Ξεσπαθώνει η πρόεδρος του ΔΗΣΥ-«Το κόμμα δεν είναι της Αννίτας, ούτε του Αναστασιάδη, ούτε του Αβέρωφ»

Ιδιαίτερα έντονη εμφανίστηκε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, στον απόηχο της νέας κρίσης που ξέσπασε στο κόμμα, με αφορμή την επιλογή του Κωστάκη Κωσταντίνου ως υποψηφίου για την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου. Παρόλο που η κ. Δημητρίου συνηθίζει να κάνει ήπιες δημόσιες εμφανίσεις, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται όλο και πιο αυστηρή, μιλώντας πολύ πιο ξεκάθαρα για την απουσία στήριξης στην ηγεσία αλλά και καταγγέλλοντας την στάση ορισμένων. Η ανακοίνωση του Αβέρωφ Νεοφύτου το απόγευμα της Τρίτης είναι προφανές ότι ενόχλησε πολύ την κ. Δημητρίου, όπως και οι αναφορές άλλων στελεχών.

«Δεν νομίζω να είναι ο Κωστάκης που άναψε φωτιές. Είναι κάποιοι που προσπαθούν να ανάψουν φωτιές εδώ και καιρό», δήλωσε στο «Σίγμα». «Κάποιοι που επιλέγουν αντί να σταθούν δίπλα σε αυτή την νέα προσπάθεια του κόμματος και της ηγεσίας, επιλέγουν να στέκονται απέναντι, να δημοσιεύουν την άποψή τους χωρίς να έρχονται καν να μας τη λένε, καν να συζητούν, καν να στηρίξουν. Δυστυχώς αυτά τα πράγματα δεν είναι σωστά», τόνισε.

Ερωτηθείσα για την ανακοίνωση Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι αντιπολιτεύτηκε την ηγεσία του κόμματός του ταυτόχρονα με την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, λέγοντας πως «στο κόμμα μας, κατ’ επίκληση της ενότητας βάζουν σημαιοφόρους εκείνους που τορπίλισαν την ενότητα και υπονόμευσαν την παράταξη», η κ. Δημητρίου ήταν ξεκάθαρη. «Θεωρώ ότι η κίνηση αυτή δεν βοηθούσε σε αυτή την προσπάθεια που κάνει όλο αυτό το διάστημα ο ΔΗΣΥ, η ηγεσία του κόμματος, το Πολιτικό Γραφείο. Καταλαβαίνω τη συναισθηματική του φόρτιση. Όλα αυτά τα οποία έγιναν είναι και φυσιολογικό και καθένας δικαιούται να πει την άποψή του. Δεν ήταν όμως στο Πολιτικό Γραφείο ο κ. Νεοφύτου, έλειπε στο εξωτερικό και μας έστειλε και επιστολή. Όταν είχαμε ένα αποτέλεσμα ή μια εκλογή μιας νέας ηγεσίας και έλεγαν ότι θα είναι δίπλα μας, πρέπει να μας στηρίζουν εμπράκτως. Δεν λέμε να μην λένε την άποψή τους σε αυτή την περίπτωση, αλλά σίγουρα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να ακυρώνεται ένα δημοκρατικό αποτέλεσμα», τόνισε.

Η κ. Δημητρίου χαρακτήρισε την πολιτική συγκυρία που βρίσκεται η παράταξη της οποίας ηγείται δύσκολη, αναφέροντας ότι γνωρίζουμε τι έχουμε παραλάβει. «Μοναδική οδός είναι πραγματικά να επανασυγκολληθούν τα κομμάτια του κόμματος και να μην μείνουμε σε ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα ή σε πάθη του παρελθόντος ή σε ίντριγκες είτε άλλως πως», υπογράμμισε, λέγοντας πως αυτά δεν μας εκπροσωπούν και πρέπει να σταματήσουν.

Σχολίασε, μάλιστα, και το γεγονός πως η αντιπαράθεση αναπτύσσεται κυρίως μεταξύ των μεγαλύτερων και παλαιότερων στελεχών του κόμματος. «Κατά τα άλλα είμαστε εμείς, αν θέλετε, οι νεότεροι και καταλήγουμε στο τέλος να πρέπει εμείς να συμβουλεύουμε τους μεγαλύτερους να σταματήσουν όλα αυτά που κάνουν», είπε.

«Στο Πολιτικό Γραφείο μίλησαν όλοι, τρεις ώρες συζήτηση, και τελευταίος ο κ. Αναστασιάδης. Και δέχθηκε τα πυρά από αυτούς που δεν ήρθαν καν στο Πολιτικό Γραφείο να ακούσουν όλα τα στελέχη, η πλειοψηφία των οποίων ήταν υπέρ της ενότητας και της στήριξης του κ. Κωστάκη και δικαίωμά τους. Επιβράβευση δεν είναι να δώσεις το δικαίωμα σε κάποιον να κατέβει στους πολίτες και να κάνει τη δική του εκλογική διαδικασία. Επιβράβευση είναι να διορίζεις, όπως έπραξαν προηγουμένως και ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και ο κ. Αναστασιάδης», σημείωσε η Αννίτα Δημητρίου, θέλοντας να επισημάνει ότι η ίδια ακολουθεί πιο δημοκρατικές διαδικασίες από τους προκατόχους της.

«Άρα τώρα δεν μπορεί είτε να ζητούμε τα ρέστα, είτε να κατακεραυνώνουμε την προσπάθεια ενότητας που όλοι συμφωνήσαμε σε αυτό. Το Πολιτικό Γραφείο είναι το σώμα που λαμβάνει αποφάσεις και αυτή την απόφαση έλαβε μετά από αρκετή συζήτηση, γνωρίζοντας τις πολιτικές διαστάσεις που υπάρχουν, τις ευαισθησίες που ακόμα είναι νωπές. Δεν θα συρρικνώσουμε το κόμμα μας ή θα μείνουμε σε προσωπικές αντιπαλότητες και πάθη. Έληξαν οι Προεδρικές Εκλογές, είμαστε ένα χρόνο μετά. Ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί ο ΔΗΣΥ ένα συμπαγές σώμα, πρωταγωνιστική δύναμη του τόπου για το καλό του τόπου, με τις θέσεις του, με τις παρεμβάσεις του, είναι να ενωθεί», υπέδειξε. Η ίδια, επεσήμανε, υποστήριζε όλους και ήταν πάντοτε στην πρώτη γραμμή.

«Το κόμμα δεν είναι της Αννίτας, ούτε του Αναστασιάδη, ούτε του Αβέρωφ. Το κόμμα ανήκει στον κόσμο του. Είναι η πρώτη φορά που λειτουργούμε τόσο δημοκρατικά. Τι ποιο δημοκρατικό από το να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία; Δεν επέβαλα την οποιαδήποτε άποψη, σεβάστηκα και τους άκουσα όλους. Έτσι λειτουργεί ο ΔΗΣΥ», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Πρόσθεσε ότι στην παράταξη χρειάζονται και τον κ. Νεοφύτου και τον κ. Αναστασιάδη. «Αν πραγματικά νοιαζόμαστε για τον ΔΗΣΥ, για αυτό το κόμμα, είτε είμαστε πρόεδροι, είτε στελέχη είτε άλλως πως, να σταθούμε εδώ σε αυτή την προσπάθεια συμπόρευσης. Και ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον κ. Κασουλίδη για τη δική του παρέμβαση. Σημαίνει πολλά. Ένα τέτοιο ιστορικό στέλεχος αυτή τη στιγμή να στέκεται στο πλευρό της ηγεσίας», πρόσθεσε.

«Άφεση αμαρτιών δόθηκε από τον Αβέρωφ»

Καρφιά έριξε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Ευθύμιος Δίπλαρος σε τηλεοπτική του παρέμβαση στον «Άλφα». «Άφεση αμαρτιών δόθηκε πριν από ένα χρόνο από τον πρώην πρόεδρο του ΔΗΣΥ, τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Πολύ ορθά είπε τότε πως ο ΔΗΣΥ δεν είναι κόμμα διαγραφών. Όταν δεν έγιναν οι διαγραφές ένα χρόνο προηγουμένως, δεν θα γίνουν τώρα. Και δεν είναι η δουλειά της νέας ηγεσίας να ξεκινά διαγραφές», τόνισε.

