Άδεια πώλησης σε αλεύρι από έντομα έδωσε η Ιταλία
21:51 - 31 Ιανουαρίου 2024
Εταιρεία που παράγει αλεύρι από γρύλους έγινε η πρώτη στην Ιταλία που πήρε άδεια για την πώληση τροφίμων που παρασκευάζονται από έντομα.
Μέχρι τώρα, η εταιρεία είχε την άδεια να πωλεί το αλεύρι μόνο για τροφές που προορίζονται για κατοικίδια ζώα.
Η Nutrinsect θεωρεί ότι άνοιξε με τον τρόπο αυτό μια νέα σελίδα στην ιστορία των τροφίμων καθώς το -όπως λέει- γεμάτο θρεπτικά συστατικά αλεύρι της μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από τρόφιμα.
Εκατομμύρια γρύλοι εκτρέφονται από το 2020 στο εργοστάσιο της εταιρείας, στην κεντρική Ιταλία, όπου υφίστανται θερμική επεξεργασία πριν καταψυχθούν και αλεστούν για να αποτελέσουν εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης
Το αλεύρι θα διανέμεται σε εταιρείες προμήθειας τροφίμων και σε όσες δραστηριοποιούνται στο catering, αναφέρει ο Guardian. Θα πωλείται επίσης στο Διαδίκτυο προς 6 ευρώ το πακέτο.
Όσο για τη γεύση, η εταιρεία λέει ότι «μοιάζει με κολοκυθόσπορους, φουντούκια, αλλά και λίγο με γαρίδες».
Η ΕΕ έχει εγκρίνει την πώληση εντόμων (γρύλων, ακριδών και προνυμφών ενός είδους σκαθαριών) για ανθρώπινη κατανάλωση στις αρχές του 2023.
Η Ιταλία αντέδρασε έντονα στην απόφαση καταθέτοντας κανονισμούς που διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα από έντομα θα μείνουν μακριά από παραδοσιακά πιάτα όπως τα ζυμαρικά και η πίτσα.
Ωστόσο, όταν οι κανονισμοί επισημοποιήθηκαν στα τέλη του 2023, η ιταλική κυβέρνηση υποχώρησε, επιβάλλοντας την σαφή αναγραφή της προέλευσης του προϊόντος. Απαιτεί ακόμη να χρησιμοποιείται στις συσκευασίες η ονομασία Acheta domesticus, η επιστημονική ονομασία για το γρύλο του σπιτιού, ώστε να είναι λιγότερο τρομακτική για τον καταναλωτή.
Τα έντομα θεωρούνται ότι είναι γεμάτα πρωτεΐνες και βιταμίνες και βιώσιμος τρόπος λήψης θρεπτικών συστατικών. Οι πόροι που απαιτούνται για την εκτροφή γρύλων και οι χώροι είναι μικρότεροι από αυτούς που χρειάζεται η κτηνοτροφία, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι σχεδόν μηδενικές. Η αγορά εδώδιμων εντόμων στην Ευρώπη προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.
Πηγή: protothema.gr