Παίζουν μπάλα στο ίδιο γήπεδο τα Σωματεία-Δεν θέλουν εποπτεία Συνδέσμων, ρίχνουν την ευθύνη στην πολιτεία
11:40 - 31 Ιανουαρίου 2024
Σε κοινή γραμμή, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους, ειδικά για την πρόνοια που θέλει τα σωματεία, να θέτουν υπό την εποπτεία τους, τους Συνδέσμου Φιλάθλων των ομάδων τους, παρουσιάστηκαν οι εκπρόσωποι των ομάδων στην επιτροπή Νομικών της Βουλής, η οποία άρχισε τη συζήτηση για το αναθεωρημένο Νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για πάταξη της βίας στα γήπεδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα αποφασίζει η Κυβέρνηση για κεκλεισμένων, θέλει συμμετοχή ο Κούμας-Πού τράβηξε κόκκινες γραμμές
Ο Αυξέντης Ευαγγέλλου, Γενικός Διευθυντής της ΑΕΚ, ανέφερε ενώπιον των βουλευτών, πως, ο κάθε νομοταγής και υγιής φίλαθλος έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί την ομάδα του. Υπενθύμισε πως τον Ιούνιο του 2023 είχε υπογραφεί μνημόνιο μεταξύ Υπουργείου και ΚΟΠ-ΚΟΑ και άλλων φορέων, με τέσσερις πυλώνες. «Δεν είδαμε τίποτα στην πράξη. Αν εφαρμόζονταν εκείνοι οι πυλώνες δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα», ανέφερε, ενώ για το θέμα των Συνδέσμων, εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι θέμα των σωματείων. «Τα σωματεία, δεν μπορούν να ελέγχουν τους συνδέσμους. Υπάρχει νομοθεσία. Αν κάποιος δεν είναι νόμιμος, να κλείνει. Υπάρχουν ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δίνουν την εντύπωση ότι πάμε για πόλεμο. Πρέπει να γίνει κάτι για να σταματήσει η αναπαραγωγή αυτών των ανακοινώσεων, επειδή προάγουν τη βία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΑΕΚ Λάρνακας.
Ο εκπρόσωπος της ΑΕΛ, αφού υπενθύμισε πως το 2014 και το 2018 ψηφίστηκαν μια σειρά από Νόμοι, που στην πράξη, είδαμε ότι δεν ήταν λειτουργικοί. «Εμείς ως ΑΕΛ δεν τα έχουμε με τον απλό αστυνομικό, ζητούμε από την πολιτεία να τιμωρήσει τους ηθικούς αυτουργούς. Εμείς θέλουμε να λάβουν την ευθύνη εκείνοι που φταίνε».
Μάλιστα ο εκπρόσωπος της ΑΕΛ, ανέφερε πως, «σε αρκετές περιπτώσεις, υπέδειξαν στην Αστυνομία, που να προσέξουν, αλλά έγιναν επεισόδια. Κάποιος είπε για Ελλάδα. Στην Ελλάδα μετρούν 9 νεκρούς οπαδούς. Η βία μεταφέρθηκε έξω από τους οπαδικούς χώρους», υπέδειξε, ενώ ανέφερε πως οι προτάσεις του ΠΑΣΠ, είναι προς την ορθή κατεύθυνση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ανόρθωσης, Ανδρέας Σάντης, ανέφερε πως το δικό του σωματείο βλέπει διαφορετικά το όλο ζήτημα. «Να κάτσει το κράτος, η ΚΟΠ, η Αστυνομία, αρμόδιους από το εξωτερικό, να μας δείξουν τα μέτρα και να περιμένουν μέχρι να τα εφαρμόσουμε, για να αντιμετωπίσουμε το θέμα από τη ρίζα του», ανέφερε.
Ο πρόεδρος της εταιρείας του ΑΠΟΕΛ, Πρόδρομος Πετρίδης, υπενθύμισε πως πριν χρόνια η κάρτα φιλάθλου, υποτίθεται θα έλυνε το πρόβλημα. «Μας είχε παρουσιαστεί ως η λύση που θα επιλύσει τα προβλήματα. Έχουμε 2024 και δεν έχει εφαρμοστεί. Συμφωνούμε ότι δεν μπορούν οι σύνδεσμοι φιλάθλων να ελεγχθούν από τα σωματεία. Πρέπει να υπάρξει τόλμη από την Αστυνομία για να εφαρμόσει το αυτόφωρο την ώρα που γίνονται τα επεισόδια, διαφορετικά δεν θα λυθεί το πρόβλημα», είπε ο κ. Πετρίδης, ενώ σχολίασε και την πρόνοια της Νομοθεσίας, για ελέγχους άλκοτεστ και νάρκοτεστ έξω από τα γήπεδα. «Επίσης, ας τολμήσει η Αστυνομία να κάνει νάρκοτεστ και άλκοτεστ και θα δούμε τα αποτελέσματα».
Το μέλος του ΔΣ του Απόλλωνα και νομικός σύμβουλος της εταιρείας, Σωκράτης Έλληνας, υπέδειξε πως ο εχθρός είναι η ανοησία, τα ναρκωτικά και η βία. «Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να βρούμε τον τρόπο να αποτρέψουμε εκείνα που προκαλούν τη βία. Πρέπει να βρούμε εκείνους τους δέκα ή εκατό, που προκαλούν πρόβλημα για να λυθεί το θέμα».
Σε σχέση με την εποπτεία των Συνδέσμων από τα Σωματεία, διερωτήθηκε αν γίνει αυτό, «εκείνοι οι 100 δεν θα προσπαθήσουν να παρανομήσουν πάλι; Πρέπει να θωρακίσουμε την ομοσπονδία και την Αστυνομία για να αποφεύγονται τα επεισόδια. Δεν είμαι ειδικός για να ξέρω πώς, όμως πρέπει να αποφασίσουμε να αφήσουμε όλα έξω από το γήπεδο», πρόσθεσε ο κ. Έλληνας.
Επιπλέον, σχολίασε την πρόταση για εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, εκφράζοντας τη θέση πως είναι μια καλή πρόταση, ωστόσο, είπε, «πρέπει να έχουμε και τους τρόπους να εφαρμόσουμε τα μέτρα που θα μας δείξουν. Πρέπει να είμαστε τολμηροί».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της εταιρείας της Ομόνοιας, Σταύρος Παπασταύρου, αφού συμφώνησε με τα περισσότερα από όσα ακούστηκαν από τα άλλα σωματεία, ανέφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που ο ίδιος εντοπίζει, ερχόμενος κι από το εξωτερικό, είναι η ατιμωρησία.
«Είναι για δεκαετίες το πρόβλημα, κάθε αγωνιστική υπάρχουν 50 άτομα που παραβιάζουν τη νομοθεσία. Δεν πρέπει να τιμωρούνται ένας ή δύο, πρέπει να τιμωρούνται όλοι. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε όλα, αλλά θα πρέπει να τιμωρούμε όλους όσοι παρανομούν. Το άλλο πρόβλημα είναι εκείνοι από τους οργανωμένους, έγιναν σχεδόν τρομοκρατικές οργανώσεις. Όλοι το ξέρουν, αλλά κανένας δεν θέλει να λάβει την ευθύνη να κάνει κάτι. Μετά από ένα παιχνίδι, οπαδοί κυνήγησαν ποδοσφαιριστές μας. Τα πράγματα είναι τραγικά. Είναι καλά να συζητάμε για τους νόμους που υπάρχουν όμως δεν θα κάνουμε τίποτα αν δεν τιμωρούνται όλοι», είπε ο κ. Παπασταύρου, ενώ υπενθύμισε πως «ως Ομόνοια, τιμωρήσαμε γύρω στα 10 άτομα και τους αφαιρέσαμε την άδεια να μπουν στα γήπεδα και μας φωνάζουν φασίστες και ότι θέλουν να φύγουμε. Κάποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν».
Στη δική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών, Σπύρος Νεοφυτίδης, σχολίασε τα όσα ακούστηκαν νωρίτερα, για το παράδειγμα της Ελλάδας. «Εμάς μας βρίσκει αντίθετους, επειδή η Ελλάδα είναι μοναδική εξαίρεση στον κόσμο και δεν είναι το καλύτερο παράδειγμα για να τους ακολουθουμε εκεί. Δεν είναι λύση αυτή. Πρέπει να δούμε μέτρα».
Στη συνέχεια ανέλυσε τα μέτρα που επανέλαβε αρκετές φορές τις προηγούμενες ημέρες. «Για μας άμεσο μέτρο είναι τα συστήματα παρακολούθησης. Υπάρχουν συστήματα υψηλής ευκρίνειας σε πέραν από 150 χώρες στον κόσμο και μπορεί να υπάρχει αρχείο για 30 ώρες και μετά να διαγραφεί. Άλλο πρόβλημα είναι η καταλληλόλητα των γηπέδων. Η UEFA μας έκανε συστάσεις. Υπάρχουν άτομα στο γήπεδο με παράνομα αντικείμενα, φωτοβολίδες, κροτίδες, όπλα. Έγινε καμία σύλληψη; Πρέπει να ενισχύσουμε την Αστυνομία», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των ατόμων ασφάλειας του γηπέδου, διερωτήθηκε ποιος τους εκπαίδευσε και τι εξειδίκευση έχουν.