Άρχισε τη μελέτη του πορίσματος για τους servers ο Χατζηζαχαρία-«Υπάρχουν και άλλοι τέσσερις τόμοι»

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τον κανονισμό για την Εθνική Αρχή Πιστοποίησης της Κυβερνοασφάλειας, ανακοίνωσε μετά την συνεδρία του σώματος ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας.

Ο κ. Χατζηζαχαρίας διευκρίνισε ότι πρόκειται για υποχρέωση που αφορά την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας ως την αρμόδια αρχή με βάση και τον διορισμό της από το Υπουργικό το 2019 αλλά και τον ευρωπαϊκό κανονισμό του 2019, ώστε να ορισθούν οι αρμοδιότητες για την έκδοση πιστοποίησης κυβερνοασφάλειας σε ιδιωτικές εταιρείες, με βάση τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης.

Η ΑΨΑ, συνέχισε, θα μπορεί να δίδει πιστοποιητικά κυβερνοασφάλειας σε κρίσιμες υποδομές.

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηζαχαρία ανέφερε ότι, «στις 2 Ιανουαρίου παρέλαβα το πόρισμα, την έκθεση γεγονότων. Είναι τεράστια, πάνω από 180 σελίδες. Είναι η πρώτη αναφορά, υπάρχουν και άλλοι τέσσερις τόμοι, όσον αφορά τεκμήρια. Χρειάζεται χρόνος για να μελετηθούν, έχω ξεκινήσει τη μελέτη».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι, «οφείλω ως αρμόδιος να συντάξω την έκθεση μου και να τη στείλω στη Νομική Υπηρεσία, για να προχωρήσει ανάλογα».

Ακολούθως, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πόρισμα ο υφυπουργός Καινοτομίας είπε ότι, «έχω ξεκινήσει τη μελέτη, επιτρέψτε μου να το διαβάσω πλήρως, να έχω εμπεριστατωμένη άποψη, να ετοιμάσω την έκθεση μου, να σταλεί στη Νομική Υπηρεσία και σας εγγυούμαι ότι μόλις τις στείλω στη Νομική Υπηρεσίας, εάν χρειάζεται να γίνει δημοσιογραφική διάσκεψη θα είμαι πάντοτε στη διάθεση σας».

Όπως δήλωσε ο «ότι έχω υποσχεθεί, ότι έχω πει, έχει λάβει σάρκα και οστά. Συνεπώς, κάτι το οποίο ταλανίζει το κράτος μας με τους servers που βρίσκονταν στο Υπουργείο Οικονομικών από το 2003, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου και συγκεκριμένα στις 10 Απριλίου 2023 που έγινε το συμβάν με τη διαρροή του νερού, εγώ τα έχω καταφέρει να μεταφερθούν οι servers σε χώρο όπου καλά γνωρίζεται».

Σε ερώτηση εάν καθησυχάζεται μετά τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος στο Υπουργικό για ανασχηματισμό ο κ. Χατζηζαχαρία είπε ότι, «επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του Προέδρου, όπως μας έχει διορίσει ο Πρόεδρος έχει και την ευθύνη και οποιοδήποτε άλλο λόγο χρειάζεται εάν αποφασίσει να τελειώσει αυτή η θητεία μου ως υφυπουργός. Εναπόκειται στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εγώ οφείλω να σας αναφέρω ότι, από τη στιγμή που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση δίνω το 100% των δυνατοτήτων μου για να φέρω εις πέρας αυτό το πολύτιμο και πολυπόθητο έργο που έχει ανακοινώσει ο Πρόεδρος στην Προεκλογική του εκστρατεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Eννέα μήνες μετά ολοκληρώθηκε η διοικητική έρευνα για τους servers

Δειτε Επισης

Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
«Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ για 40 μέρες εξετάζει η Χαμάς
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
Η συγκλονιστική ιστορία μιας ατρόμητης κοπέλας που σκότωσε πάνω από 100 ναζί με μια πανέξυπνη τεχνική
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες