουν ελληνοκυπριακές περιουσίες.

Εξάλλου, ο αρθρογράφος Μεχμέτ Λεβέντ γράφει επίσης σήμερα στην Αβρούπα ότι ο Ακάν Κιουρσάτ δεν είναι το μόνο «νομικό» ή «φυσικό πρόσωπο» που ευθύνεται για την πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών σε αλλοδαπούς, η οποία θεωρείται κλοπή. Υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Όζεσαϊ είχε δηλώσει ότι κατά την πώληση περιουσιών σε αλλοδαπούς ρωτούν τις «πολιτικές υποθέσεις» (ΣΣ: τμήμα των «δυνάμεων ασφαλείας»).

Για το λόγο αυτό, προσθέτει, δεν πρέπει να αγνοηθούν αυτές οι δηλώσεις από τις οποίες «γίνεται αντιληπτό ότι η Τουρκία είναι η αρχή που αποφασίζει για την πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών-λαφύρων σε αλλοδαπούς».

Στην Αβρούπα, ο επισης αρθρογράφος Αζίζ Σιαχ γράφει ότι υπάρχουν πολλά ενδεχόμενα σε σχέση με το γιατί συνελήφθη ο Κιουρσάτ στην Ιταλία. «Το πιο ισχυρό ενδεχόμενο είναι καταγγελίες που έκαναν Βρετανοί πολίτες που θυματοποιήθηκαν λόγω των επαύλεων τις οποίες έκτισε πάνω σε κλεμμένα εδάφη στην Κερύνεια ο λαθρέμπορος ναρκωτικών Gary Robb. Ο Gary Robb, ο οποίος έκτιζε 335 πολυτελείς επαύλεις πάνω σε ελληνοκυπριακές περιουσίες το 2004, καταδικάστηκε για ναρκωτικά στη Βρετανία το 2009 προτού μπορέσει να τελειώσει τις οικοδομές. Ενώ το 2011, η Κυπριακή Δημοκρατία καταδίκασε τον Robb σε φυλάκιση 11 μηνών επειδή έκτισε πάνω σε κατεχόμενα ελληνοκυπριακά εδάφη».

Ο Σιαχ επιβεβαιώνει ότι ο πατέρας του Ακάν Κιουρσάτ, Ταλάτ Κιουρσάτ ήταν δικηγόρος του Gary Robb. «Κάτω από αυτή την υπόθεση μπορεί να προκύψουν τα παράπονα 400 Βρετανών πολιτών ‘θυμάτων του Robb’ για τους οποίους η βρετανική αστυνομία είπε ότι έπαθαν ζημιά πέραν των 40 εκατομμυρίων ευρώ».

Κατά τον Σιαχ όμως, ο λόγος της σύλληψης του Κιουρσάτ είναι δευτερεύον ζήτημα. «Το βασικό ζήτημα ποιο είναι; Η κλοπή εδαφών» ανέφερε, κατηγορώντας γι’ αυτό την Τουρκία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους