Θέλησε να καθησυχάσει τους υπουργούς του ο ΠτΔ για ανασχηματισμό-«Δεν θα ενημερωθείτε από εφημερίδες»

Αν και η συζήτηση των τελευταίων ημερών για την πρόθεση ανασχηματισμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν την ολοκλήρωση της 18μηνης θητείας των υπουργών και υφυπουργών, άνοιξε από τον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος το είχε αναφέρει σε συνέντευξη του στον Φιλελεύθερο, εντούτοις κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος θέλησε να τους καθησυχάσει, καλώντας τους να κλείσουν τα αφτιά στα όσα γράφονται και να συνεχίσουν το έργο τους. Σημειώνεται, πως μετά τις δηλώσεις του Προέδρου, υπήρξε και τοποθέτηση από τον αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Αντωνίου, ο οποίος μιλώντας στον Άλφα, ανέφερε μάλιστα, πως «το θέμα που άνοιξε θα κλείσει σύντομα» και πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνωρίζει ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα σε κάποια υπουργεία και γι’ αυτό θα προβεί σε κάποιες ενέργειες στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού τον οποίο ετοιμάζει».

Ωστόσο, κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου και στην παρουσία λειτουργών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέλησε να ανασκευάσει τα όσα δήλωσε στη συνέντευξη του, λέγοντας στους υπουργούς του να μην δίνουν σημασία στα όσα γράφονται και να συνεχίσουν το έργο τους, στη βάση του προγράμματος διακυβέρνησης.

Όπως είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «η απάντηση μου σε μια συγκεκριμένη ερώτηση ήταν ότι ναι θα προχωρήσω σε ανασχηματισμό πριν από την συμπλήρωση των 18 μηνών. Διάβαζα κάποια σχόλια στον Τύπο και ήθελα να το διευκρινίσω γιατί είδα φωτογραφίες σας στις εφημερίδες. Να ξέρετε ότι σας προσεγγίζω ως συνεργάτες, ότι αν έχω κάτι μαζί σας ή αν το σκέφτομαι για κάποιον, να είστε σίγουροι ότι θα είσαστε οι πρώτοι που θα ενημερωθείτε και δεν θα ενημερωθείτε ούτε από εφημερίδες ούτε από κανέναν. Ήθελα να το διευκρινίσω τούτο».

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχήθηκε καλή χρονιά στους συνεργάτες του, ανέφερε πως «έχουμε 10 μήνες όπου έγινε πολύ σημαντικό έργο σε θέματα τα οποία ήταν σύνθετα και δύσκολα, έγινε σημαντική δουλειά. Τη δουλειά σας εσείς πρώτα πρέπει να την αναδεικνύεται και συνεχίζουμε με ένα και μοναδικό στόχο, να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα διακυβέρνησης που υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό. Όλα τα άλλα που γράφονται και λέγονται και που ψιθυρίζονται από κάποιους, εμείς είμαστε παραμένουμε επικεντρωμένοι αποκλειστικά και μόνο να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα διακυβέρνηση μαςς».

«Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου»

Αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο συνήλθε την Πέμπτη το πρωί, είναι ότι παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ερωτηθείς για το θέμα του ανασχηματισμού της Κυβέρνησης και τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι το αν θα γίνει ανασχηματισμός είναι στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου της Δημοκρατίας με βάση τις δυνατότητες που του παρέχει στο Σύνταγμα.

Ξεκαθάρισε ότι αυτό που ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι αν ο ίδιος κρίνει ότι αν κάποια μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, χρήζουν αντικατάστασης ως προς την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, σύμφωνα με τη δική του αξιολόγηση, αυτό θα γίνει τη χρονική στιγμή που ο ίδιος θα κρίνει, χωρίς να μπαίνει ως κριτήριο η συμπλήρωση των 18 μηνών, όπως γινόταν επί προηγουμένων διακυβερνήσεων.

«Αυτό που επεσήμανε σήμερα είναι ότι παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κυπριακή κοινωνία έχει για αυτό το λόγο εμπιστευτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα από το πρόγραμμα διακυβέρνησής του και κατά συνέπεια τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Προέδρου για ανασχηματισμό πριν από τους 18 μήνες και την πίεση που δημιουργεί στους συνεργάτες του, ο Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία του Προέδρου με το σύνολο των συνεργατών του είναι και άριστη και αγαστή και είναι όλοι επικεντρωμένοι στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

«Την ίδια στιγμή επίσης σας υπογραμμίζω ότι καθημερινά είμαστε υπό την κρίση και της κοινωνίας και του ιδίου Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί αυτός είναι ο ρόλος και η αποστολή μας», είπε.

Επανέλαβε ότι ο ΠτΔ τόνισε πολλές φορές ότι δεν θα κρατήσει ως βασικό κριτήριο τους 18 μήνες αν κρίνει νωρίτερα ότι κάποιο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου χρήζει αντικατάστασης.

Ερωτηθείς αν μέχρι στιγμής είναι ευχαριστημένος με την απόδοση των Υπουργών του, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος αξιολογεί σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια και είναι στη διακριτική του ευχέρεια η αξιολόγηση των μελών του Υπουργικού.

Πώς σχολιάζουν οι υπουργοί

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές για ανασχηματισμό ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός είπε ότι έχει ήδη εκφράσει θέσεις και απόψεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Εγώ η μοναδική ανησυχία που έχω είναι για το τι πρέπει να κάνουμε για να συνεχίσει η οικονομία μας να βρίσκεται σε μία καλή πορεία», σημείωσε.

Στην ερώτηση εάν ο ίδιος θα είχε κάποια επιθυμία όσον αφορά τον ανασχηματισμό, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι το θέμα του ανασχηματισμού αφορά αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του ΠτΔ.

Κληθείσα να τοποθετηθεί για τις αναφορές για τον ανασχηματισμό η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου είπε ότι το θέμα αφορά αποκλειστικά και αρμοδίως μόνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Μας έχει ήδη ενημερώσει ότι οι όποιες σκέψεις γίνονται γι’ αυτό το θέμα θα μας κοινοποιηθούν έγκαιρα. Προσωπικά δεν ασχολούμαι με αυτό το θέμα. Έχουμε πολύ σοβαρό έργο να κάνουμε μπροστά μας. Δεν θα πρέπει αυτού του είδους οι συζητήσεις να μας απασχολούν».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Καινοτομίας , Φίλιππος Χατζηζαχαρία ερωτηθείς εάν καθησυχάζεται μετά τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος στο Υπουργικό για ανασχηματισμό είπε ότι, «επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του Προέδρου, όπως μας έχει διορίσει ο Πρόεδρος έχει και την ευθύνη και οποιοδήποτε άλλο λόγο χρειάζεται εάν αποφασίσει να τελειώσει αυτή η θητεία μου ως υφυπουργός. Εναπόκειται στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εγώ οφείλω να σας αναφέρω ότι, από τη στιγμή που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση δίνω το 100% των δυνατοτήτων μου για να φέρω εις πέρας αυτό το πολύτιμο και πολυπόθητο έργο που έχει ανακοινώσει ο Πρόεδρος στην Προεκλογική του εκστρατεία».

Για το θέμα του ανασχηματισμού, κλήθηκε να τοποθετηθεί και ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, ο οποίος είπε ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Δεν αφορά εμάς τους Υπουργούς. Εμείς έχουμε χρεωθεί ο καθένας ξεχωριστά ένα χαρτοφυλάκιο και προσωπικά είμαι αφοσιωμένος στο χαρτοφυλάκιο που μου έχει ανατεθεί και να αναφέρω ότι ο τουρισμός της χώρας μας το 2023 έχει πάει πάρα πολύ καλά με πιο σημαντικό το ότι το 2023 μετατρέπεται σε έτος αναφοράς πλέον, διότι θα έχουμε νέο ρεκόρ εσόδων», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο επικείμενος ανασχηματισμός, τα κριτήρια αξιολόγησης και οι πιέσεις των κομμάτων

Δειτε Επισης

Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος
Χαιρετίζει την κατάθεση νομοσχέδιου για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ο ΔΗΣΥ
Στα €523 εκατομμύρια το πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024
Να πιάσει τόπο η προσπάθεια συνεργασίας ΕΕ-Λιβάνου ζητά η Αννίτα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Έκλεισε εκκρεμότητες για τις εκλογές, βγάζει μπροστά πρώην υπουργούς και ιστορικά στελέχη ο ΔΗΣΥ
Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. ευρώ για Λίβανo η φον ντερ Λάιεν
Απορρίφθηκε η ένσταση για τις εκλογές στον δήμο Δυτικής Λεμεσού-Κανονικά υποψήφιος ο Νίκος Σπύρου
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών