Ένα βήμα πριν την… κόλαση η Μέση Ανατολή-Χεζμπολάχ και Ιράν απειλούν το Ισραήλ για μάχη μέχρις εσχάτων

Διπλό το μέτωπο των απειλών κατά του Ισραήλ, έμμεσα από τον ηγέτη του Ιράν και τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, μία ημέρα μετά τη δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς στον Λίβανο, όπως όλα δείχνουν από ισραηλινά πυρά, αλλά και τις πολύνεκρες εκρήξεις σε πόλη του Ιράν κατά την επέτειο του θανάτου του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Την Τετάρτη ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε το Ισραήλ για «μάχη μέχρις εσχάτων» εάν η χώρα κηρύξει τον πόλεμο στον Λίβανο, την επομένη της δολοφονίας του Σάλεχ αλ Αρούρι και άλλων πέντε στελεχών της Χαμάς σε προπύργιο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού.

«Δεν φοβόμαστε τον πόλεμο… Όποιος διανοηθεί τον πόλεμο μαζί μας, θα το μετανιώσει», διεμήνυσε ο σεΐχης Νασράλα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ένα 24ωρο μετά το πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ. Αν και αρχικά είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι ο Νασράλα θα ανέβαλε το προγραμματισμένο μήνυμα, τελικά επέλεξε να μεταδοθεί – φυσικά μόνο βιντεοσκοπημένο.

Η δολοφονία του Αλ Αρούρι είναι «επικίνδυνο έγκλημα που δεν θα μείνει ατιμώρητο», διαβεβαίωσε ο Νασράλα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) δεν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στη Βηρυτό, αλλά γνωστοποίησαν ότι προετοιμάζονται «για όλα τα σενάρια» μετά από αυτήν. Η κυβέρνηση του Ισραήλ, μάλιστα, «μάζεψε» και στελέχη της που μίλησαν δημόσια για τη δολοφονία ως έργο των IDF.

Εν τω μεταξύ, για τις εκρήξεις στο Ιράν που άφησαν πάνω από 100 νεκρούς (πιθανόν μάλιστα και πάνω από 200) εξακολουθεί να μην υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Το Ιράν μιλά για τρομοκρατική ενέργεια που έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των απωλειών: όσοι γλίτωσαν από την πρώτη έκρηξη και κινήθηκαν μακριά από το σημείο χτυπήθηκαν από τη δεύτερη έκρηξη, δέκα λεπτά αργότερα.

Η Τεχεράνη κατηγορεί τους εχθρούς του Ιράν, στους οποίους είχε περιλάβει και το Ισραήλ, για την επίθεση.

Νασράλα: Αποδυναμωμένο το Ισραήλ

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ δεν έχει καταγράψει καμία στρατηγικής σημασίας επιτυχία, ισχυρίστηκε ο σεΐχης Νασράλα, μιλώντας για την «ύπουλη δολοφονία» του Αλ Αρούρι που το Ισραήλ, όπως ισχυρίστηκε, θέλησε να παρουσιάσει ως νίκη. «Πού τη βλέπετε τη νίκη στη Γάζα;» είπε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Απέτισε ακόμη φόρο τιμής στον Σάλεχ αλ Αρούρι και τους συντρόφους του, αλλά και στα πολλές δεκάδες θύματα της διπλής βομβιστικής επίθεσης στην πόλη Κερμάν του Ιράν, κοντά στον τάφο του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος δολοφονήθηκε από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος το 2020 στη Βαγδάτη.

Συνδέοντας τα θύματα ισραηλινών και αμερικανικών επιθέσεων σε Παλαιστίνη, Λίβανο, Ιράκ και Υεμένη, υποστήριξε ότι «το αίμα σας, οι θυσίες σας, και όσα έχετε υπομείνει» δεν θα είναι μάταια και θα οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ακόμη, υποστήριξε ότι η επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ αναβίωσε το Παλαιστινιακό, επαναφέροντάς το στο προσκήνιο της επικαιρότητας, καθώς είχε σχεδόν λησμονηθεί από τη διεθνή κοινότητα. Όσα συνέβησαν μετά την 7η Οκτωβρίου και όσα θα ακολουθήσουν στο μέλλον αποδυναμώνουν το Ισραήλ, ισχυρίστηκε.

