Χαμηλής δόσης μέτρα για την έξαρση του κορωνοϊού, στο επίκεντρο η προστασία των ευάλωτων ομάδων

Με τα βλέμματα στραμμένα στις ευάλωτες ομάδες και ηλικιωμένους, λήφθηκαν οι αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, στη σκιά της έξαρσης των κρουσμάτων που παρατηρούνται στην κοινωνία. Η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, αναμένεται να ανέβει το λόφο του Προεδρικού με το φάκελο γεμάτο, με στόχο να κλειδώσει τις εν λόγω αποφάσεις με σχετικό διάταγμα.

Το απόγευμα της Τετάρτης, η υπουργός Υγείας, η ΣΕΕ και οι εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ και των νοσηλευτηρίων παρακάθησαν σε σύσκεψη, κατά την οποία αξιολόγησαν όλα τα δεδομένα που είχαν ενώπιον τους, αναφορικά με την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα. Από τα δεδομένα, που είχαν ενώπιον τους, οι αρμόδιοι διαπίστωσαν ότι η υποστελέχη της «Όμικρον 2» με επικρατέστερο το στέλεχος JN.1, βρίσκονται σε έξαρση στο γενικό πληθυσμό, ωστόσο δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις, που να μαρτυρούν ότι πρόκειται για επιδημία.

Μάλιστα, με την αξιολόγηση των δεδομένων, διαπιστώθηκε πως ναι μεν υπάρχει η αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών στα νοσοκομεία, με τους πλείστους ασθενείς να είναι ηλικιωμένοι, εντούτοις τα εν λόγω στοιχεία φανερώνουν πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και δεν υπάρχει λόγος για πανικό.

Πάντως, μέσα από τα μέτρα που λήφθηκαν στη σύσκεψη, είναι ξεκάθαρο πως το Υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται προς τη θωράκιση των ευάλωτων ομάδων, μεταξύ των οποίων είναι και οι ηλικιωμένοι. Παρά το γεγονός πως μέχρι και σήμερα, στα μέτρα που λαμβάνονταν υπήρχε υποχρέωση για χρήση μάσκας πριν την είσοδο στα νοσοκομεία, ιατρεία και γηροκομεία, εντούτοις το Υπουργείο Υγείας θέλει να επαναφέρει το μέτρο, με στόχο να υπογραμμίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη τήρησης των αποφάσεων που λαμβάνονται. Την ίδια ώρα, η προσθήκη των υποχρεωτικών rapid tests 48 ωρών, πριν την είσοδο σε νοσοκομεία, ιατρεία, γηροκομεία, οίκους ευγηρίας και δομές ευάλωτων ομάδων, έρχεται να ενισχύσει την προστασία που παρέχεται στις ευάλωτες ομάδες.

Προς αυτό το σκοπό, η Πόπη Κανάρη αναμένεται να καταθέσει τα μέτρα που λήφθηκαν στη σύσκεψη της Τετάρτης ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, με στόχο να κλειδώσουν οι αποφάσεις και να περιλαμβάνονται σε διάταγμα που θα εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας. Πάντως, είναι σημαντικό να τονιστεί πως τα μέτρα που λήφθηκαν είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα στην παρούσα φάση, δεν ευνοούν τη λήψη τέτοιων αποφάσεων.

Δεν υπάρχει υποχρέωση για χρήση μάσκας από κρούσματα

Αυτό που προκάλεσε έκπληξη είναι η σύσταση που υπήρχε στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, αναφορικά με τα θετικά κρούσματα και τις μετακινήσεις τους. Αν και θα ανέμενε κανείς ότι η χρήση μάσκας από τα θετικά κρούσματα θα ήταν υποχρεωτική, δεδομένου ότι υπήρχαν αναφορές τόσο από τους ειδικούς επιδημιολόγους, όσο και από πλευράς Υπουργείου Υγείας, ότι τους ανησυχεί το γεγονός ότι οι ασθενείς που εντοπίζονται θετικοί στον κορωνοϊό δεν αυτοπεριορίζονται, ενώ υπάρχουν και άτομα που είναι θετικά, ωστόσο δεν δηλώνονται, στις αποφάσεις που πάρθηκαν, δεν υπήρξε καμία αναφορά περί υποχρέωσης για χρήση μάσκας από τα εν λόγω άτομα, αλλά μόνο μία σύσταση.

Οξύμωρο χαρακτηρίζεται και το γεγονός ότι δεν υπάρχει σύσταση για αυτοπεριορισμό τους, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτό το ενδεχόμενο να κυκλοφορούν τα άτομα θετικά στον κορωνοϊό εντός της κοινότητας, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες διασποράς.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»
Γυρίζουν την πλάτη στα ορεινά, πάνε παραλία όσοι θα εκμεταλλευτούν τις εορτές του Πάσχα
Ένεση για τα κατεχόμενα χωριά η χαλάρωση κινήτρων για επανεγκατάσταση-Ικανοποίηση για τα μέτρα της Κυβέρνησης
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