Κρίσιμη η σύσκεψη στο Προεδρικό, ακούνε την Κυβέρνηση και λαμβάνουν αποφάσεις οι τυροκόμοι

Κρίσιμη για την αγορά, αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς στην παραγωγή γάλακτος, χαρακτηρίζεται η σύσκεψη στο Προεδρικό, ανάμεσα σε τυροκόμους και Κυβέρνηση, κατά την οποία θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα αιτήματα των πρώτων, με στόχο να βρεθεί η κοινή συνισταμένη και χρυσή τομή, ώστε να αποφευχθούν τα μέτρα που εξήγγειλε ο Σύνδεσμος των Τυροκόμων.

Το απόγευμα, ο Σύνδεσμος των Τυροκόμων αναμένεται να ανέβει το λόφο του Προεδρικού και θα έχει σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς, που εμπλέκονται στο φάκελο του χαλλουμιού, κατά την οποία ο Σύνδεσμος θα ενημερώσει την Κυβέρνηση για τις αποφάσεις που έλαβαν, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, για να αποχωρήσουν από την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ, αλλά και να κλείσουν τα τυροκομεία, αλλά και τους λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Αυτό που αναμένουν οι τυροκόμοι από τη σύσκεψη είναι να δουν κατά πόσο η Κυβέρνηση έχει αλλάξει στάση ή αποφάσεις, αναφορικά με αυτά τα μέτρα ή αν παραμένουν οι σκέψεις τους ως έχουν, κάτι που θα κρίνει και τα επόμενά τους βήματα. Ουσιαστικά, σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις ότι το έδαφος είναι πρόσφορο για να καταλήξουν σε μία συμφωνία που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, τότε ο Σύνδεσμος Τυροκόμων δεν αποκλείεται να κάνει δεύτερες σκέψεις και να αναστείλει τα μέτρα που έλαβε. Ωστόσο, σε περίπτωση που διαφανεί ότι η Κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται στο να αλλάξει η στάση της, τότε οι τυροκόμοι θα προχωρήσουν στη λήψη των μέτρων τους.

Σημειώνεται πως ο Σύνδεσμος Τυροκόμων φαίνεται ότι είχε προειδοποιήσει την Κυβέρνηση πολλάκις πριν προβεί στη λήψη των εν λόγω αποφάσεων, με επιστολές που απέστειλε τόσο στον υπουργό Εμπορίου, όσο και στον υπουργό Γεωργίας. Υπενθυμίζεται πως στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου αναφερόταν πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου αποφάσισε ομόφωνα όπως:

-Από 1/1/2024 τα μέλη του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, για αντικειμενικούς λόγους πέραν του ελέγχου των μελών τους, δεν θα δεσμεύονται από το πλαίσιο συμφωνίας το οποίο υπογράφηκε τον Ιούλιο 2022 μεταξύ αιγοπροβατοτρόφων, αγελαδοτρόφων και τυροκόμων, καθώς από την έκδοση του διατάγματος ΚΔΠ 332/2023 η συμφωνία αυτή δεν δύναται να εφαρμοστεί.

-Τα μέλη του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου προχωρήσουν σε κλείσιμο των τυροκομείων τους από τις 10/1/2024.

Αυτό που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των τυροκόμων είναι το διάταγμα που είχε εκδοθεί στις 20 Οκτωβρίου, που ανέφερε πως το ελάχιστο ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι ΠΟΠ θα έπρεπε να είναι 19%, με το Σύνδεσμο να τονίζει πως η εν λόγω απόφαση είχε παρθεί μονομερώς από την Κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων σημείωσε πως επανειλημμένα είχαν προσπαθήσει να βρεθεί μία λύση που να ικανοποιεί όλους, προτείνοντας μάλιστα, να επανέλθουν στο ποσοστό 10% για το αιγοπρόβειο γάλα στο χαλλούμι ΠΟΠ, στη βάση και των διαθέσιμων ποσοτήτων στην αγορά, με την πρόταση τους να απορρίπτεται.

Περιμένουν την σύσκεψη και οι άλλοι φορείς

Σε στάση αναμονής βρίσκονται και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς στην παραγωγή γάλακτος, όπως είναι οι αγελαδοτρόφοι και αιγοπροβατοτρόφοι, ώστε να διαπιστωθεί αν πρέπει και οι ίδιοι να λάβουν τα μέτρα τους ή αν θα συνεχίσει η ομαλή λειτουργία της αλυσίδας παραγωγής γάλακτος και χαλλουμιού.

Από τη μία πλευρά, οι αγελαδοτρόφοι συστρατεύονται με τους τυροκόμους και σε περίπτωση που δεν βρεθεί η χρυσή τομή, τότε θα βρεθούν έξω από το Προεδρικό, με τις διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος, στις 10 Ιανουαρίου, ενώ έστρεψαν τα πυρά τους κατά της Κυβέρνησης, αναφέροντας πως δεν είχαν γίνει οι κατάλληλοι έλεγχοι, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην είναι σε θέση το Υπουργείο Γεωργίας, να γνωρίζει πόσες διαθέσιμες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος υπάρχουν.

Από την άλλη πλευρά, οι αιγοπροβατοτρόφοι συνεχίζουν να παρουσιάζονται ενοχλημένοι με τη στάση των τυροκόμων και των αγελαδοτρόφων, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες είχαν αναφέρει πως τα τυροκομεία λειτουργούσαν παράνομα, λόγω της απουσίας ελέγχων. Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν είχαν καλεστεί σε καμία σύσκεψη στο Προεδρικό, για να συζητήσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους, ήταν ένας ακόμη λόγος που προκάλεσε την αντίδραση των αιγοπροβατοτρόφων, που ακόμη και σήμερα στέλνουν μήνυμα στην Κυβέρνηση για διάλογο.

Δειτε Επισης

Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat