Έτσι θα αποφασίζει η Κυβέρνηση για κεκλεισμένων, θέλει συμμετοχή ο Κούμας-Πού τράβηξε κόκκινες γραμμές

Μια ομάδα υπουργών, αποτελούμενη από τον υπουργό Δικαιοσύνης και την υπουργό Παιδείας, που θα λαμβάνουν αποφάσεις, μετά από έκθεση του Αρχηγού Αστυνομίας, θα αποφασίζει για το αν ένας αγώνας θα πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό είπε κατά τη σημερινή συνεδρία της επιτροπής Νομικών της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, για το νέο Νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση, με στόχο την πάταξη της βίας στα γήπεδα.

Την αντίθεση του στα δύο μέτρα που προβλέπει το αναθεωρημένο Νομοσχέδιο, κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, ο οποίος αφού παρέπεμψε στις υποχρεώσεις της ΚΟΠ, έναντι της UEFA, δήλωσε έτοιμος να συναποφασίζει με την πολιτεία για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, αναφέρθηκε στο θέμα της οπαδικής βίας και στο αναθεωρημένο Νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση, για να καταπολεμήσει φαινόμενα, όπως αυτά της περασμένης εβδομάδας, στο Στάδιο ΆλφαΜέγα. Αφού υπενθύμισε πως όταν ανέλαβε τα ηνία, το Υπουργείο ήταν σε μία δύσκολη συγκυρία επειδή υπήρχε έξαρση της βίας στα γήπεδα και του οργανωμένου εγκλήματος, σημείωσε πως, «ήθελα να ξέρω τι έπρεπε να κάνω ως υπουργός, όταν ανέλαβα για να αντιμετωπίσω την έξαρση. Έπρεπε να αντιμετωπίσω την κατάσταση με σεμινάρια και διαλέξεις όπως γινόταν κατά καιρούς ή έπρεπε να βάλω το μυαλό μου να σκεφτεί για να βρώ λύσεις».

Και πρόσθεσε πως, «μέσα σε 48 ώρες έγιναν όλα και έπρεπε να ληφθούν άμεσα μέτρα, με βάση τα εργαλεία που είχαμε στα χέρια μας. Ήταν δεδομένα αυτά τα εργαλεία και δεν μπορούσα να λάβω μέτρα που θα προκαλούσε πρόβλημα με την υποστελέχωση της Αστυνομίας. Οι ρητές οδηγίες που είχαμε ήταν για να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή. Τα μέτρα που βρήκα ήταν αυτά που ανακοινώθηκαν και η Αστυνομία προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις της, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Προσπάθησα να διασφαλίσω τη δημόσια τάξη και αυτός θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής που θα ακολουθήσω».

«Ήταν όπως τη Μάχη του Μαραθώνα»

Σε σχέση με τους Συνδέσμους Φιλάθλων, ο υπουργός συμφώνησε με τοποθετήσεις βουλευτών, ότι πολλές φορές λειτουργών εκτός πλαισίων της Νομοθεσίας. «Κάποιοι είναι απρόσωποι, κάποιοι είναι εγγεγραμμένοι. Κάποιοι τηρούν τη νομοθεσία, κάποιοι άλλοι όχι. Σύντομα θα δείτε το νέο νομοσχέδιο και θα δείτε ότι θέλουμε να έχουμε καλύτερους έλεγχους. Είναι πολυσύνθετο θέμα να είναι υπό την εποπτεία ομάδων ή σωματείων οι σύνδεσμοι και ο λόγος που δεν ήρθε κοντά σας νομοσχέδιο, είναι γιατί θέλαμε να είμαστε πρακτικοί. Ο στόχος είναι να τεθούν οι επίσημοι σύνδεσμοι φιλάθλων κάτω από τα σωματεία, για να υπάρχει εποπτεία», εξήγησε ο υπουργός.

Γενικότερα, για το θέμα της οπαδικής βίας, ο Μάριος Χαρτσιώτης ανέφερε πως, «είναι ένα θέμα που τις τελευταίες ημέρες μας απασχολεί όλους και πρόσεξα ότι ενδεχόμενα να υπάρχει παρεξήγηση για το θέμα των αποφάσεων της πολιτείας».

Πάντως, για το θέμα της έξαρσης της βίας στα γήπεδα, ο υπουργός παραλήρησε τα όσα συνέβησαν στον αγώνα Απόλλων-ΑΕΛ, με την απόπειρα φόνου στην Αγλαντζιά. «Τα όσα είδαμε πρόσφατα ήταν θλιβερά και αν είχαμε θύματα θα ήμασταν στα σπίτια μας. Πριν 15 ημέρες είχε γίνει απόπειρα φόνου στην Αγλαντζιά και είπαν κάποιοι τι φταίνε τα παιδιά και οι περαστικοί; Εκεί όλοι πέφτουν στην εκτελεστική εξουσία, για τα μέτρα που λαμβάνει. Τι διαφέρει αυτό από την κροτίδα που έφυγε από χούλιγκαν και είχε στόχο άλλο χούλιγκαν, όμως έσκασε δίπλα από ένα αθώο κορίτσι. Να λάβουμε μέτρα. Όλα έγιναν μέσα σε επτά ημέρες. Είχαμε το θέμα στο ΑΠΟΕΛ-Σαλαμίνα και μέσα σε εκείνο το επταήμερο όλοι ήξεραν ότι θα υπήρχαν επεισόδια στο Απόλλων-ΑΕΛ», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σε σχέση με τα μέτρα που λήφθηκαν στο Απόλλων-ΑΕΛ, ο υπουργός εξήγησε πως, πήγαμε και παραταχθηκαμε ενάντια σε 700-800 άτομα. Ήταν λίγοι ανεγκέφαλοι, που προκαλούσαν αναστάτωση. Όμως, μου θύμισε τη μάχη του Μαραθώνα έξω από το γήπεδο. Χρησιμοποιήθηκε ο Αίαντας και μπήκε ο κόσμος μέσα στο γήπεδο για να ξεκινήσει το παιχνίδι και είδαμε τα θλιβερά γεγονότα», είπε.

Έκθεση ο Αρχηγός, αποφασίζουν υπουργοί Δικαιοσύνης και Παιδείας

Στη συνέχεια, επιχείρησε να εξηγήσει στους βουλευτές, τι αλλάζει με το αναθεωρημένο Νομοσχέδιο που κατέθεσε και το μέτρο, να δίνεται η εξουσία στο Υπουργικό για να αποφασίζει τη διεξαγωγή ενός αγώνα, χωρίς φιλάθλους. «Νομοθεσίες υπάρχουν και για το θέμα της διεξαγωγής αγώνων ή κεκλεισμένων, επαφίεται στην ΚΟΠ και για κάποιους άλλους συγκεκριμένους αγώνες, επί συγκεκριμένης φάσης, επαφίεται στον διαιτητή. Στο συγκεκριμένο αγώνα (σ.σ. εννοεί το Απόλλων-ΑΕΛ) είχε πάρει την απόφαση ο διαιτητής να μην διεξάγει τον αγώνα, επειδή είχε λάβει ενημέρωση από τον αξιωματικό ότι δεν μπορούσε να διαφυλάξει την ασφάλεια».

Όπως εξήγησε, με βάση το νέο Νομοσχέδιο, «σε εξαιρετικές περιπτώσεις που υπάρχουν πληροφορίες για κινδύνους για την ασφάλεια, θα μπορεί η Εκτελεστική εξουσία με τους αρμόδιους υπουργούς, να αποφασίζει για να διεξάγονται κάποιοι αγώνες χωρίς οπαδούς. Οι αρμόδιοι υπουργοί μπορούν να είναι ο Δικαιοσύνης και ο Παιδείας και αθλητισμού. Η πολιτεία θέλει σε εξαιρετικές περιπτώσεις να έχει αυτή την εξουσία», είπε ο Μάριος Χαρτσιώτης.

Αναφορικά με την κριτική που ασκείται για τις πρόνοιες των αποφάσεων του Υπουργικού, ο κ. Χαρτσιώτης, επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες, λέγοντας πως, «σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από έκθεση από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, σε συνεννόηση μεταξύ των δύο υπουργών και της ΚΟΠ να λαμβάνουμε αποφάσεις. Για το θέμα των εισιτηρίων διαρκείας, κανένας σώφρων οπαδός δεν θα εκνευριστεί που δεν θα πάει σε δύο αγώνες, για να προστατεύσει την ζωή του. Εμείς θέλουμε τη βοήθεια της ΚΟΠ, την αυτονομία της οποίας δεν θα αγγίξουμε. Θέλουμε αυτό το εργαλείο, για να μην φτάσουμε στο σενάριο που θα θρηνήσουμε θύματα».

Η παρέμβαση Κούμα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, στάθηκε στις υποχρεώσεις της Ομοσπονδίας, έναντι της UEFA και της FIFA, ενώ έφερε το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου μετά από παρέμβαση του κράτους, έξω από το γήπεδο, «καθάριζαν τα αίματα με τις μάνικες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Το ποδόσφαιρο είναι κομμάτι της κοινωνίας και κάποια κομμάτια που επιδρούν αρνητικά στο ποδόσφαιρο, αφορούν την κοινωνία. Έχουμε τα δικά μας μέτρα, τους δικούς μας κανονισμούς σε συνεργασία με UEFA και FIFA. Η συνεργασία μας με την Αστυνομία, μέχρι σήμερα ήταν άριστη και εκεί που είχαμε τις δυνατότητες να λάβουμε μέτρα για κάποιους αγώνες το κάναμε. Υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε. Ο καθένας, όμως, βλέπει τα δικά του θέματα. Εμείς έχουμε κάποια μέτρα που λάβαμε. Ακούω για την περίπτωση της Ελλάδας που παρεμβαίνει η Πολιτεία. Η Ελλάδα έχει άλλο καθεστώς. Σε διεθνές επίπεδο, υπήρχε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι στην Μαρσέιγ που επενέβη το κράτος, επειδή έξω από το γήπεδο καθάριζαν τα αίματα με μάνικες. Πριν έξι μήνες είχα πει ότι δεν θέλω να γίνουμε Ελλάδα και ως πρόεδρος της ΚΟΠ να βάψω τα χέρια μου με αίμα», είπε ο πρόεδρος της ΚΟΠ.

Σε σχέση με το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της ΚΟΠ, είπε πως, υπάρχει ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΚΟΠ, για δυναμικά μέτρα, «για να βοηθήσουμε για την καταστολή της βίας, όπως η μη μεταφορά φιλάθλων που ξεκίνησε από αυτή την εβδομάδα, αλλά και με τις υφιστάμενες ποινές που έχουμε. Είμαστε έτοιμοι να συναποφασίσουμε με το κράτος για αυτές τις περιπτώσεις. Παρόλο που το κράτος έχει την ευθύνη για την ασφάλεια του τόπου, η δική μας η απόφαση είναι να συναποφασίσουμε».

Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο κ. Κούμας, ανέφερε πως υπάρχουν θέματα με την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, ενώ κάλεσε το κράτος να δει το θέμα των υποδομών. «Πήγαμε γυμνοί, ακόμη και στο στάδιο Άλφαμεγα υπάρχουν θέματα για να λειτουργήσει η κάρτα φιλάθλου. Πρέπει το κράτος, να δει τις υποδομές».

Αναφορικά με την πρόνοια για να αποφασίζει το Υπουργικό για τη διεξαγωγή αγώνων χωρίς φιλάθλους, ο πρόεδρος της ΚΟΠ κάλεσε την Κυβέρνηση, να συνεργαστεί με την Ομοσπονδία, «και αν δεν είναι ικανοποιητικά τα μέτρα, να δούμε πώς θα παρέμβουν».

Αντέδρασε επίσης και για την πρόνοια, ώστε να έχουν τον εποπτικό έλεγχο των Συνδέσμων τα Σωματεία. «Θέλουν να πάνε οι σύνδεσμοι στα σωματεία. Θα εγκλωβίσουμε τα σωματεία περισσότερο. Χωρίς τη βοήθεια του κράτους, τα σωματεία είναι αδύναμα. Δεν θα δώσουμε τις αποφάσεις του ποδοσφαίρου στον Αρχηγό. Θέλουμε να είμαστε μέτοχοι στις αποφάσεις, όπως ήμασταν μέχρι σήμερα», τόνισε ο Γιώργος Κούμας.

Δειτε Επισης

Διεύρυνση περιπτώσεων μεταφοράς κατάδικου σε άλλη χώρα για να εκτίσει ποινή
Πληρώνονται υπερωρίες μέχρι και τον Αύγουστο 2024 οι Αστυνομικοί ύψους €2,8 εκ.
Νεκρή στην πολυκατοικία όπου διέμενε εντοπίστηκε η 59χρονη που είχε δηλωθεί ελλείπουσα στη Λεμεσό
Στη Νομική Υπηρεσία ο φάκελος για τον ανήλικο που έστελνε email για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας
Κολλημένες στην Εισαγγελία εννέα υποθέσεις για το σκάνδαλο Αββακούμ, σε εξέλιξη άλλες έξι
Σε διάλεξη της Ακαδημίας Νομικής Υπηρεσίας ο Δικαστής Σάββας Παπασάββα
Συνελήφθη ο 29χρονος που μαχαίρωσε τον συγκάτοικό του στη Λεμεσό
Μαθητές σκαρφάλωσαν σε εν κινήσει λεωφορείο, άλλος πυροβολούσε με πλαστικά σφαιρίδια-Σωρεία καταγγελιών στη Βουλή
Σύγκλιση απόψεων για ελέγχους των Τakata μέσω ΜΟΤ-Σκέψεις και για ακινητοποίηση οχημάτων
Αυτές είναι οι διευθετήσεις και τα μέτρα της Αστυνομίας για τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΦΟΣ F.C.-ΑΠΟΕΛ