Ο σεΐχης Νασράλα απείλησε πως σε περίπτωση που το Ισραήλ κηρύξει τον πόλεμο στον Λίβανο, η απάντηση της Χεζμπολάχ θα είναι πρωτόγνωρη.

Υπογράμμισε ότι τα κινήματα αντίστασης δεν χειραγωγούνται από το Ιράν, αναφέροντας ως παράδειγμα τους Χούθι της Υεμένης, τους οποίους συνεχάρη για τις επιθέσεις που εξαπολύουν εναντίον του Ισραήλ και πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ιράν: Σκληρή απάντηση στο διαβολικό έγκλημα

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποσχέθηκε να δώσει σκληρή απάντηση μετά τη διπλή έκρηξη κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 103 άνθρωποι νωρίτερα την Τετάρτη στο Ιράν, κοντά στον τάφο του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί, ανήμερα της τέταρτης επετείου του θανάτου του.

«Οι διαβολικοί εγκληματίες και εχθροί του ιρανικού έθνους για ακόμη μια φορά προκάλεσαν καταστροφή και μετέτρεψαν σε μάρτυρες έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας στην Κερμάν», δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας και υποσχέθηκε «Σκληρή απάντηση σε αυτή την καταστροφή, Θεού θέλοντος».

Εκατόμβη θυμάτων στο Κερμάν

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά 10 λεπτών, ενώ πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στην περιοχή για την τέταρτη επέτειο της δολοφονίας του διοικητή της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης σε αμερικανική επιχείρηση στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Mehr οι εκρήξεις προκλήθηκαν από μηχανισμούς, οι οποίοι ενεργοποιήθηκαν με τηλεχειρισμό.

Η ιρανική τηλεόραση έκανε λόγο για τουλάχιστον 170 τραυματίες.

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020, σε ηλικία 62 ετών, στη διάρκεια επίθεσης με αμερικανικό drone στο Ιράκ. Πρόσωπο-κλειδί του ιρανικού καθεστώτος, ήταν επίσης από τα πιο δημοφιλή δημόσια πρόσωπα στη χώρα.

Αφού υπηρέτησε στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-1988), ο Σουλεϊμανί ανήλθε γρήγορα στην κλίμακα της ιεραρχίας και έγινε επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, που έχει επιφορτιστεί με τις εξωτερικές επιχειρήσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Ζελένσκι για συνάντηση με Πάπα-Κεντρικό θέμα η επιστροφή συμπατριωτών μας που βρίσκονται σε αιχμαλωσία
Ελληνίδα επιστήμονας στις ΗΠΑ μιλά για τις απειλές συνωμοσιολόγων μετά τον τυφώνα Milton
40 νέες καταγγελίες κατά του Μοχάμεντ αλ Φαγέντ, μεταξύ άλλων για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς
Νεαρή γέννησε την ώρα του τυφώνα Μίλτον-«Είναι ένα μωρό θαύμα»
Κόλαση φωτιάς μετά από έκρηξη σε πλοίο μεταφοράς πετρελαίου στη Βαλτική
Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατηγορεί το Ισραήλ ο ΟΗΕ-«Συντονισμένη πολιτική καταστροφής»
ΒΙΝΤΕΟ: Διέσωσαν άνδρα που παρασύρθηκε εν μέσω του τυφώνα Μίλτον στον ωκεανό και ήταν πάνω σε καταψύκτη
Απονεμήθηκε στην ιαπωνική οργάνωση κατά των πυρηνικών όπλων Nihon Hidankyo το Νόμπελ Ειρήνης
Βίντεο από drone δείχνει την καταστροφή από τον τυφώνα Milton στη Φλόριντα-Συγκλονιστικές επιχειρήσεις διάσωσης
Ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον θέσης Κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Λίβανο