Ερωτηθείς αν θεωρεί λανθασμένη την απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας, ο κ. Δίπλαρος είπε ότι δεν θα μπει σε αυτή τη συζήτηση. «Αν τότε υπήρχαν κάποιες συγκεκριμένες διαγραφές, σήμερα μπορεί να μην είχαμε αυτά τα ζητήματα», εκτίμησε. «Θεώρησαν κάποιοι ορθό και ο τέως πρόεδρος του κόμματος να μην ισχύουν ή τέλος πάντων να μην υπάρξουν», πρόσθεσε. Ανέφερε ότι η νέα ηγεσία εκλέγηκε με στόχο την ανασυγκρότηση παράταξης και την επούλωση πληγών και έλεγαν ότι κανένας δεν περισσεύει. «Από την ώρα που όλα αυτά τα στελέχη, που έκαναν κάποια άλλη επιλογή την πρώτη Κυριακή των Προεδρικών Εκλογών δεν διαγράφηκαν και είναι μέλη της παράταξης και θέλουν να συνεχίσουν να είναι, όλα τα μέλη και τους υποστηρικτές του ΔΗΣΥ τους υποστηρίζουμε. Όταν κάποιος είναι και αξιωματούχος μιας παράταξης, όπως έχει δικαιώματα έχει και υποχρεώσεις», είπε.

«Δικαίωμα του κ. Νεοφύτου να έχει την οποιαδήποτε άποψη, όπως δικαίωμα όλων είναι να έχουν τη δική τους. Σεβαστή, απόλυτα κατανοητή, αποφάσεις έχουν ληφθεί και έχουμε ξεκινήσει εργασία», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν όλες αυτές οι τοποθετήσεις να αποφεύγονταν, αλλά ο ΔΗΣΥ ποτέ δεν φίμωσε τα στελέχη του.

«Υπάρχουν πληγές, είναι ακόμη κάποιες ανοιχτές. Χρειάζεται χρόνος για να επουλωθούν όλες οι πληγές. Δεν είναι όμως η λύση είτε οι διαγραφές είτε να διώχνεις διαρκώς φίλους και μέλη του ΔΗΣΥ», ανέφερε. «Θέλουμε να έχουμε ως προμετωπίδα αυτό που είπε ο κ. Κασουλίδης στη γραπτή του δήλωση. Ότι όλοι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι. Διαγραφές δεν έγιναν στο παρελθόν, θα γίνουν τώρα; Έχουμε μπροστά μας εκλογικές αναμετρήσεις», επεσήμανε.

Ζήτησε να αφήσουν όλοι στην άκρη πικρίες ή δικαιολογημένα παράπονα, να ενώσουν τις δυνάμεις και να παραμείνει ο ΔΗΣΥ πρωταγωνιστική δύναμη. «Να αφήσουμε πίσω ό,τι μας πλήγωσε, να βρούμε αυτό που μας ενώνει. Και αυτό που μας ενώνει δεν είναι τα πρόσωπα, είναι η ιδέα, η παράταξη, ο ΔΗΣΥ. Αυτό μας ενώνει», είπε.

Δειτε Επισης

Συμμετοχή Προέδρου σε εκδηλώσεις για Ημέρα Ευρώπης, 20η επέτειο ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
Μεγαλειώδης συνεδρίαση της Βουλής την Παρασκευή για τα 20χρονα ένταξης
Αναμένει να ακούσει από την Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της ο Πρόεδρος
Παραλαβή εκλογικών βιβλιαρίων από τους νέους εκλογείς μέχρι 6 Ιουνίου
Σε ειδικούς εκλογικούς θαλάμους θα ψηφίσουν τα άτομα σε τροχοκάθισμα στις διπλές εκλογές
Στην Κύπρο μέχρι τις 14 Μαΐου η Ολγκίν για σειρά επαφών
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία-Τα παιδιά των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας που μπήκαν στην πολιτική
Στην Κύπρο η Κυριακίδου, προσφωνεί τη Βουλή σε σύνοδο για τα 20χρονα ένταξης
Στα ΗΑΕ για τουριστική έκθεση και επενδυτικό συνέδριο ο Υφυπουργός Τουρισμού
Αμετακίνητος ο Τατάρ-Θα επαναλάβει το αφήγημα περί δύο κρατών στην Ολγκίν