Ενώπιον του Υπουργικού την Παρασκευή η απόφαση για Great Sea Interconnector

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει εκτός απροόπτου το σκηνικό σε ό,τι αφορά την μετοχική συμμετοχή ή όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εταιρεία ειδικού σκοπού, Great Sea Interconnector, που έχει συστήσει ο ΑΔΜΗΕ προς υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ(σ.σ. σε πρώτη φάση, Κύπρου-Κρήτης και σε δεύτερη φάση με Ισραήλ).

Χθες το απόγευμα, όπως πληροφορείται το InBusinessNews, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου και τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, στην παρουσία αρμόδιων αξιωματούχων των δύο υπουργείων, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα υπό το πρίσμα και των όσων κατέδειξε η περί του όλου ζητήματος μελέτη/αξιολόγηση που έγινε από διεθνή οίκο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σκοπός και στόχος της χθεσινής συνάντησης ήταν η διαμόρφωση και λήψη κοινής απόφασης των δύο υπουργείων για την συμμετοχή ή όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας στην μετοχική σύνθεση της Great Sea Interconnector, η οποία να τεθεί ως πρόταση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου προς έγκριση την προσεχή Παρασκευή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του InBusinnessNews, από την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες και διήρκησε περίπου δύο ώρες δεν προέκυψε τελική απόφαση και ως εκ τούτου οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στα δύο υπουργεία θα συνεχιστούν διά της ανταλλαγής εγγραφών και διευκρινήσεων που θα δοθούν εκατέρωθεν κατά τις αμέσως επόμενες μέρες προς οριστική κατάληξη και με επικρατέστερο σενάριο να προβάλλει αυτό της διαμόρφωσης πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο για συμμετοχή.

Αυτή φαίνεται τουλάχιστον να είναι η επιδίωξη του υπουργού Ενέργειας, αφού και τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε ο ξένος οίκος, και τα οποία παρουσιάστηκαν ενώπιον του Γιώργου Παπαναστασίου την περασμένη βδομάδα, κατέδειξαν συμπερασματικά ότι ο Great Sea Interconnector θα έχει μεγάλη αξία για την αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου και παράλληλα πολύ υψηλή γεωπολιτική αξία, λόγω του ότι η Κύπρος θα βρίσκεται στο μέσο της διασύνδεσης των εθνικών ηλεκτρικών δικτύων Ισραήλ και Ελλάδας, και κατ’ επέκταση της Ευρώπης.

Η μελέτη έθεσε στο μικροσκόπιο τη βιωσιμότητα του έργου, τη συνεισφορά του στην αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου και τη γεωπολιτική του αξία στο ευρύτερο περιβάλλον της ανατολικής Μεσογείου.

Ουσιαστικά, τα ευρήματά της δικαιώνουν εν πολλοίς την εξ’ αρχής θέση του υπουργού Ενέργειας υπέρ της μετοχικής συμμετοχής της Κ.Δ. στο έργο, σε αντίθεση με τις επιφυλάξεις που περί τούτου έδειξε στο παρελθόν, και πριν από την αλλαγή του φορέα υλοποίησης, να διατηρεί ο υπουργός Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό, προσπάθεια του υπουργείου Ενεργείας αποτελεί η διαμόρφωση και κατάθεση πρότασης στο Υπουργικό για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Great Sea Interconnector.

Και τούτο, στη βάση του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με τον ΑΔΜΗΕ θα έχουν στην εταιρεία ειδικού σκοπού το πλειοψηφικό πακέτο, αλλά και ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται διά του συστήματος της πλειοψηφικής ψήφου(majority vote).

Σημειώνεται πως το διαθέσιμο ποσό από πλευράς Κ.Δ. για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Great Sea Interconnector, σε περίπτωση που αποφασιστεί τελικά κάτι τέτοιο, ανέρχεται στα €100 εκατ. που περιλήφθηκαν ως δάνειο μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ωστόσο, το ακριβές πόσο με το οποίο θα επενδύσει, αν και εφόσον προς αυτή την μεριά γείρει εν τέλει η πλάστιγγα, παραμένει υπό συζήτηση.

Όλα αυτά, την ώρα που δεδηλωμένο είναι το ενδιαφέρον του Επενδυτικού Ταμείου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (TAQA) να επενδύσει στον Great Sea Interconnector, κάτι που επαναβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου, Jasim Husain Thabet, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό.

Κατ' αρχήν συμφωνία για συμμετοχή στο έργο έχει εξάλλου επιτευχθεί με ισραηλινό fund, ενώ παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ έχει για το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματισμένες συναντήσεις και με άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Επισημαίνεται πως μόλις προ ημερών ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του έργου στα 164,5 εκατομμύρια ευρώ, από τα 55,2 εκατ. ευρώ, καθώς και την οριστικοποίηση της διοικητικής δομής της Great Sea Interconnector.

Όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, το διοικητικό συμβούλιο της Great Sea Interconnector, συγκροτήθηκε σε σώμα και αποτελείται από τους:

  1. Μάνο Μανουσάκη, πρόεδρο Δ.Σ.
  2. Ιωάννη Μάργαρη, αναπληρωτή πρόεδρο Δ.Σ.
  3. Ελένη Ζαρίκου, μέλος
  4. Ιωάννη Βρεττό, μέλος
  5. Liu Yin, μέλος
  6. Θεόδωρο Τσακίρη, μέλος
  7. Νικόλαο Φρυδά, μέλος

Ως εκτελεστικός διευθυντής, που θα είναι συνολικά υπεύθυνος για τη λειτουργία της εταιρείας, ορίστηκε ο Τηλέμαχος Παναγιωτίδης, στέλεχος του ΑΔΜΗΕ με μεγάλη εμπειρία σε διεθνή έργα.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΑΔΜΗΕ χαρακτήριζε ως «επόμενο ορόσημο» τη διεύρυνση της μετοχικής σύνθεσης της Great Sea Interconnector, καθώς, όπως υποδείκνυε, αναμένεται άμεσα η οριστική απόφαση της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Great Sea Interconnector, πρώην EuroAsia Interconnector, αφορά στη διασύνδεση των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας (μέσω Κρήτης), ισχύος 2.000 MW.

Δειτε Επισης

Νίκος Κοτζιάς: Το Κραν Μοντανά τέλειωσε όταν η Τουρκία έβγαλε ψεύτη τον Γκουτέρες
Σε φάση… υπερβολικής ανανέωσης ο ΔΗΣΥ-Οι αλλαγές δυσκολεύουν την εξίσωση των Βουλευτικών
Δέσμη μέτρων για δημογραφικό-Αύξηση επιδόματος τοκετού και γονικής άδειας, 200 ευρώ σε μητέρες κάτω των 30
Τα είπαν για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά Στεφάνου-Μητσοτάκης
Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της Παλαιστίνης απευθύνει η Πρεσβεία
Δίχως τέλος η κρίση στη «βουλή» των κατεχομένων-Δεν κατάφερε να συνεδριάσει η «ολομέλεια»
Η μάχη για ισότητα των φύλων, η ποσόστωση 50-50 σε αξιώματα και το καρκίνωμα της εμπορίας προσώπων
Διμερείς σχέσεις, κατάσταση σε Λίβανο και Γάζα στο επίκεντρο συζήτησης Κόμπου με Αλ Θάνι
Δεν επαναδιεκδικεί βουλευτική έδρα ο Δίπλαρος ακόμα και αν τροποποιηθεί το Καταστατικό του ΔΗΣΥ
Αναστατωμένη η Άγκυρα μετά τη συνάντηση ΠτΔ-Μπάιντεν-Θέλουν μεροληψία υπέρ τους